Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Drugi krug doigravanja: Golden State Warriors – Memphis Grizzlies

Nakon očekivanog prolaska obje ekipe, u drugoj rundi se sastaju dvije ekipe s jakom obranom i timskom igrom. Hoće li napadačka moć Golden State Warriorsa prevladati ili će fizička obrana Memphis Grizzliesa pobijediti u ovoj seriji, pokušat ću vam iznijeti moje mišljenje i kratku analizu.

U regularnom dijelu sezone ove dvije ekipe sastale su se tri puta i ta mini serija je otišla na stranu Warriorsa rezultatom 2-1. Izgubili su Warriorsi prvi međusobni susret sredinom prosinca u gostima, ali tada je bio ozlijeđen Andrew Bogut i Stephen Curry je imao katastrofalnu šutersku večer ( 9-25 FG%, 1-10 3P% ) koja se rijetko viđa. Drugi susret također u gostima, Warrirorsi su „razbili“ Grizzliese rezultatom 107-84, ( ovaj put je Curry bio fantastičan, utakmicu je završio s 38 poena ) i tako izjednačili međusobni omjer. Treći i zadnji susret ove dvije ekipe se odigrao pred sam kraj regularne sezone kada su Warriorsi bili domaćini i pobijedili tu utakmicu, te tako dobili tu mini seriju regularnog dijela sezone. Jedino da napomenem Memphis tu zadnju utakmicu nije odigrao u punom sastavu cijelu utakmicu, već je odmarao startnu petorku i šansu su dobivali igrači s klupe.

Iako je Memphis na kraju završio kao petoplasirana ekipa jakog Zapada, tijekom skoro cijele sezone je bio uz bok Golden State Warriorsima, da bi u zadnjem dijelu sezone pao.

Golden State Warriors

Nakon što su očekivano izborili polufinale Zapadne konferencije, „metlom“ protiv mladih i trenutno ne dovoljno dobrih New Orleans Pelicansa, Warriorse sada očekuje puno teži zadatak u sljedećoj seriji. Iako su u već spomenutom regularnom dijelu sezone dva puta pobijedili ekipu Grizzliesa, playoff je sasvim drugačija priča, te sve kreće ispočetka.

Steph Curry i Klay Thompson su protiv Pelicansa dobro namjestili nišane i to će im po meni biti velika prednost u odnosu na protivnike, koji nisu pretjerano dobra ekipa što se tiče šuta za tri poena. Osim spomenutog dvojca, veliku ulogu će imati i dvojac pod košem, Andrew Bogut i drugoplasirani po broju glasova za DPOY nagradu ove sezone Draymond Green. Biti će zanimljiva borba pod košem Draymond Greena i Zach Randolpha, jer su obojica veliki borci i ne bih se čudio ako tijekom serije nekoliko puta budu rastavljali spomenuti dvojac. Veliko je pitanje hoće li se Green uspjeti u obrani boriti s Gasolom i Randolphom i u isto vrijeme biti efikasan u napadu, kada to bude bilo potrebno. Green je u prethodne tri utakmice protiv Memphisa imao nešto slabije brojke od svog prosjeka (6.3 poena, 7 skokova, 1 ukradena lopta, 37 FG%), ali je što se tiče blokada bio nešto bolji od prosjeka. Spomenuo bih još veliku pomoć s klupe koju imaju Warriorsi, te bi Andre Iguodala, David Lee i Marreese Speights trebali biti bitni u ovoj seriji. David Lee bi čak mogao biti i presudan faktor u ovoj seriji, jer teško će biti Greenu i Bogutu, boriti se cijelo vrijeme s Gasolom, Randolphom i Koufosom. Speights se nije proslavio protiv Pelicansa, tako da bi Lee tu trebao dobiti veću minutažu, koju je pokazao da zna iskoristiti.

Memphis Grizzlies

Memphis je u prvoj rundi playoffa pobijedio Portland Trail Blazerse i tako osigurao polufinale Zapadne konferencije. Njihova fizička obrana i dvojac pod košem Marc Gasol i Zach Randolph su već nekoliko godina njihov veliki oslonac i možda i najjači tandem pod košem u NBA ligi. Tony Allen, jedan od najboljih defenzivaca na perimetru će u ovoj seriji imati vrlo važnu ulogu kako zaustaviti Splash Brotherse. Veliki udarac je dobio Memphis tijekom prve runde kada im je glavni playmaker Mike Conley dobio udarac u glavu, te izašao u drugom dijelu 3. utakmice. Koliko će mu trebati da se vrati na parket, trenutno muči sve navijače „medvjeda“ i bilo bi šteta kada se ne bi vratio u seriji protiv Warriorsa. Po nekim informacijama tvrdi se da bi Conley mogao propustiti prve dvije utakmice u Oaklandu, ali da bi se mogao vratiti kada Memphis bude igrao u svojoj FedExForum areni. Da spomenem još Courtney Leeja, Jeff Greena i Vince Cartera koji su pokazali da se na njih može ozbiljno računati tijekom utakmice, te da mogu svoju ulogu dobro obaviti i u napadu i u obrani. Uz njih želio bih spomenuti i Beno Udriha koji je protiv Portlanda u prvoj utakmici te serije odigrao fantastičnu i svoju najbolju playoff utakmicu i odlično zamijenio Conleyja, te imao brojke: 20 poena, 7 skokova, 7 dodavanja i 64 FG%.

Prednosti

Golden State Warriorsima je velika prednost što imaju dvojac Curry-Thompson koji se može „zapaliti“ u bilo kojem trenutku utakmice, te svojim šuterskim sposobnostima totalno „uništiti“ protivničku ekipu. Još kad uz to dodamo odličan pick and roll koji rade Green i Bogut s Curryjem, dobijemo vrlo efikasan napad koji će biti jako teško zaustaviti. Osim toga prednost u odnosu na Grizzliese je klupa Warriorsa, koja je tijekom cijele sezone bila jedna od boljih u ligi i ima potrebnu širinu na svakoj poziciji za razliku od Grizzliesa. Također u ovoj seriji prednost im je i domaći teren, koji je ove sezone bio kao tvrđava ( omjer im je 39-2 u regularnom dijelu ). Uz ovo bih još dodao jednu i prednost, ali i moguću manu Warriorsa, a to je niska petorka s Greenom na poziciji centra. Iako je dosta uspješna njihova niska petorka, zavisi puno toga o Greenu i koliko će mu snage ostati nakon silnih guranja u reketu s dvojicom „teškaša“ Memphisa.

Memphis Grizzliesi će imati veliku prednost ako uspiju usporiti tempo igre, koja im puno više odgovara nego brzi ritam koji igra ekipa Warriorsa. Također pod košem malu prednost dajem ekipi Memphisa, iako je odličan igrač Draymond Greena ipak će mu biti jako teško boriti se protiv Gasola, kada Steve Kerr odluči staviti nisku petorku na parket.

Mane

Nekako ne vidim neku veliku manu kod Warriorsa, problem će im biti ako Bogut bude u problemima s osobnima, nemaju igrača koji će se moći boriti pod košem s Gasolom. Mislim imaju Festus Ezelija, ali mislim da on nije igrač koji će moći zaustaviti moćnog Španjolca. I uz to vraćam se na Greena jer i od njega zavisi koliko će se on moći boriti s Gasolom ili Randolphom, zavisi gdje će ga Kerr preferirati da igra.

S druge strane velika mana Memphisa je ozljeda prvog playmakera Conleya, te ne dovoljno dobre zamjene za njega. Jer mislim da Beno Udrih i Nick Calathes neće moći zaustaviti jednog od dvojice Splash Brothersa, zavisi koga će preuzeti Tony Allen. Iako je Calathes vrlo dobar defenzivni igrač, nije bolji od Conleyja i tu vidim šansu za Warriorse. Tempo će biti veliki problem za Memphis, jer ako ga ne uspiju usporiti, teško će im biti boriti se s brzim kontrama Warriorsa. Također Memphis nema toliku širinu klupe kao što je imaju Warriorsi.

Prognoza

Moja prognoza je da će ovaj dvoboj dvije jake obrambene ekipe biti vrlo zanimljiv za gledanje, te da će ako se ne vrati Conley ova serija završiti pobjedom Warriorsa 4-1. Ali ako se Conley, inače veliki borac i odličan igrač koji je već nekoliko godina podcijenjen igrač u NBA ligi, vrati barem u drugoj ili trećoj utakmici ove serije, mogli bi sigurno gledati i sedmu utakmicu. Nadam se da će se vratiti, te da ćemo gledati jednu jako zanimljivu seriju od sedam utakmica, u kojoj ipak malu prednost dajem ekipi Golden State Warriorsa.

Latest Posts

NE PROPUSTITE