Saturday, July 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Događaji izvan terena (nedjelja 10.01.)

Odavno za mene nije svanuo ljepši dan u sportskom smislu. Nekada sredinom dana na svim relevantnim američkim portalima „izletjela“ je vijest kako je u Brooklynu došlo do tektonskih pomjeranja. Vijest je izašla i na našem portalu, a kao veliki fan Netsa moram da je prokomentarišem. Naime, Mihkail Prokhorov je odlučio da usreći navijače i otpusti Billy Kinga kao GM-a Netsa, mislim sada već bivšeg GM-a. Istina, sa njim franšizu napušta i trener Lionel Hollins o kojem su mišljenja bila podijeljena, neki su ga voljeli a neki su ga mrzili. Sa Kingom nije bio takav slučaj – Kingovu glavu je svatko želio vidjeti što dalje od organizacije. Izjavu Prokhorova možete pročitati u tekstu kolege Lazarušića, ali poena je vrlo jednostavna – franšiza ide u novom smjeru sa novim ljudima. Zamjena još nema, Mikhail kaže kako će do kraja sezone gledati s kim želi da gradi pobjednički identitet u Netsima ali neka imena se već bacaju u vatru. Prije par dana sam spomenuo Andreya Vatutina, GM-a CSKA Moskve, i on najvjerojatnije preuzima Netse. Na to baš i ne mogu komentirati iz dva razloga – europsku košarku baš i ne poznajem pa ne želim da komentiram na silu na nešto s čime nisam upoznat, a drugi razlog je to kakav je King bio, odnosno zbog toga što je King bio vrlo loš, novi GM mora biti stvarno antitalent kako bi bio gori ili nepopularniji od Kinga.

Što se tiče trenerske pozicije, tu se već može nešto reći. Hollins je sada bivši, a o tome stvarno nemam što pametno za reći, možda je više bilo do toga da franšiza treba generalni zaokret, a ne do toga što je Hollins loše radio svoj posao – štaviše, sa onime što ima, on je još i dobro prošao sa 10 pobjeda ove godine. Privremeno će ga mijenjati Tony Brown ali on nije dugoročno rješenje. Ko je? Pa krenimo od nekih imena koja su bez posla, a najviše iskače ime Mark Jackson. Solidan trener ali me malo brine njegovi rezultati sa Warriorsima – kada je on otišao, oni su postali sila koja jesu danas, mada je pitanje koliko je tu do odlaska Jacksona. Još dva imena koja se bacaju u vatru su Jeff Van Gundy, stručni komentator ESPN-a i čovjek koji je vodio Knickse i Rocketse, te Kevin McHale koji je donedavno bio trener također Rocketsa. Ipak, najviše se vuče taj Jackson kroz medije, i to bi bilo jedno sigurno i solidno, recimo prosječno rješenje. Ali svejedno dobro, jer on uzima posao ekipe sa vrlo starim rosterom koji ima par solidnih igrača te koji nema izbora na draftu u bližoj budućnosti.

Druga vijest na koju želim da se koncentriram jeste red izjava koje izlaze iz tabora Sixersa koje raduju svakog fana ove pomalo tužne franšize. Nakon godina internih problema, vrlo upitnih odluka, loših ili neshvatljivih razmjena i draft izbora, izgleda se nešto mijenja u Phili. Okej, četiri pobjede ukupno u čitavoj sezoni nisu nešto, ali tri pobjede u zadnjih osam utakmica, od čega dvije pobjede u gostima? Ako mene pitate, napredak. Tko je pokrenuo napredak? Kako koga pitate, drugačije će vam odgovoriti a sve je ustvari povezano. Mislim da je sve krenulo sa Jerryem Colangelom, koji je povukao pravi potez sa dovođenjem Isha Smitha. Iako je bilo skeptika, pogledajte pobjede Phile u ovih zadnjih osam utakmica. Protiv Sunsa, Smith je ubacio 14 poena i podijelio pet asistencija, protiv Kingsa imao 18 i devet, a protiv Minnesote 21/11. Ukupno, Smith je u osam utakmica na 16 poena i 7.5 asistencija po utakmici, što je stvarno odlično za nekoga tko je po nekima možda i nezasluženo u ligi. Okej, možda se radi o pumpanju brojeva na slaboj ekipi, ali i ekipa igra dosta bolje otkada je on u rosteru. Razigrava Nerlensa Noela koji odjednom izgleda kao još i prosječan napadač, kada igra pick’n’roll sa Ishom, a ni Jahlilu Okaforu nije mrsko igrati sa pravim NBA playmakerom (uz izvinjenje TJ McConnellu i Kendallu Marshallu, koji se teško mogu smatrati takvima). Nadalje, dodavanje Mikea D’Antonija u ekipu punu trkačkog potencijala je vitalno s obzirom na to da on može pomoći da se oni napadački još više razviju. Napad i jeste problem, ali s D’Antonijem uskoro neće biti, barem ne toliki da peru dno lige po ofanzivnom rejtingu.

Ono što treba da raduje su izjave – Brett Brown hvali Noela kao čovjeka koji se najviše žrtvuje, svi shvataju kako se Ish dobro uklopio u tim i kako ih čini boljima, te Okafor dodaje kako je odličan sa Nerlensom i van parketa te da su tu dobru energiju zajedničku prenijeli i na parket. Da li se stvari mijenjaju u Gradu Bratske Ljubavi? Za sreću fanova franšize te i same slavne franšize, nadamo se da da.

Ostale vijesti uključuju Brada Stevensa i njegove dvije izjave – o odličnoj igri Amira Johnsona otkad je Kelly Olynyk starter a on izmjena, te izjava koja je opravdala njegovo odsustvo od tima ovaj četvrtak – on je bio sa jednim igračem s sveučilišta Butler kojem je dijagnosticiran rak. On je inače bivši igrač Butlera kada je dio tog sveučilišta bio i Stevens, odnosno kada je vodio njihov košarkaški tim. Donatas Motiejunas sve je bliže povratku.  U vrlo limitiranih 14 utakmica i 13.4 minute po utakmici, Motiejunas je imao loše brojeve ali to je bilo zbog problema s ozljedama. On je inače prošle godine imao sezonu karijere ali nažalost, krenuli su problemi s ozljedama.

Bivši Laker Jordan Farmar traži 10-dnevni ugovor u NBA ligi i to pod svaku cijenu. On je danas (kada vi ovo budete čitali, to će biti već jučer) prekinuo ugovor sa Maccabijem i gleda da se vrati u ligu. Tko će mu to ponuditi, nisam siguran ali možda bi mogao da uđe u rotaciju u Pelicansima ili Sixersima, kao i u Netsima gdje je već igrao, s obzirom da te ekipe trebaju pomoć oko tih bekovskih pozicija. Za kraj, zanimljivost. Ovdje moram pohvaliti Milwaukee Buckse koji su se ponijeli kao pravi gentlemani. Naime, Zaza Pachulia je dobijao mnogo neugodnih dobacivanja iz publike, te se požalio na Twitteru. Odgovor od samog profila Milwaukeeja je stigao za 26 minuta i izvinuli su se Zazi te rekli kako imaju samo ljubav za njega, te kako su to izdvojeni pojedinci koji nemaju veze sa navijačima Bucksa. Svaka čast franšizi na odličnom i brzom odgovoru, te na pokazivanju da poštovanje još uvijek itekako postoji!

Latest Posts

NE PROPUSTITE