Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Draft 2011: Donatas Motiejunas

Još jedan u nizu mladih zanimljivih Europskih igraèa na ovogodišnjem draftu je Donatas Motiejunas. Trenutni èlan Talijanskog Benettona, koji je pod vodstvom našeg bivšega reprezentativnog trenera, Jamina Repeša imao solidnu sezonu, kotira u sredini prvog izbora.

Prednosti

Ljevoruki centar je jedan u nizu mladih perspektivnih Litvanca koji bi mogli obilježiti nove uspješne godine Litavske košarke nakon odlaska legenardnog Avradisa Sabonisa. Donatas je 213 centimetara visoki centar odliènih motorièkih sposobnosti. Veoma je pokretljiv, ima brzi radu nogu i odlièno se snalazi pod košem. Odlièna razvijena centarska tehnika mu trenutno nadoknaðuje manjak fizièke mase. Isto tako treba naglasiti kako zna i može potegnuti i za tri poena zato èesto koristi i pick/pop akcije. Donatas je veoma opasan u tranziciji, isto tako može kvalitetno igri sa obje ruke, a za razliku od sunarodnjaka Jonasa Valanciunasa, Donatas može i zna igrati èelno sa drugim centrima.

Slabosti

U prvom redu mora poboljšati svoju agresivnost i dodatno poraditi na skakaèkom dijelu. Isto tako veæina skauta mu zamjera loš, nekonstatan šut iza crte slobodnih bacanja. Morat æe kao što smo veæ zapisali poraditi i na samoj snazi što bi posljedièno moglo utjecati na njegovu brzinu i pokretljivost. I dalje mu je najveæi upitnik igra u obrani, usprkos velikom rasponu ruku koje bi mu omoguèile postati više nego solidan bloker, Donatas trenutno barem u tom segmentu ne pokazuje nikakave nadprosjeène sposobnosti. Ima vremena, pogotovo da opravdava usporedbe sa Pauom Gasolom, meðutim morat æe drastièno promijeniti odreðene stvari, da ne bi zauvijek ostao zapamæen kao iskljuèivo ‘vjeèni talent’.

Statistika:
Vjerojatno svi pratitelji hrvatske košarke znaju da se u ovoj sezoni Benetton probio na zakljuènu fazu natjecanja u Eurocupu. Donatas je u tom drugorazrednom košarkašom natjecanju u prosjeku igrao nešto više od 27 minuta, a u prosjeku upisivao 10,9 poena i 5,6 skokova. U talijanskom prvenstvu je igro dvije minute manje, ali je zato ubacivao skoro 2 poena više. Uz to treba naglasiti kako je u tih 25 minuta uspio u prosjeku uhvatiti ‘samo’ 4,4 lopte po susretu. Svemu tome još je dodavao i 1,2 ukradenu loptu.

Osobni karton:
Ime i prezime: Donatas Motiejunas
Datum roðenja: 20.9.1990
Pozicija: Centar
Klub: Benetton Treviso

Latest Posts

NE PROPUSTITE