Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Događaji izvan terena (četvrtak 17.12.)

Kao što sada već pomalo postaje tradicija (ne baš, ali recimo), otvaramo sa jednim vrlo čudnim trade rumorom. Naime, poznata nam je priča kako se Bullsi žele riješiti svoje staklene zvijezde Derricka Rosea i mnoge destinacije su dosada izlazile na vidjelo, između ostalih i moj Brooklyn, čiji generalni menadžer Billy King ima tendenciju da „povuče okidač“ za trade koji bi u njegovu ekipu doveo neko zvučno ime (throwback u 2013. i razmjena sve moguće budućnosti Netsa za trojku Garnett-Pierce-Terry). Na moju sreću, Rose je ostao u Bullsima kroz te glasine ali sada nam dolazi nova, dosta luđa, glasina. Navodno, Pelicansi i Bullsi razgovaraju o razmjeni Rosea koji bi u New Orleans otišao za Erica Gordana i Jruea Holidaya. Gdje početi? Prvo, na kojim drogama bi menadžment Pelicansa trebao da bude kako bi uzeo ogromni ugovor i Roseova staklena koljena umjesto dva guarda od kojih je barem Gordon relativno zdrav. Uostalom, Holiday ima dosta neotkrivenog potencijala kojeg koče ozljede i sa njime Pelicansi treba da budu strpljivi, dok je teško vjerovati kako će Rose vratiti onu MVP/All-Star formu. U svakom slučaju, postoji mnogo priča o tradeu Rosea i očekujem da će se on doista desiti do kraja ovog trade perioda, jer mislim kako on svoju priču u Bullsima mora završiti kako bi okrenuo novi list u karijeri. Bilo kako bilo, ugovor koji je njegovim potpisom uveo novo pravilo u NBA ligu (takozvano Derrick Rose pravilo, o tome kako igrač može uzeti 30% cap spacea ako je tokom rookie ugovora ili dva puta bio u bilo kojem All-NBA timu, ili je bio MVP, ili je dvostruki All-Star) napokon završava nakon ove sezone i pitanje je koliko će to Rose maksimalno dobiti novca. Nadam se, poradi njegove karijere primarno, da će napustiti Chicago i imati jedan svjež start.

U pokušaju bijega od svih ovih ludosti oko tradeova, našao sam informaciju kako mlada nada hrvatske te europske košarke, Dragan Bender, privlači dosta pažnje među NBA skautima. Kako je njegov Maccabi igrao u Istanbulu protiv Darussafake, mnogi NBA stručnjaci okupili su se da gledaju 18-godišnjaka koji je po uglednom DraftExpressu zasada četvrti izbor u njihovom Mock Draftu, iza NCAA zvijezda Bena Simmonsa, Brandona Ingrama te Skala Labissierea. Skauti Wizardsa, Sixersa i Jazza gledali su ovu nadolazeću zvijezdu, ali nisu mnogo vidjeli, jer se trener Maccabija Žan Tabak odlučio ne ubacivati ga u igru. Ipak, potencijal je tu i on se vidio dosta puta, a po fizikalijama je dosta sličan trenutnom hitu NBA lige, Kristapsu Porzingisu (obojica su slične visine i težine). Dragan je isto tako poznat kao igrač kojem je ugovor sa Adidasom uskratio čitav U19 FIBA turnir u Grčkoj proteklo ljeto. Kao što sada već vjerojatno svi znamo, Bender nije smio da nosi Nike tene, a HKS ima ugovor sa Nikeom da svi igrači u hrvatskom dresu nose isključivo Jordanke. Bizaran razlog koji je pomalo smiješan, ali nimalo nije bio smiješan mnogim NBA-related novinarima koji su „potegli“ iz Amerike samo da gledaju čovjeka koji je po mnogima top-5 izbor na narednom draftu.

Od ostalih vijesti vrijedi izdvojiti mogući povratak Carlosa Boozera u NBA ligu nakon što je prošlu sezonu proveo u Lakersima. Navodno, preliminarni razgovori su obavljeni sa Jasonom Kiddom i Milwaukee Bucksima. Boozerov bivši klub, Chicago, otvara d-league filijalu koja zasada ima tri potencijalna imena – Great Lakes, Heartland ili Windy City. Svako ime pored sebe ima „Bulls“ kao i glavni klub. Te kao zadnju vijest za danas imamo slijetanje Mikea D’Antonija u Philadelphiu. Njegov dolazak u City of Brotherly Love samo je dodao ulje u vatru glasina kako će D’Antoni ući u trenerki tim Bretta Browna, što meni zvuči dosta smiješno. Zašto? Pa dijelom i zbog ovoga: u šest sezona svoje karijere, D’Antoni je na kraju tih sezona imao više pobjeda nego Brett Brown u svojoj dosadašnjoj karijeri.

Latest Posts

NE PROPUSTITE