Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Draft 2011: Jimmer Fredette

Jimmer Fredette, najbolji strijelac ovogodišnjeg sveuèilišnog natjecanja. Košarkaš koji je u èetiri godine koje je proveo na sveuèilištu BYU (za koje u svoje vrijeme nastupao i Krešimir Èosiæ op. a.) odnio niz individualnih nagrada i uknjižio niz rekorda na spomenutom sveuèilištu. Definitivno najbolji šuter na dolazeæem draftu i košarkaš koji je vjerojatno široj populaciji NBA zaljubljenika i najpoznatiji.

Prednosti

Ništa novo neæemo zapisati ukoliko kažemo da je njegova prednost nevjerojatan šut, pogotovo iz velike udaljenosti. I ne samo to, nije mu mrsko potegnuti i po koji metar iza linije za tri poena, voli se dignuti iz teških situacija, šutirati preko ruke, iz takozvanog off-balance i mnogih drugih situacija. I naravno u svim tim situacijama je èesto i uspješan. Isto tako treba reæi kako je rijeè o igraèu koji je proveo èetiri godine treniravši na sveuèilištu, da je tehnièki veoma potkovan i da ima dobro razvijenu košarkašu inteligenciju koja mu omoguæava da dominira i protiv fizièkih jaèih protivnika. U veæini sluèajeva vrsni šuteri nisu skloni dodavanju, veæ èesto pokušavaju sami zabiti koš. Fredette nije jedan od njih, makar se na ovogodišnjem March Madness cijela igra bazirala na njemu i njegovom šutu, Jimmer nije klasièan sebièni šuter. No, nemojmo oèekivati da æe Jimmer dolaskom u NBA postati razigravaè koji æe odjednom postati sramežljiv. On je doslovno killer.

Slabosti

Proèitavši te njegovi prednosti èovjek dobije dojam da je rijeè o novom Michaelu Jordanu. Nažalost nije. Jordan je za razliku od Fredetta bio fenomenalan na obje strane parketa, jer naime Fredette nije poznat kao dobar obrambeni igraè. Isto tako treba naglasiti kako æe zbog svoje visine (188 centimetara)  imati puno više poteškoæa u napadu nego što ih je imao na sveuèilištu. Jimmer je u prvom redu šuter, no igrajuæi na poziciji organizatora igre ukoliko želi postati više nego solidan NBA igraè morat æe postati i razigravaè u punom znaèenju te rijeèi. Kao što smo rekli, teško je za oèekivati da æe Fredette postati taj takozvani pass-first razigravaè, meðutim i dalje stoji upitnik da li on može postati prvi play jedne ozbiljne NBA momèadi. Trenutno se ga usporeðuje sa Stephenom Curryjem, no i dalje je pitanje da li usporedbe koje možemo proèitati na internetskim stranicama draftexpressa sa Mikeom Bibbyjem (u najboljem sluèaju) odnosno Danielom Gibsonom (u najgorem sluèaju) zadovoljavaju njegove kriterije. Ipak je rijeè o najboljem strijelcu priznatog natjecanja, NCAA lige.

Statistika:
Roðeni Njujorèanin je u zadnjoj NCAA sezoni u prosjeku igrao 36 minuta, a zabijao je gotovo 29 poena po susretu (trica 39,6%). Uz to je dodavao i 4,3 asistencije i 1,3 ukradenu loptu. Meðutim omjer izgubljenih lopti i asistencija mu za organizatora igre nije za pohvalit, tek 1,22 što znaèi da je u prosjeku gubio i 3,5 lopti.

Osobni karton:
Ime i prezime:  Jimmer Fredette
Datum roðenja: 25.2.1989
Pozicija: Organizator igre
Sveuèilište: BYU

Latest Posts

NE PROPUSTITE