Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Draft 2011: Jonas Valanciunas

Jonas Valanciunas, nova litavska košarkaška zvijezda je vjerojatno najveæi hit ovogodišnjeg NBA drafta, a da ne dolazi s amerièkog sveuèilišta. 19-godišnji košarkaš Lietuvosa Rytasa prema mnogim amerièkim stranicama, pa i prema službenoj stranici NBA lige, je predviðen za èetvrti izbor drafta.

Prednosti

Rijeè je o veoma talentiranom centru koji je ove sezone odradio više nego solidnu euroligašku sezonu u dresu litavskog prvaka. Buduæa europska zvijezda ima odliène motorièke sposobnosti, dobro razvijenu košarkašku inteligenciju koju zna iskoristiti s kretnjama i otvaranjem pod protivnièkim obruèem gdje se odlièno snalazi. Veoma dobro sudjeluje sa svojim branièima, pogotovo u pick-and-roll situacijama. Uz sve to Jonas je poznat kao više odlièan izvoðaè slobodnih bacanja (u Euroligi iznad 90%). Isto tako treba naglasiti kako je dobar i na drugom djelu trenera, u obrani. Ima odlièan osjeæaj za skok i manjak iskustva nadoknaðuje veoma agresivnom igrom.

Slabosti

Glavne slabosti Jonasa je takozvana low post igra. Premalo se otvara leðima prema košu, veæinu koševa postiže u neposrednoj blizini koša, dok su mu šutevi sa poludistance rijedak sluèaj. Uz to, trebao bi dodatno razviti leðnu tehniku, za što sigurno ima dovoljno vremena, meðutim mnogi skauti ga oznaèuju kao nesebiènog centra, ali s druge strane i ne posebno talentiranog za povratne lopte koje èesto ostvaraju suigraèima otvorene šuteve. Naravno, morat æe dodatno poraditi na fizièkoj masi, èime æe dobiti i na kvaliteti u obrani. Trenutno bi bilo teško za oèekivati da bi tako rano otišao u Ameriku, meðutim jasno je jedno, da NBA momèad koja izabere mladog litavca æe dugoroèno, ukoliko ga zaobiðu ozljede, a dosada ga jesu, dobiti veoma kvalitetnog centra koji bi mogao postati veoma važan igraè u jednoj od NBA momèadi. Za kraj treba zapisati jedan veoma zanimljiv podatak koje možete pronaæi na internetskoj stranici Draftexpressa, a to je da ga Amerikanci u najboljem sluèaju usporeðuju s Andrisom Biedrinsom, a u najgorom sa Omerom Asikom, no na službenoj stranici NBA lige je zapisano kako Jonas svojom igrom podsjeæa i na Paua Gasola.

Statistika:
Mladi Litavac je u ovoj sezoni najjaèeg europskog natjecanja odigrao 14 susreta, u prosjeku je bio na parketu nešto više od 14 minuta i bilježio 7,6 poena (70% iz igre) i 5,4 skoka.

Osobni karton:
Ime i prezime: Jonas Valanciunas
Datum roðenja: 6.5.1992
Pozicija: Centar
Klub: Lietuvos Rytas

Latest Posts

NE PROPUSTITE