Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Dogovoren novi kolektivni ugovor, neće biti lockouta

Otvaramo s najvažnijim – u 2017. godini neće biti lockouta! Čelništvo lige i unija igrača su postigli preliminarni dogovor oko pravila novog CBA (kolektivnog ugovora oko raspodjele prihoda). Dogovor kao ovakav čeka na ratifikaciju od strane vlasnika i igrača.

Obje strane su imale opciju da izađu iz ugovora kojeg su potpisali u 2011., do 15. prosinca. No, NBA i unija su uspjeli pronaći zajednički jezik i izbjeći ‘zastoj u radu’. Ugovorne strane su pristale na produženje roka za ratifikaciju novog CBA do 13. siječnja iduće godine, no to svakako ne predstavlja prepreku za ostvarenje istog.

Kada se ugovor ratificira, NBA će nastaviti funkcionirati manje-više po istom principu, ali obje strane su označile područja u kojima je evolucija neophodna. Naravno, ne može se pronaći rješenje za sve u kratkom vremenskom roku, ali novi ugovor otvara vrata za promjene u nekoliko ključnih problema. Evo što se mijenja, a što ostaje isto:

Princip podjele prihoda se neće mijenjati

Tijekom prošlog lockouta, udio prihoda namijenjen igračima je spao s 57% na oko 50%. To je bio veliki rez koji su morali napraviti da bi se sezona uopće i odigrala.

Ovoga puta, dogovor je bio održati status quo. U jeku devetogodišnjeg ugovora od TV prava, vrijednog 24 milijarde dolara, niti jedna strana ne želi propustiti najplodonosniju eru u povijesti lige. Prosječna plaća u NBA je mnogo veća od onih u bilo kojem drugom profesionalnom sportu u SAD, zahvaljujući manjem broju igrača na rosteru jedne ekipe. Brz i lak pristanak ugovornih strana za tu točku dnevnog reda je dosta ubrzao konačan deal.

Timovi mogu produžiti ugovor s dvojicom veterana na šest godina

NBA liga je već imala određeno rookie pravilo, koje je dozvoljavalo ekipama da produže ugovor s igračem kojeg su izabrali na draftu za pet umjesto standardne četiri godine. Timovi će sada biti u mogućnosti primijeniti isti princip na veterane, s opcijom da odaberu dva igrača s kojima će potpisati ekstenzije na šest umjesto standardnih pet godina.

Ovo pravile instantno daje timovima veće šanse da zadrže svoje glavne zvijezde, barem zbog količine garantiranog novca koji dolazi uz šestogodišnji ugovor. Da je ovo pravilo doneseno u nekom od prošlih CBA, Kevin Durant možda ovog ljeta ne bi ni bio slobodan igrač.

Igrači moraju ispuniti određene uvjete da bi bili kvalificirani za veteransko pravilo, a jedan od njih je izbor u All-NBA tim. Ovo pravilo će utjecati na igrače poput DeMarcusa Cousinsa i Paula Georgea na ljeto 2018., kada steknu status slobodnih igrača.

Fiksne plaće će dobiti prijeko potrebno ažuriranje

S porastom salary capa prošlog ljeta, porasle su i plaće u ugovorima potpisanim od strane slobodnih igrača, dok su minimalna plaća i rookie ljestvica ostale nepromijenjene. Oba pravila su bila određena fiksnim brojkama, a ne vezana za procent u preostalom budžetu za plaće kao recimo maksimalni ugovori. Također, iznosi izuzetaka za slobodne igrače su ostali isti (kao na primjer mid-level izuzetak). Za bolje objašnjenje svih pojmova vezanih za plaću igrača, bacite oko još jednom na odličan tekst kolege Nihada Žunića.

Svi ti ugovori će porasti s novim CBA, a minimalna plaća će porasti za 45%, prema izvještaju Sports Illustrateda.

Ugovori za novake će biti još uvijek relativno niski i uključivat će timske opcije, tako da adaptacija njihove plaće novonastaloj situaciji neće pokvariti njihovu vrijednost. Veći izuzeci za slobodne igrače će timovima s prebačenom granicom budžeta dati vrijedan alat za pojačavanje ekipe. Minimum će i dalje predstavljati mali djelić budžeta, ali igrači koji budu potpisani će imati osjetno povećanje prihoda. Ovo je win-win situacija i dogovor nije imao nikakvih prepreka.

Uvođenje dvosmjernih ugovora će pomoći napredak Razvojne lige

Timovima je omogućeno razvijanje dvojice igrača u Razvojnoj ligi (D-League) na principu dvosmjernih ugovora. Ovo je ogroman korak naprijed na putu podizanja i utvrđivanja prave minor lige, a ova promjena će povećati broj mjesta na rosteru na 17.

Novo pravilo će dozvoliti franšizama da zadrže kontrolu nad prospektima koje namjeravaju razvijati neko vrijeme dok daju povišicu igračima koji značajno doprinose matičnom timu. Zauzvrat, njihove D-League plate će se pojačati.

Trenutno, najplaćeniji igrači u Razvojnoj ligi zarađuju 26 000 dolara, dok najmanje plaćeni bilježe prihod od 19 000. Zahvaljujući novoj stavki CBA, potpisom dvosmjernog ugovora, plaće će porasti za više od svoje vrijednosti, točnije u rasponu od 50 do 70 tisuća dolara.

One-and-done pravilo ostaje na snazi

Jedan od ciljeva Komesara lige Adama Silvera, pri kreiranju novog CBA, jeste podizanje dobne granice za ulazak u ligu. To bi konačno stavilo tačku na one-and-done trend u sveučilišnoj košarci.

Asocijacija igrača je podržala modificiranu verziju Silverovog plana, gurajući ka instaliranju ‘zero-and-two’ pravila koje već postoji u MLB.  To pravilo bi dozvolilo igračima izlazak na draft nakon srednje škole, ali i obavezu da ostanu barem dvije godine na sveučilištu ako se odluče za upis.

Za sada, pravila ostaju ista. Međutim, niti jedna strana nije posvećena očuvanju sadašnjeg pravila u cijelom trajanju novog kolektivnog ugovora, prenosi Adrian Wojnarowski.

Predsezona će biti skraćena i sezona će počinjati ranije

U konstantnim nastojanjima timova da smanje količinu putovanja i broj back-to-back utakmica, liga će počinjati s regularnim dijelom tjedan ranije nego do sada, što će direktno smanjiti broj predsezonskih utakmica na šest. Broj back-to-back situacija je već osjetno smanjen za ovu sezonu i niti jedna ekipa ne igra četiri utakmice za pet noći više od jednom u cijeloj kampanji.

Postoje tendencije da se potpuno eliminiraju back-to-back utakmice, što će zahtijevati skraćivanje tradicionalne sezone od 82 utakmice. No, ova mala promjena će pomoći u redukciji umora od putovanja koje brine ekipe više nego ikada.

Pravilo ‘over-36’ postaje ‘over-38’

U okviru prethodnog CBA, timovi nisu mogli ponuditi petogodišnje produženje ugovora igračima koji će napuniti 36 godina u toku trajanja istog. Sada je to pravilo modificirano tako da se starosna dob pomjera na 38 godina.

To će ići u prilog igračima poput Chrisa Paula, koji je trenutni predsjednik unije, te LeBronu Jamesu koji obnaša funkciju zamjenika predsjednika.

Latest Posts

NE PROPUSTITE