Wednesday, April 17, 2024

ZADNJE OBJAVE

Događaji izvan terena (srijeda, 16.12.)

Kao i prethodnog dana, većina se priča vrti oko tih mogućih razmjena a novu priču pokreću Pelicansi. Naime, kao što smo saznali još prije par dana, na trade listu u Phoenixu došao je Markieff Morris koji je svoje startno mjesto izgubio zbog svoje loše igre i premalog zalaganja, a mjesto je preuzeo Jon Leuer dok su minute skočile i Mirzi Teletoviću koji to lijepo uzvraća zasada. Svi mi znamo priču za Markieffa, nakon što su njegovog brata blizanca Marcusa Morrisa poslali u Detroit, on je nezadovoljan upravom koja se svim silama trudila da ovog igrača, od kojeg su mnogo očekivali, zadrži u Arizoni. Ipak, da bi on ispunio svoj puni potencijal, mora otići u drugu franšizu jer je očigledno Phoenix ovo ljeto izgubio povjerenje Morrisa. Jednu priču sam pokrio jučer, a danas nam dolazi nove – Pelicansi nude svog krilnog centra Ryana Andersona, u jednoj čistoj promjeni. Anderson ove godine zarađuje $8.5 a Morris $8 milijuna, tako da bi ovaj trade finansijski radio. Ono što ja ne shvatam jeste koja je tačno poenta ovog tradea u smislu Sunsa? Sa Andersonom imaju tri skoro pa identična krilna centra (Leuer je malo bolji skakač i defanzivac od Andersona i Teletovića), a per-36 brojevi su im vrlo slični (kako ne igraju iste minute, per-36 je odličan način da usporedimo spomenute igrače). Umjesto da probaju popraviti poziciju niskog krila na kojoj trenutno starta P.J. Tucker (svaka čast Tuckeru, ali kada imaš potencijalno izvanrednog Morrisa da razmjeniš, onda se može dovesti neko dosta bolji od Tuckera), Sunsi bi ovim potezom imali tri igrača koji igraju vrlo sličnu igru. Da, njihova igra se uklapa u sistem trenera Jeffa Hornaceka koji preferira visoke koji trče i mogu da pogode izvana, ali ako će dovoditi krilnog centra, trebali bi dovesti nekoga ko donosi malo različitosti u napad Phoenixa.

Da ne bi malo previše pričao o mogućim razmjenama i takvim stvarima, okrenuo bih se informaciji kako je Mikhail Prokhorov kupio 20% Brooklyn Netsa te 55% Barclays Centra, odnosno kupio je ostatak procenata koje nije kupio sada već daleke 2010. godine. Iako većina fanova NBA lige izbjegava Netse što je više moguće, ja imam tu (ne)sreću da navijam za njih pa ovo treba da komentarišem. Za ovo Prokhorovu mogu samo skinuti kapu, čovjek je koji je došao kada je ovaj tim još bio iole dobar a sada kada su vremena vrlo loša, on ne napušta franšizu i ne libi se potrošiti ogroman novac. Svi mi znamo za situaciju sa luxury porezom Brooklyna, to jeste znamo kako su prošle sezone imali toliko problema s platama da je Prokhorov platio $90 milijuna tog luxury taxa. Ove godine poreza na luksuza nema ali nema ni playoff košarke u Barclays Centru. Ipak, Prokhorov ovime pokazuje da će nastaviti da ulaže u Netse i iako mu plan o „maksimum pet godina čekanja na NBA titulu“ nije uspio, on nastavlja da pokušava. Naredno ljeto se otvara čak $40 milijuna u cap spaceu kada istekne ogromni ugovor Joeu Johnsonu, te će Brooklyn pokušati da popune tim boljim igračima i da se što prije sklone sa dna NBA lige. Ono što je problem jesu pickovi, odnosno nedostatak istih. Skoro pa sve pickove Netsa drže Celticsi koji zadovoljno trljaju ruke – ove sezone će vjerojatno igrati postsezonu a za razliku od većine timova koji igraju u playoffu, vjerojatno će imati top-5 izbor zbog loše igre Netsa. Naredno ljeto vidjeti ćemo da li se Netsi mogu izvući iz donjeg doma NBA lige i vratiti se u zlatnu sredinu Istoka, negdje na granici playoffa.

Od ostalih priča vrijedi izvući par ozljeda: Greg Monroe ima problema sa koljenom, a Brandon Jennings, Al Jefferson te Kyrie Irving imaju update oko svojih ozljeda – Jennings očekuje da je na parketu do kraja ovog mjeseca (29. prosinac, protiv Knicksa u MSG-u, ali prije toga igrati će u development ligi), Jefferson se oporavio ali ima suspenziju od pet utakmica o kojoj smo već pisali, dok Irving suzbija netačne priče o svom povratku protiv Oklahome, te kaže kako ćemo o njegovom povratku saznati čisto od njega. Vrijedi još izdvojiti priče LeBrona Jamesa koji Jamesa Jonesa „tjera“ da igra sve dok je Kralj aktivan, te rags to riches priču Jonathona Simmonsa koji sada uživa dosta povjerenja kod Gregga Popovicha, te igra poprilično konstantno zbog starosti Manu Ginobilija te vrlo loše šuterske forme Danny Greena. Treba još dodati kako su priče o tradeu DeMarcusa Cousinsa opovrgnute po stoti put od strane menadžmenta Kingsa, dok u Rocketsima insistiraju kako ne prodaju Dwighta Howarda po NBA ligi te kako povratak Howarda u Orlando navodno ne dolazi u obzir.

Latest Posts

NE PROPUSTITE