Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Drugi krug doigravanja: Boston Celtics-Washington Wizards

Četiri susreta između Celticsa i Wizardsa u regularnoj sezoni nosili su sa sobom element rivalstva, koji je inače zakuhan od strane trenera i igrača, na parketu i van njega. Da bi za potrebe ovog uvoda ušli malo dublje u tu problematiku i detektirali gdje je nastala frka i zašto se tobože ne vole ove momčadi moramo se vratiti u prošlu sezonu. Tada je na jednoj od utakmica bivši trener Washingtona Randy Wittman, navodno, počeo vrijeđati Jaea Crowdera. Barem tako tvrdi krilo Bostona.

Ulje na vatru dodali su Marcus Smart i Bradley Beal međusobnim razmiricama. Smart je Bealu razbio nos, (opet navodno) slučajno ga udarivši laktom u nos, što je rezultiralo pauzom za Beala, zarađenim potresom mozga, i slomljenim nosom naravno. Prije ovog događaja Beal je zbog nekakvog sitnog trash talka i naguravanja sa Smartom zaradio tehničku. Navodno je nakon utakmice Pentagon podigao elitni vod marinaca i „parkirao“ ih između svlačionica da bi spriječili daljnji sukob. Šalim se, naravno, dva debela policajca koja odrađuju posao pred mirovinu su bila dovoljna.

Jao momci, može li napokon neko šaketanje da ne držim narod koji ovo čita u neizvjesnosti da se bilo što opasno dogodilo? Ne? OK ljudi, reda radi ću ispričati ostale incidente samo da zadovoljim formu. Tko čeka MMA može slobodno preskočiti ovaj dio.

Nego, vraćamo se u ovu godinu, u studeni kada je John Wall isključen s utakmice zbog sukoba sa Smartom.

Wizardsi su se tako nabrijali nakon ovih incidenata na Boston da su dodatni cirkus stvorili pojavljivanjem u crnoj odjeći pred početak sljedeće utakmice. Na novinarsko pitanje zašto su izveli taj performans s all-blackom uniformama odgovorili su „da idu na pogreb Celticsima“. Morbidno zabavno, valjda im neće pasti na pamet isto nakon tragedije Isaiaha Thomasa.

Na toj utakmici došlo je do sukoba Walla i Crowdera. Sukob:

Vratimo se mi na parket.

Međusobni omjer Wizardsa i Celticsa u regularnoj sezoni bio je 2:2, što je otprilike pokazatelj kako bi se serija koja je pred nama trebala kretati. Zanimljivo je da su obje ekipe u međusobnim duelima prihvaćale brzu, tranzicijsku košarku koja odgovara profilu njihovih razigravača. Wall i Thomas su ključni igrači svojih momčadi, i slobodno možemo reći da će bitka između dva All-Star igrača biti jedna od ključnih stvari koja će presuditi pobjednika. Njihovi backcourt partneri, Avery Bradley i Beal, vodit će također svoje borbe. Beal i Wall izbacili su u prvoj rundi Atlantu, dok je Thomas opet bio najbolji pojedinac Bostona u izbacivanju Chicaga, a Bradley se pokazao kao odlično rješenje za Jimmyja Butlera, uz standardan doprinos u napadu.

Više o detaljima koji nas čekaju na parketu pročitajte u ova tri ključna faktora…

Tri ključna faktora

Defanzivni matchupovi

…ili tko koga čuva i koliko je to dobra ideja. Ovaj faktor je intrigantan jer Brad Stevens nam mora odgovoriti na dva pitanja. Tko starta utakmicu, Gerald Green ili Amir Johnson, i hoće li ići u otvoreno „skrivanje“ Thomasa u obrani.

Za početak se pravimo kao da starta Amir Johnson. Očekivano je da onda njega čuva Marcin Gortat, a Ala Horforda Markieff Morris. To je prirodna raspodjela uloga jer Johnson igra više uz obruč, manje je uključen u 2 na 2 igru s Thomasom, što Gortatu odgovara da čuva obruč, ispravlja obrambene greške i hvata skokove. Morrisa u obrani čeka nešto drugačiji posao nego što je imao protiv Atlante gdje ga je Paul Millsap na momente uništavao u izolacijama i uvodio u probleme s osobnim pogreškama. Sada će Kieff biti puno više uključen u obranu pick and rolla Thomasa i Horforda. Kako će to izvoditi ovisi o defanzivnoj shemi Scotta Brooksa kako zaustaviti Thomasa koji je potentniji strijelac od Dennisa Schrodera kojem su išli ispod picka i izazivali ga da šutira. Thomas će ipak zahtijevati agresivniju obranu i dublje izlaženje centara, možda čak i preuzimanje. Morris to može odraditi, ali istovremeno mora biti spreman i na Horforda koji je jedan od svestranijih napadačkih centara u ligi i jednako se dobro snalazi kao pop, roll opcija ili razigravač nakon 2 na 2 igre s Thomasom.

Na perimetru su stvari kod Wizardsa poprilično jasne. Otto Porter je zadužen za Crowdera koji je (možda) opasniji kao šuter od Taureana Princea iz Atlante ali ne i slasher s čim se Porter dosta mučio u seriji protiv Hawksa. Beal će trčati kroz blokove za Bradleyjem. Solidno je taj posao odrađivao protiv Tima Hardawaya Jr.-a ali Bradley je puno konstantniji šuter pa možda to „solidno“ ne bude dovoljno i od Beala će se tražiti dodatna brzina u obrani. Wall je očekivano na Thomasu i to je dobra opcija za Wizardse jer je Wall jedan od najboljih defanzivaca na jedinici u ligi, atletičan, dugačak, odličan u obrani picka.

Na drugoj strani situacija kod Bostona je malo kompliciranija. Johnson u seriji protiv Bullsa nije pokazao da može biti faktor makar u defanzivi gdje su na njegov doprinos Celticsi uvijek mogli računati. Robin Lopez mu je u prve dvije utakmice napravio nered u napadačkom skoku, toliki da ga je od treće utakmice Stevens zamijenio Greenom. Sada Johnsonu dolazi još jedan bruiser u vidu Gortata. Za početak je ipak očekivano da Johnson bude na Marcinu, a Horford na Morrisu koji ima taj stretch element u svojoj igri.

Defanzivni zadatci na perimetru polaze od onog drugog pitanja. Koga čuva Thomas? Tijekom sezone Thomas je protiv Wizardsa znao čuvati i Walla, i Beala i Portera. Sve kombinacije je Stevens testirao. Nekako je najprirodnije očekivati da Thomas ipak bude na Wallu. To je i najlogičnija stvar, evo zašto. Očekujem da Stevens Walla brani na isti način kao Mike Budenholzer. Što je u krajnjem slučaju sumnjivo jer je Wall protiv Atlante ubacivao 29 poena prosječno uz 10 asista, šut iz igre 52%, za tricu 47%. Ali tu se ipak radilo o klasičnom biranju otrova. Od čega želiš umrijeti: Wallovog šutiranja teških šuteva preko ruke i s poludistance ili trice Portera i Beala, i završavanja na obruču Morrisa i Gortata? Vjerujem da će se Stevens odlučiti kao i Budenholzer, za ovo prvo, ali treba vidjeti i kako će on smisliti ove finese koliko njegovi centri ostaju u zoni kada Wall napada iz picka, kako su pozicionirani i koliko misli preuzimati Walla s njima, ima li to uopće smisla s Thomasom kao inicijalnim defenderom Walla.

Dodatna je opasnost što Wall može u postu gnjaviti Thomasa, ali nemojmo podcijeniti fizičku snagu Little Guya. Thomas može to odraditi bolje nego Schroder u zadnjoj utakmici. To je taktika s kojom Stevens može mirno spavati jer na taj način će otupjeti oštricu napada Wizardsa jer igra u postu više ne donosi rezultate kao nekada. Celticsi se mogu odlučiti i za udvajanje kada Wall krene na Thomasa u postu ali ta ideja mi se manje sviđa jer je Wall sjajan dodavač koji će bez problema pronalaziti šutere ili cutere. Što se čuvanja Walla tiče tu će Boston glavninu posla morati odraditi još kada budu u napadu. Svaki promašaj šuta Celticsa istovremeno znači i napadanje Walla iz tranzicije i lagani poeni za Washington. Mislim da će zaustavljanje Walla u tranziciji biti važnije od njegovog zaustavljanja kada napada postavljenu obranu.

Ako čak i zamislimo da Thomas čuva Beala (malo vjerojatno) ili Portera (više vjerojatno) WIzardsi se mogu odlučiti samo na pick and roll igru Wall-igrač kojeg čuva Thomas kako bi opet dobili matchup koji traže. Thomas na Wallu je logično i zbog minusa koje nose situacije Thomas na Bealu i Thomas na Porteru. Thomas ne može 1 na 1 držati Beala niti trčati kroz blokove za njim. Porter je spot-up šuter i tu mu Thomas može smetati iako nedovoljno jer je Porter viši i bez problema šutne preko njega, ali barem nije opasan u postu. Međutim ako je Thomas na Porteru koji uglavnom čeka u korneru onda ti je obrana na weak sideu kompromitirana, Thomas nema u sebi razvijen automatizam help obrane i rotiranja što su dužnosti obrambenog igrača na strani bez lopte. Tu bi ga Porter mogao neutralizirati kretanjem bez lopte prema obruču te napadačkim skokom iz pozadine. Zbog svega ovoga očekujem da Thomas ipak počne na Wallu. Ako bude drugačije onda bi Bradley trebao paziti na playmakera Wizardsa.

Ako je Thomas na Wallu ostalo je sve jasno. Crowder pazi na Portera na „slaboj“ strani, a Bradley trči za Bradleyjem (he-he) u novom okršaju off-ball haubica.

Druga varijanta je, spomenuo sam, postava s Greenom umjesto Amira u petorci Kelta. Tu bi onda Gortat bio zadužen za Horforda, Morris za Crowdera, Porter za Greena, Beal i Wall za Bradleyja i Thomasa. Kod Bostona Horford čuva Gortata, Crowder Morrisa, Green Portera, Bradley Beala i Thomas Walla. Malo više o ovoj filozofiji u idućem poglavlju.

Klasične postave vs. small ball

Očekivanja su da će Stevens vratiti Johnsona u startnu petorku umjesto Greena, iako time možda sebi radi medvjeđu uslugu s obzirom da su se Celticsi preporodili u zadnje 4 utakmice otkad je Green starter. Međutim, Wizardsi nisu Bullsi, svaka playoff serija je svijet za sebe i neko novo potpuno natjecanje. Ali to što će možda Amir startati prvu utakmicu ne znači da tijekom prve utakmice nećemo vidjeti dosta minuta za small ball Kelta ili da već od druge utakmice Green opet neće biti vraćen među startere.

Već smo rekli da je standardnoj postavi s Johnsonom na parketu Lopez radio probleme. Ta postava je ipak protiv Bullsa u 6 utakmicu uspjela ostvariti pozitivan net rating (+2) ali igrali su samo 17 minuta zajedno na parketu. Protiv Bullsa su puno bolje prolazile one postave s Thomasom, Horfordom, Bradleyjem, Crowderom i Greenom (+27 net rating/57 minuta) ii Smartom čak (+13/39 minuta). Ubacivanje šutera, odnosno beka umjesto centra otvorilo je Bostonu hrpu prostora za napadanje Chicaga: za slash igru Thomasa, razigravanje i finiširanje Horforda iz picka koji sada izvlači Lopeza na perimetar, za trice Crowdera, Greena i Bradleyja. U obrani je ovakva postava pokretljivija, opremljenija za preuzimanje u napadu Wizardsa, i jako bitna stvar – niske postave Bostona mogu bolje braniti tranziciju. Atlanta je imala dosta problema s tranzicijskom obranom dok je Dwight Howard bio u igri kojemu je predugo trebalo da prijeđe centar i vrati se u obranu. Postave Hawksa s Millsapom na centru su to puno bolje odrađivale.

Minus ove postave Bostona je visina. Preniski su, niži na svakoj poziciji od klasične postave Čarobnjaka. To dovodi do dva problema: 1) Wizardsi mogu lakše pronalaziti missmatcheve koje mogu koristiti; 2) Bostonov skok

Za početak Wizardsi imaju missmatch na poziciji 4 gdje Morrisa čuva Crowder. Crowder ga može čuvati u postu jer je fizički moćan igrač ali Morris može lakoćom šutirati preko njega i hvatati napadačke skokove. Markieff nije konstanta u napadu ali prva i zadnja utakmica protiv Atlante su ipak dobar pokazatelj kako može biti jako opasna opcija uz Walla i Beala. Missmatch su svakako Greenova i Thomasova obrana koji se ne snalaze najbolje kada moraju braniti 1 na 1 situacije na širokom prostoru i bez zaštitne mreže. Drugi problem je taj puno puta opjevani skok u obrani Bostona. Lopez je na momente izgledao kao Charles Barkley s ekstravagantnijom frizurom. Sličan problem bi mogli Celticsi imati protiv Gortata i Morrisa. Treba napomenuti da su tijekom regularnih utakmica ovih suparnika Wizardsi hvatali 30% svih dostupnih napadačkih skokova, što je veći postotak od onog što je Chicago imao protiv Bostona u prvoj rundi (29%).

Osim gore nabrojanih dobrih strana koje small ball Bostona nosi sa sobom treba reći i da će ključnu rolu u njemu imati Horford jer kao što Gortat protiv njega ima missmatch na skoku tako i Dominikanac protiv Poljaka ima prednost jer je brži i ima domet u šutu. Ako Horford bude uspijevao sustavno pogađati šuteve s poludistance i trice Gortat će biti na velikim iskušenjima.

Treba vidjeti i to hoće li Stevens više u small ball formaciji koristiti Smarta ili Greena. Green donosi više u napadu, Smart u obrani, a meni se čini da će Smart ovdje biti potrebniji jer su Čarobnjaci najopasniji u backcourtu. Ako se Thomas ipak pokaže nedoraslim usporiti Walla (ili Portera) očekujte puno više Smarta nego Greena, iako će i tu Stevens trebati dobro balansirati jer Smart zna upasti u ozbiljne šuterske rupe.

Kako god bilo Stevens će sigurno dati dobar broj minuta svojim niskim postavama i definitivno će on biti taj koji će prvi krenuti u akciju i prvi zadati udarac. Njegov takmac Brooks ne voli se igrati previše s postavama. Brooks voli ustaljene rotacije, klasične postave, klasične sheme. Brooks je konzervativan i klasičar sve dok ne zagusti, odnosno, tek kada vidi da su kola krenula nizbrdo i ostaje sekunda do katastrofe on reagira. To nije dobro, pravovremena reakcija je ključna u doigravanju, a Brooks voli oklijevati. On je svom small ballu davao šansu tek kada bi mu Hawksi napumpali razliku pa bi se prilagodio, ili tek kada bi ostao bez centara zbog ozljede ili osobnih pogrešaka pa je bio primoran zaigrati s nižom petorkom.

Možemo reći da mu niske postave i nisu trebale. Startna petorka je dominirala protiv Atlante, u 106 minuta na parketu ostvarili su net rating +15. Vidjet ćemo kako će se starteri Wizardsa snaći ako Stevens na njih „udari“ niskom postavom koja u sebi ima bolje mehanizme za doći do poena od Atlante. Hoće li se onda Brooks prilagoditi i zaigrati niže i ima li postavu za to?

Wizardsi small ball mogu igrati na način da iz igre izbace Morrisa ili Gortata, a umjesto jednog od njih ubace Bojana Bogdanovića ili Kellyja Oubrea. Sada oni mogu jednako kvalitetno odrađivati ono što rade Boston. Pick and roll Wall-Gortat (Morris), Beal istrčava iz bloka, a Bogdanović (Oubre) i Porter čekaju u kornerima. Ako ne prođe prva akcija ide druga u kojoj Beal prima loptu i kreće u akciju. Igranje s dodatnim šuterom otvara hrpu prostora Wallu i Bealu za napadanje, Porteru i Bogdanoviću za kretanje bez lopte, Wall može komotno dizati tempo i ima trkače uz sebe u tranziciji.

Brooks može birati s kim će igrati od centara i želi li Oubrea ili Bogdanovića. S Gortatom ima idealnog Wallovog partnera, boljeg skakača, screenera i zaštitnika obruča, s Morrisom može igrati u 5-out postavi i Morris je bolji u switchu. Oubre i Babo su Smart i Green Washingtona. Bogdanović se probudio u zadnje dvije utakmice protiv Hawksa, on će sigurno imati svojih 20 minuta po utakmici ako tricu može šutirati oko 40%, ako ne može, onda je potpuno beskoristan, jer protiv Bostonovih terijera na perimetru (Bradley, Smart, Jaylen Brown, Crowder) nema šansi s loptom u rukama i napadanju obruča. Oubre je meni osobno jako intrigantna ideja u small ballu. Kansasov sveučilištarac se pokazao kao bolji šuter za tri od Bojana (37:31%) i puno bolji obrambeni igrač. Oubre ima jednu kvalitetu koja bi se mogla pokazati X faktorom ove serije a to je da igra sjajnu obranu na loptu. To bi moglo biti vrlo korisno protiv ekipe koja ima Thomasa i kojeg želiš umarati konstantnim presingom.

Minus ove postave kod Wizarda je što gube na čvrstini u reketu, napadačkom skoku i općenito na kvaliteti petorke jer ni Oubre ni Bogdanović nisu bolji igrači od Morrisa i Gortata.

Small ball petorke mogle bi biti krucijalan faktor ove serije. Do sada su se u playoffu pokazale kao ključno oružje za promjenu ritma. Pogledajte samo kada je Boston preokrenuo seriju protiv Bullsa – kada je Green postao starter umjesto Johnsona. S kim Jazzeri rade probleme Clippersima – s Joe Johnsonom na četvorci. Kada se Toronto vratio u žive protiv Bucksa – ubacivanjem Normana Powella umjesto Jonasa Valanciunasa. Uočavate pravilnost, zato ćemo posebno motriti koliko oba trenera u ovoj seriji koriste niske postave i s kakvim rezultatima.

Bilješke

Ovdje ću malo varati. Mislim, mogu ja filozofirati o tome kako usporiti Thomasa i Walla, kakve rotacije moraju imati oba trenera ili vam prikazati još poneki plus i minus ekipe. Sve to može biti treći ključni faktor ali s obzirom da sam prethodno rekao dovoljno o takvim stvarima idemo na malo lakše teme. Nekoliko brzopoteznih bilješki i opservacija.

Treneri: prednost Stevensu jer je bolji taktičar i brže donosi odluke. Brooks je za svaku utakmicu protiv Atlante donio neku novinu u igru svoje ekipe ali tijekom utakmice zna donijeti samoubilačke odluke ili predugo ostaje u pat poziciji. Već smo rekli da bi to moglo biti kobno protiv Stevensa

Najbolji igrač serije:  definitivno se možemo prepirati koliko hoćemo ovdje. Navijači jednih i drugih su za Thomasa ili Walla, „obrana osvaja naslove“ tipovi su za Walla, Westbrookovi fanovi su za Thomasa. Ja ću odabrati Walla jer je raznovrsniji igrač od Isaiaha. On može čuvati Thomasa, tek trebamo vidjeti može li Thomas njega. Bostonov point je bolji strijelac, ali Wall je bolji u svakom drugom segmentu košarkaške igre, a sudeći po formi, nije daleko od Thomasa ni kao scorer.

2., 3., i 4. najbolji igrač serije: evo jedno iznenađenje. U mom svijetu Thomas nije ni drugi najbolji igrač serije nego je to Brad Beal. Njegova forma je strašno rasla u zadnjih nekoliko utakmica protiv Atlante, a stil igre kojim igra i gdje dosta toga dobije servirano od Walla (asist) i Gortata (screen) izgleda mi uvjerljivije od stila igre kojim igra Thomas. Thomas je treći najbolji igrač serije, Horford je četvrti.

X faktori: Oubrea sam već spomenuo kod Wizardsa, a kod Bostona je to Smart definitivno. Njegova obrana mogla bi biti užasno bitna protiv backcourta Wizardsa. Ako uspori Beala ili Walla (ili ozlijedi pak, gluho bilo!) a u napadu uspije tricu pogađati kao i do sad protiv Bullsa (38%) Smart bi mogao biti presudan.

Klupa: ovdje prednost ide Bostonu ipak jer Wizardsi su pokazali svu limitiranost njihove klupe u seriji protiv Hawksa. Smart, Kelly Olynyk, Jonas Jerebko, Brown, Green, Terry Rozier izgledaju mi malo bolje kao skupina košarkaša nego Brandon Jennings, Jason Smith, Oubre i Bogdanović.

Ključna rotacijska pitanja: 1) Može li Boston preživjeti minute bez Thomasa i kada ga Stevens odmara? Može ako ga Stevens neće odmarati kada Wizardsi na parketu imaju Walla i Beala; 2) Tko igra s klupom Wizardsa, Beal ili Wall? Beal se pokazao boljim rješenjem; 3) Može li Brooks napokon izdržati jednu playoff seriju da na parket početkom druge i četvrte četvrtine ne pošalje all-bench unit, takozvani Suicide Lineup? Ne, ne može, to je Scott Brooks; 4) Hoće li Ian Mahinmi biti spreman za povratak u ovoj seriji? Ako i bude, pitanje je u kakvom je stanju.

Tri random opservacije: 1) prvi napad na utakmici za Wizardse uvijek je post-up Morrisa, koji je tako preuzeo štafetu od Kendricka Perkinsa kojemu je pripadala ta čast u Oklahomi; 2) Marcin Gortat postavlja najbolje ilegalne screenove u ligi; 3) Al Horford je prva pratilja Poljaka; 4) ATO (after timeout) akcije Stevensa su najbolje u ligi.

Prognoza

Izjednačene ekipe ali prednost moram ipak dati Wizardsima jer po meni imaju dva najbolja igrača u seriji, jači su u frontcourtu i u stanju su generirati gomilu laganih poena kroz Walla, te mogu igrati oba stila – sporiji s visokim postavama, brži i šuterski u small ballu. Boston je ovisan previše o Thomasu, dok Wizardsi imaju dva Thomasa – Walla i Beala. Stevens, domaći parket i nešto bolja klupa bi mogli biti važan faktor za Boston, ali ako se Brooks sjeti na vrijeme prilagođavati mogao bi anulirati Stevensove ideje. Navijam za 7 utakmica ali ako moram prognozirati onda Wizardsi u 6,  i to ovim redom: ukrast će jednu Bostonu u Gardenu (ako dobiju prvu, drugu sigurno gube), dobiti dvije doma, izgubiti petu, i onda opet šestu dobiti u D.C.-u.

Latest Posts

NE PROPUSTITE