Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Draft 2011: Jan Vesely

Partizanov Èeh Jan Vesely je meðu najpopularnijim ovogodišnjim internacionalnim imenima na NBA izboru. Košarkaš koji je dobro poznat na našim podruèjima trenutno kotira meðu prvih 10 izbora. Jedan zanimljiv podatak u vezi Veselyja koji nije opæe poznat je, da je prije dolaska u Partizan igrao za slovenski Geoplin Slovan s kojim je kao vodeæi igraè osvojio i juniorski naslov. Seniorski trofeji i uspjesi s Partizanom su naravno veæ poznati.

Prednosti

21-godišnji krilni košarkaš je poznat po odliènim fizièkim predispozicijama. Za svoju visinu (211 centimetara) Jan je veoma brz i okretan. Zbog tih prednosti je èesto znao igrati i na poziciji krilnog igraèa. Uz sve njegove atrakcije koje redovno izvodi na susretima treba napomenuti kako mu je jedna od glavnih vrlina odlièna obrambena igra. Zbog širokog raspona ruku, pokretljivih nogu i spomenute visine veoma je neugodan za protivnièke napadaèe. Treba još dodati i kako je Vesely poznat i kao dobar igraè za protunapade, koji èesto zbog visoke skoènosti zakljuèuje atraktivnim zakucavanjem.

Slabosti

Kao što smo veæ napisali, zbog svojih spomenutih fizièkih predispozicija, usprkos visini, može igrati i na poziciji tzv. trojke. Meðutim to je prolazilo u Europi, dok æe u Americi to biti nešto teže. Naime, krilni košarkaši su u Americi puno brži i jaèi od europskih što bi mogli predstavljati Veselyju velike poteškoæe u napadu, a èak i u obrani. Uz to treba dodati kako Vesely nije poznat kao dobar šuter iza linije za tri poena koja je u Europi još pola metra bliže nego u NBA ligi. I naravno kao glavnu slabost mu spominju manjak snage, odnosno fizièke mase koja mu neæe dozvoljavati da igra na poziciji krilnog centra gdje bi Jan mogao napraviti dosta dobru karijeru i možda opravdavati amerièke prognoze koje ga usporeðuju sa europskim prvakom, Andreiem Kirilenkom.

Statistika:
U NLB ligi, gdje je Partizan ponovno osvojio naslov, Vesely je u prosjeku bilježio 10,3 poena (61,1% iz igre, 28,2% za tri poena), 4,4 skoka, 1,3 asistenciju i 1,1 ukradenu loptu po susretu za 24 minute provedene na parketu. U Euroligi je u prosjeku igrao dvije minute više, i upisivao 9,2 poena (51,1% iz igre, 33,3% za tri poena), 3,4 skoka, 1,1 asistenciju i 1,4 ukradenu loptu.

Osnovni podaci:
Ime i prezime: Jan Vesely
Datum roðenja: 24.4.1990
Pozicija: Krilo/Krilni centar
Klub: Partizan

Latest Posts

NE PROPUSTITE