Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Don Nelson: Postoji život i izvan košarke

Legendarni NBA trener Don Nelson, koji æe uskoro biti primljen u Dvoranu slavnih, uživa u ljetu i mirovini te ne razmatra povratak u NBA svijet.

Nelson je trenersku karijeru u NBA ligi zapoèeo s 36. godina, kada je došao na èelo Milwaukee Bucksa. S manjim prekidima trenirao je sve do svoje 69. godine, odnosno do 2010. godine kada se oprostio od Golden State Warriorsa koji su mu uruèili otkaz taman prije poèetka naredne sezone. Izmeðu toga trenirao je još New York Knickse i Dallas Maverickse.

Nakon napuštanja košarke našao se u za njega novoj situaciji, imao je pregršt slobodnog vremena i odluèio ga najbolje iskoristiti. Tako se poèeo baviti raznim stvarima, ukljuèujuæi plantaže kave i iznajmljivanje prostora za vjenèanja. Najnoviji hobi mu je uzgajanje cvijeæa kojeg poklanja drugima jer smatra kako “nema puno novca u poslu s cvijeæem”.

“Saznao sam da postoji život i izvan košarke”, rekao je ovaj trostruki osvajaè nagrade za najboljeg trenera NBA sezone. “Iskreno reèeno, košarka mi ne nedostaje, ali to je iz rezloga što sam veoma zaposlen pa nemam vremena misliti o tome.”

Progovorio je za NBCSports i o skorašnjem uvrštenju u Kuæu slavnih, što æe se dogoditi 7. rujna ove godine.

“Uvijek sam osjeæao da ne zaslužujem biti ondje”, rekao je Nellie, vjerojatno misleæi na èinjenicu da nije osvojio niti jedan naslov prvaka unatoè èinjenici da je NBA trener s najviše pobjeda u povijesti. Kao trener ostvario je 1335 pobjeda, samo tri više od Lennyja Wilkensa. “Još uvijek imam osjeæaj da to nisam zaslužio, ali izgleda da je netko glasao za mene. Zaista je to lijepo i vrhunac svaèije karijere.”

Osvrnuo se Nelson i na svoju karijeru za koju smatra da se sastoji od samo pozitivnih iskustava.

“Imao sam zaista poseban život, bio sam dio NBA lige od svoje 22. godine. To je gotovo 50 godina života provedenih uz NBA. Bilo je mnogo uspona i padova tijekom moje trenerske karijere, ali sada se ne mogu sjetiti nekih loših trenutaka. Bilo je suza zbog poraza, bilo je dosta padova, ali sada se ne mogu niti jednoga sjetiti, sada su sve uspomene pozitivne. Èak su i loša vremena bila dobra.”

Za kraj je Nelson potvrdio da je u mirovini i da se više neæe vraèati u NBA ligu. Da nije dobio otkaz 2010. godine ostao bi na èelu Warriorsa još jednu sezonu, a nakog toga bi se umirovio, no sada kaže kako je zahvalan èelnicima Warriorsa što su mu dali jednu godinu “mirnog” života više.

Latest Posts

NE PROPUSTITE