Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Drugi krug doigravanja: Cleveland Cavaliers – Chicago Bulls

Dočekali smo novi obračun “dragih prijatelja”. Ne tako davno, još dok se LeBron James sunčao na Floridi bio je posljednji dvoboj između njega i Bullsa. To su bili dani dok je Rip Hamilton bio u stanju zabiti preko 10 poena u prosjeku, kada je Marquis Teague (brat mu je “malo” popularniji, All-Star igrač Jeff Teague) igrao rolu osmog igrača i dani kada nas je Nazr Mohammed vratio u 90-te s ovim potezom. Ah, predivna vremena, ali za navijače Bullsa nisu ostala u lijepom sjećanju jer su te “davne” sezone, godine Gospodnje 2013. bili poraženi 4-1 od Jamesovih trupa s Floride koje su tada promarširale do naslova. Dosta povijesti, pređimo na sadašnja zbivanja, tj. doigravanje jer smo Vam u pregledima za prvu rundu (ovdje možete vidjeti sve najave serija i rasporede utakmica druge runde doigravanja) prikazali njihove uspjehe iz regularne sezone.

Što smo vidjeli u prvoj rundi

Cavaliersi nisu imali nikakvih problema protiv Celticsa za koje slobodno možemo reći da su bili najslabija ekipa u ovogodišnjem doigravanju. Momci iz Clevelanda su bili bez milosti i seriju su ekspresno završili s “metlom”, a da sve ne bude ružičasto pobrinuo se Kelly Olynyk s hustle igrom zbog koje je nastradao Kevin Love, te ne baš zdravi J.R. Smitha s potezom od kojeg bi mu pozavidjeli i neki profesionalni K1 borci (dobio je suspenziju i neće moći igrati u prve dvije utakmice). Osobno uopće ne želim donositi nikakav sud o Cavaliersima nakon ove serije s Bostonom jer im oni nisu mogli parirati u niti jednom segmentu. James se mogao probiti do obruča kada je god htio (realizacija od 71%) jer niti su Celticsi imali nekoga tko ga je mogao usporiti u jedan na jedan igri, a nisu imali ni visokog igrača pod košem koji je u stanju čuvati obruč i pomagati Jaeu Crowderu u zatvaranju Jamesa kada bi se on sjurio prema košu što je rezultiralo prosjekom od 27 poena po utakmici za LeBrona (usprkos realizaciji od 20% za tri poena). Meni zanimljiviji dio je bio gledati Kyrieja Irvinga kako je u stanju izbezumiti jednog od najboljih obrambenih bekova u ligi Averyja Bradleyja kojem je u prosjeku zabijao 23 poena u prosjeku, a uz poene je loptu držao pod kontrolom i imao je svega 6% izgubljenih lopti na 100 posjeda ii brojčano, 1,3 po utakmici.

Zato su Bullsi imali ozbiljnih problema s mladim i potentnim Bucksima sve do šeste utakmice kada su do temelja dotukli Buckse, te su seriju zaključili pobjedom 120:66 ili 54 razlike. Za Chicago je ovo bio pravi ispit u prvoj rundi jer su naletjeli na momčad koja je vrhunska u obrambenom dijelu (Bucksi su imali četvrti obrambeni rating u regularnoj sezoni) i momčad koja kontinuirano radi preuzimanja ili udvaja u post igri kao što je bio slučaj kada je Pau Gasol primio loptu. Sreća Bullsa što je Gasol jedan od najpotkovanijih centara lige i nije imao velikih problema u pronalaženju otvorenih igrača (bilježio 3,7 asistencija po utakmici) što je odlično koristio Jimmy Butler koji je sada imao puno više prostora za ulaze ili šut za tri poena ovisno o tome kako je reagirala obrana Bucksa, te je Jimmy seriju završio s 25 poena u prosjeku. Posebna priča je Derrick Rose s toplo-hladno igrama gdje u jednoj utakmici izgleda kao vrhunski NBA košarkaš, dok se u drugoj zapitamo je l’ možda bolje da više uopće ne ulazi u igri. Njegova jedina konstanta u seriji s Bucksima su bile izgubljene lopte, bilježio je 4,3 u prosjeku što je uvjerljivo najviše u redovima Bullsa, a igra mu se ponajviše svodila na šut za tri poena odakle je uputio čak 40% svojih pokušaja po utakmici.

Prednosti Cavaliersa

Najjednostavnije krenuti od one najočitije, a to je James, posebno u situaciji kada zaigra četvorku ili point forwarda gdje će biti okružen s tri šutera i visokim igračem s kojim će vrtjeti pick and roll igru. U tim situacijama njegove sposobnosti najviše dolaze do izražaja jer mu se otvara gomila mogućnosti koje zna iskoristiti, a to su: prodor prema košu, asistencija za roll igrača Thompsona ili Mozgova, te pronalaženje otvorenih suigrača na korner trici. Također, uvijek može krenuti igrati leđima prema košu jer Butler je fizički dosta slabiji od LeBrona i u tim situacijama me ne bi začudilo da Bullsi čak udvajaju Jamesa što opet dovodi da uz jedno extra dodavanje Cavsi dolaze do otvorenog šuta.

Drugo veliko ime u redovima Clevelanda je Irving. On bi trebao imati još više prostora jer će se Bullsi primarno fokusirati na Jamesa, a uz to će ga najvjerojatnije čuvati Rose što je must win match up za Cavse jer Rose sigurno nije u stanju pratiti Irvinga nakon svakog bloka u pick igri i tu mislim da će ostati puno prostora za Irvingov manevar. Može odučiti hoće li se dignuti na šut za tri poena ili poludistancu, dok u slučaju kada na njemu ostane visoki igrač (Bullsi na pick igri često traže od svog visokog igrača da radi presing na igrača s loptom), Irving će to iskoristiti za prodor ili neki cirkus crossover za zabaviti publiku.

Posljednja prednosti tj. nedostatak Bullsa je njihov kilav napad. Kako sam prije napomenuo, Rose u ovom stadiju nije pouzdan napadač, on si ne bi smio dozvoliti utakmice kao što je bio peti susret protiv Bucksa kada je šutirao 5/20 i imao šest izgubljenih lopti jer će na Butlera kroz cijelu seriju paziti solidni Iman Shumpert (ovo je must win match up za Bullse). Pod košem će na Gasolu biti Mozgov ili Kendrick Perkins (ako je vjerovati najavama Blatta), dok će James biti zadužen za Joakima Noahu kada se Blatt odluči igrati s njim na poziciji četovrke.

Prednosti Bullsa

Dužina klupe. Povredom Lovea, Cavsi su ostali na svega dva funkcionalna visoka igrača i oba će vjerojatno biti u startnoj petorci, Thompson-Mozgov. Isto tako na bekovskim pozicijama (posebno u prve dvije utakmice koje igraju bez Smitha) će morati veliku minutažu imati Matthew Dellavedova, dok će se na krilnim pozicijama izmjenjivati veterani Shawn Marion, James Jones i Mike Miller (zajedno imaju 104 godine). S druge strane, Bullsi u Aaronu Brooksu imaju jako dobro scoring beka na klupi, odličnu kombinaciju visokih Taja Gibsona kao energy igrača i post prijetnju, te Nikolu Mirotića kao stretch element u svim kombinacijama pa čak i kao nisko krilo, a moram još dodati Snella kao obrambenu pomoć za druge petorke i veterana Kirka Hinricha (ok, njega je možda bolje ne spominjati). Stoga, u ovoj situaciji npr. energija Thompsona neće doći do izražaja jer je s druge strane isti takav igrač Gibson, dok bi sav teret kreacije trebao pasti na nekog od dvojca Irving-James jer ne očekujem da njih dvojica u prve dvije utakmice uopće sjednu na klupu duže od četiri minute.

Nedostatak Lovea. On im je uvelike bitan Cavsima za napadači dio jer otvara prostor za prodore Jamesa i Irvinga, ima masu za gurati se sa svim visokim igračima Bullsa, te je odličan u hvatanju skokova na oba dijela terena. Cavsi za njega nemaju niti približno sličnog igrača već samo specijalce u određenim dijelovima, najčešće tricaškom Jones ili Miller gdje se Tom Thibodeau uvijek može odlučiti sakriti i odmoriti Rosea.

Match up, Butler-Shumpert i Gasol-Mozgov/Perkins. Ovdje ispadam malo kontradiktoran, ali ne mogu se oteti dojmu kako će ova dva igrača Bullsa morati debelo nadigrati svoje protivnike da bi njihova momčad došla do uspjeha. Mislim da Shumpert nije u stanju držati Butlera u jedan na jedan igri pogotovo u situaciji kada će se centar Cavsa morati zabavljati s Gasolom. Ista situacija je s Gasolom koji je još uvijek u stanju odraditi seriju s minimalno 15 poena u prosjeku.

Kao neku zadnju prednost Bullsa bi stavio trenersko umijeće Thibsa koji je u karijeri nebrojeno puta vodio neizvjesne serije i s ovom skupinom igrača je dugo na okupu, a Blattu je ovo vatreno krštenje jer je osta bez svog prvog visokog igrača i njegova već ustaljena top 8 rotacija je sada narušena zbog manjka dva člana koja su okupirala preko 30 minuta na svojim pozicijama.

PROGNOZA: Glavna stavka u prognozi je glupost Smitha i povreda Lovea. Njih dvojica su jednostavno prebitni elementi za Cavse u oba smjera, obojica su tricu pogađali iznad prosjeka lige za svoju poziciju, a obrambeno su puno pouzdaniji od rezerva koje će ih mijenjati. Bullsima će problem predstavljati ako Mirotić ne bude spreman jer im je on jedini visoki igrač koji ima range za tri poena (Gasol je odličan u šutu s poludistance). Kada sam sve situacije sveo na papir (nešto sam i Vama pokušao prenijeti) ispalo mi je da Irving i James moraju odigrati maestralne serije, a računajući da Bullsi u Butleru imaju jednog od najboljih obrambenih igrača lige na vanjskim pozicijama i neiskustvo igranja super važnih utakmica kod Irvinga dao sam prednost Bullsima.

Bullsi u 5 utakmica.

Cleveland Cavaliers (2) – Chicago Bulls (3)

1. Cleveland Cavaliers – Chicago Bulls, 4. svibnja, ponedjeljak, 01:00

2. Cleveland Cavaliers – Chicago Bulls, 6. svibnja, srijeda, 01:00

3. Chicago Bulls – Cleveland Cavaliers, 8. svibnja, petak, 02:00

4. Chicago Bulls – Cleveland Cavaliers, 10. svibnja, nedjelja, 22:30

5. Cleveland Cavaliers – Chicago Bulls, 12. svibnja, utorak, nepoznato*

6. Chicago Bulls – Cleveland Cavaliers, 14. svibnja, četvrtak, nepoznato*

7. Cleveland Cavaliers – Chicago Bulls, 17. svibnja, nedjelja, nepoznato*

Latest Posts

NE PROPUSTITE