Wednesday, May 8, 2024

ZADNJE OBJAVE

Dok neki biraju nove klubove, drugi se vraæaju studiju

Èetvorica zvijezda NBA lige ovog æe ljeta i jeseni zamijeniti košarkaške treninge i utakmice povratkom u školske klupe. Rijeè je o Russellu Westbrooku, Kevinu Loveu, Trevoru Arizi i Baronu Davisu.

Svi ti igraèi zbog preranog odlaska u NBA ligu nisu završili školovanje na Kalifornijskom sveuèilištu u Los Angelesu (UCLA). Kao pomoænik ravnatelja za sportske momèadi i ekipe sveuèilišta, Kenny Donaldson predložio im je da neigranje tijekom štrajka u ligi, umjesto u unosne dvomjeseène ili tromjeseène ugovore u Europi ili Aziji, investiraju u vlastito obrazovanje, odslušaju pokoji seminar i pokušaju riješiti poneki ispit do postizanja sporazuma o novome kolektivnom ugovoru, time i do odgoðenog poèetka nove sezone.

“Kada je štrajk postao neizbježan, nazvao sam naše bivše igraèe i predoèio im svoj plan. Naravno, teško da bih ih mogao pridobiti za nešto što ih ne interesira. Predstavio sam im sve opcije i izabrali su odreðene seminare koji im se u ovom trenutku èine najinteresantnijima. To ih je privuklo natrag studiranju”, kazao je Donaldson, dok je jedan od spomenutih košarkaša, krilo New Orleans Hornetsa Trevor Ariza, dodao:

“Vratio sam se knjigama zbog dvojice svojih sinova. Jednog æe dana shvatiti da je njihov tata ispunio svoj košarkaški san a da pritom nije ostao bez diplome. Bit æe to najbolji primjer koji im kao otac mogu dati”, rekao je 26-godišnji košarkaš.

Donaldson je takoðer na predavanja na vratio bivšega krilnog igraèa New Jerseyja i Dallasa Eda O’Bannona (39), ponajboljeg igraèa UCLA-ove momèadi koja je 1995. godine došla do naslova sveuèilišnog (NCAA) prvaka Sjedinjenih Država, dok povratak studiju takoðer razmatraju bek Denver Nuggetsa Arron Afflalo i razigravaè New Jersey Netsa Jordan Farmar, koji je nedavno potpisao ugovor s Maccabijem.

Zanimljivo je da je svoje akademsko obrazovanje i Michael Jordan završio dvije godine nakon što je napustio sveuèilšte North Carolina odluèivši se prijaviti na NBA draft 1984. godine. Diplomirao je 1986.

Dwyane Wade nema sliènih ambicija. Zvijezda Miami Heata završila je tri godine studija na Marquetteu, a ove jeseni želi igrati, kako je sam rekao, “negdje”.

“Ako veæ ne mogu u NBA-u, naæi æu klub negdje drugdje”, rekao je Wade.

Bez diplome æe gotovo sigurno život nastaviti njegov suigraè LeBron James, koji nije niti krenuo na studij otišavši, poput Kobea Bryanta, u NBA ligu izravno iz srednje škole. James se zato bavi humanitarnim radom: u utorak je u Akronu, rodnom gradu u Saveznoj državi Ohio, otvorio školski dom za siromašnu djecu u èije je renoviranje njegova obiteljska zaklada uložila 240.000$.

“Iz djetinjstva se sjeæam ove zgrade kao opskurnoga, zastrašujuæeg mjesta, kraj kojeg smo svi strahovali proæi. Ova mi je preobrazba stoga nevjerojatna”, rekao je ponajbolji košarkaš današnjice.

Latest Posts

NE PROPUSTITE