Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Draftirati centra u Top 5? Dobro razmislite (1. dio)

U posljednje vrijeme u NBA ligi zavladala je velika nestašica ”teških” centara, dok je istovremeno došlo do hiperprodukcije kvalitetnih bekova. Upravo to je jedan od razloga zašto centri visoko kotiraju na draftu, iako na kraju veliki broj njih ne opravda oèekivanja, ili zaigra dobro, ali puno lošije nego neki igraèi koji su se našli niže od njih na draftu, ali su druge pozicije.

Ova prièa krenula je davne 1998. godine kada su Los Angeles Clippersi na draftu kao prvi izbor odabrali Michaela Olowokandija. Iako bi prosjek od 11 koševa i oko 7,5 skokova u prve 4 sezone za neke centre bio dobar, to nikako nije pokrivalo oèekivanja od jednog prvog picka, posebno uzevši u obzir njegovu izuzetno lošu igru u obrani. Nakon te 4 sezone krenuli su mu problemi sa ozljedama, i brojke su izuzetno pale, da bi se 2006. godine umirovio sa samo 31 godinom.

Te iste godine je kao 3. pick izabran Raef LaFrentz èijih prosjeèno 10 koševa i 6 skokova u karijeri ne opravdati njegov visoki izbor, posebno ako se zna da su te iste godine birani Mike Bibby (2. izbor), Antawn Jamison (4.), Vince Carter (5.), Jason Williams (7.), Dirk Nowitzki (9.), Paul Pierce (10.) te Rashard Lewis (32.) i Brad Miller (nije odabran).

Tako je krenula prièa o centarskim draft promašajima novoga vremena, a mi æemo u ovoj kolumni prokomentirati sve Top 5 centarske izbore od 2001. naovamo i pretpostaviti kakva karijera èeka ovogodišnje centarske top 5 pickova, Enesa Kantera i Jonasa Valanciunasa.

Ovo je prvi dio pregled koji nas vodi od 2001. do 2005. godine.

2001. godina

Kwame Brown (1. izbor) – kada vam najpoznatija reèenica karijere bude ”my faul” znate da nešto nije u redu, iako ta reèenica možda više pripada Michaelu Jordanu koji je ovoga momka odabrao kao prvi pick na draftu. Ove godine potpisao je za Warriorse, svoj šesti klub u karijeri, za besramno visoku plaæu za nekoga tko u karijeri ima prosjek od 6,8 koševa i 5,6 skokova, te je èesto glavna meta posprdnih komentara NBA analitièara. No jednom u karijeri Kingsima je ubacio 30 poena, možda misle da je to negdje duboko skriveno u njemu i da može ponovno isplivati na površinu.

Ocjena 1,5/5

Tyson Chandler (2. izbor) – momak kojem je tek sada narasla cijena i vrijednost kada je svojom obrambenom igrom Dallasu donio ovogodišnji naslov, no do sada nije imao blistavu karijeru. Svi klubovi su ga dovodili kao tog centra kakvog trebaju, no njegova izuzetno loša napadaèka igra to ne bi opravdavala. Prvih pet sezona u Bullsima nije uspio postiæi dvoznamenkasti prosjek niti u koševima niti u skokovima, da bi tek dolaskom u Hornetse odigrao dvije dobre obrambene sezone, no onda opet pad, loša u Hornetsima, loša u Bobcatsima, odlazak na jednu godinu u Dallas gdje dolazi kao backup centar no na kraju kao starter osvaja naslov te dobiva iznimno bogati ugovor u Knicksima. Bit æe da kada si centar nije potrebno puno da postaneš zvijezda, samo jedan dobro odigran playoff (gdje je takoðer završio u jednoznamenkastim prosjecima).

Ocjena: 3/5

Eddy Curry (4. izbor) – debeljko je takoðer došao u NBA kao veliki prospekt. No 18-godišnja senzacija je brzo postao promašaj koji voli puno ”papati” i praviti djecu (ima ih šest, te mu je jedna kæi ubijena). No i njemu se dogodila ”the sezona” gdje mu nakon 19,5/7 sezone Isiah Thomas daje ogroman trogodišnji ugovor. U te tri godine je odigrao 69 utakmica uz prilièno loše izvedbe, a zlobnici bi rekli da je za to vrijeme dobio više kilograma nego odigrao utakmica. Istina, ni u privatnom životu nije imao sreæe, optužen je za pokušaj gay silovanja, bivša djevojka i kæi su mu ubijene, a kuæa mu je završila na aukciji. No ove sezone je izuzetno smršavio i potpisao ugovor sa Miami Heatom, te je rekao da æe se koncentrirati na pokušaj osvajanja naslova NBA prvaka. Vidjet æemo.

Ocjena : 1,5/5

Osim gore spomenutih igraèa, te godine na draftu su odabrani Pau Gasol (3. izbor), Jason Richardson (5.), Shane Battier (6.), Joe Johnson (10.), Zach Randolph (19.), Gerald Wallace (25.), Tony Parker (28.) i Gilbert Arenas (30.).

2002. godina

Yao Ming (1. izbor) – došao je u NBA kao velika prièa, loše zapoèeo, no èim se privikao na NBA košarku postao je superstar te jedan od najbolja 3 centara u ligi. Osam nastupa na All-Star utakmicama, 19 koševa, 9 skokova i 2 blokade u prosjeku kroz karijeru, sve je bilo divno i krasno, no došli su problemi sa koljenima i ove godine se umirovio sa nepunom 31 godinom. Ostavio je iza sebe momèad Houston Rocketsa kojoj je bio vjeran cijelu karijeru, navijaèe koji su obožavali kombinaciju njegovog talenta i dobrote, te barem još 5 godina vrhunske košarke koju od njega nažalost neæemo gledati. Velika šteta.

Ocjena : 3.5/5

Može se reæi da su Rocketsi izabrali odlièno, buduæi da su pickovi od 2-6 gotovo svi ispali djelomièni ili potpuni promašaji, no od uspješnih NBA igraèa te godine su birani Nene (7.), Amar’e Stoudemire (9.), Caron Butler (10.), Tayshaun Prince (23.), Carlos Boozer (35.).

2003. godina

Darko Milièiæ (2. izbor) – mnogima omiljeni Darko je na jednom od najjaèih draftova u NBA povijesti izabran kao 2. pick, odmah iza nedodirljivog LeBron Jamesa. Sada nakon 8 godina postavlja se pitanje gdje je Pistonsima bila pamet. Momak je u svoje prve 4 NBA sezone startao samo 3 puta, bilježivši oèajne brojke, no i osvojivši naslov u svojoj prvoj sezoni, ostavši vjeèno zapisan u NBA povijesti kao jedan od najviših pickova koji su osvojili naslov u rookie sezone (samo 2 igraèa u povijesti NBA su postali prvaci kao prvi izbori u svojoj rookie sezoni). Ako je po neèemu ovaj momak postao poznat, to je vjerojatno po vrijeðanju suca nakon reprezentativnog nastupa, te po vjerojatno najslabijem odrazu u NBA ligi, jer sa 213cm imati u prosjeku oko 5 skokova je uistinu uspjeh. U negativnom smislu.

Ocjena : 2/5

Koliku su Pistonsi napravili glupost (no tko zna, da su uzeli nekoga drugog, možda bi se promijenila kemija u ekipi i oni ne bi uzeli naslov te godine ) najbolje govori popis ostalih igraèa izabranih te godine. Carmelo Anthony (3.), Chris Bosh (4.), Dwyane Wade (5.), Chris Kaman (6.), Kirk Hinrich (7.), David West (18.), Josh Howard (27.), Mo Williams (47.).

2004. godina

Dwight Howard (1. izbor) – jedina godina gdje su centri dobro odabrani je upravo ova 2004. Magic nikako nije promašio jer je sa svojim pickom dobio najdominantnijeg igraèa lige i to je dovoljno za reæi. Howard je trenutno jedan od tri najvrijednija igraèa lige i sve ostalo za reæi je suvišno. To što želi iz Orlanda, to je jedna druga prièa.

Ocjena : 5/5

Emeka Okafor (2. izbor) – nije Howard, no opravdao je svoj pick. Double-double prosjek u karijeri (13/10 i 2 blokade ) je dovoljan, a pred njim je još dosta dobre košarke u kojoj može postiæi još više, možda jednostavno ako završi u boljoj momèadi nego što su Bobcatsi i Hornetsi gdje je do sada igrao. Njegova ocjena bi mogla još narasti.

Ocjena : 4/5

Može se reæi da su obje ove ekipe dobro birale, jer od ostatka nitko nije postigao izrazito bolju karijeru. Tu su još bili Ben Gordon (3.), Devin Harris (5.), Luol Deng (7.), Andre Iguodala (9.) i Dorell Wright (19.).

2005. godina

Andrew Bogut (1. izbor) – nakon prethodne godine veoma uspješne za centre, bilo je za oèekivati da novi pick takoðer bude centar, posebno nakon što je osvojio nagradu Oscar Robertson, za najboljeg NCAA igraèa. I tako je Andrew Bogut sletio u veoma slabe Buckse gdje se nalazi i dan danas. Karijera mu nije loša, no imamo dojam da ga ozljede previše usporavaju, kao i da bi mu unatoè svemu brojke za jednom prvog picka trebale biti bolje. Prije svega u kategoriji slobodnih bacanja gdje je na tragu velikog Shaqa. Imao je tu nesreæu da je 2010. godine kada je igrao sjajno, imao u prosjeku double-double te odveo svoju momèad u doigravanje, baš prije tog playoffa slomio ruku. Tako da još uvijek èeka nastup u doigravanju u kojem je zaigrao samo u svojoj rookie, inaèe dosta lošoj, sezoni. Za sada nije loša karijera, ali jednostavno za jedan prvi izbor, mora biti bolja.

Ocjena 3,5/5

Ove dosta plodne sezone još su birani i Deron Williams (3.), Chris Paul (4.), Andrew Bynum (10.), Danny Granger (17.), David Lee (30.), Brandon Bass (33.), Monta Ellis (40.), Andray Blatche (49.)  i Marcin Gortat (57.).

Latest Posts

NE PROPUSTITE