Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Drugi krug doigravanja: Miami – Boston

Nakon relativno lakog posla u prvom krugu doigravanja, Boston Celticse (56-26) i Miami Heat (58-24) u drugom krugu u meðusobnom ogledu definitivno èeka težak posao. Dvoboj druge i treæe momèadi Istoka iz regularnog dijela sezone svakako æe biti i najatraktivniji i najeksponiraniji dvoboj konferencijskih polufinala, te po nekima istoèno finale prije finala.

Miami Heat je u prvom krugu sa 4-1 prošao nezgodne mlade Philadelphia 76erse. Premda su 76ersi pružili solidan otpor, Heat je pokazao kako su u doigravanje ušli u veoma dobroj formi. Nakon poteškoæa Heata u prvoj utakmici, momèad iz Philadelphije je na kraju jedva izbjegla “metlu”. Navijaèe Miamija pred dvoboj sa Celticsima svakako ohrabruje visoka razina na kojoj je “velika trojka” odigrala seriju protiv 76ersa. LeBron James je bilježio brojke (prosjeci 24,2 poena, 10,6 skokova i 6,2 asistencije u 42,2 minute na parketu) sliènije onima Kevina Garnetta iz najboljih dana u Timberwolvesima, no vanjskom igraèu koji nerijetko i kreira igru Heata. Dwyane Wade je sa brojkama od prosjeèno 22,2 poena, 8,4 skokova i 5,2 asistencije u tim kategorijama bio tek nešto slabija verzija LeBrona, no zato je ogroman doprinos dao u obrambenom dijelu (1,4 ukradene lopte i fantastiène 2,0 blokade za igraèa koji je visok 193cm u tenisicama). Treæa “violina”, Chris Bosh se takoðer istakao sa svojih 19,8 koševa i 9,0 skokova uz 48,1% šuta iz igre.

Meðutim, nakon ovog trojca se po obièaju u Miamiju nema više koga za istaknuti osim možda Jamesa Jonesa koji je zabijao 7,6 poena i bilježio 4,4 skoka uz 42,1% šuta s linije za tri poena. Joel Anthony je igrao odliènu obranu, no njegovih 3,4 poena u 31,0 minutu na parketu uz katastrofalnih 21,4% šuta iz igre znaèi automatski igraèa manje za Heat u napadaèkom cijelu igre. Dok se 21,4% šuta za Anthonyja još nekako i èini moguæim, isto se ne bi moglo reæi za identiènu uspješnost veterana Mikea Bibbyja koji je trebao donijeti playoff iskustva i kvalitetu više na poziciji “jedinice”. Iznimno loša igra Bibbyja je u prvi plan na toj poziciji izbacila Maria Chalmersa, koji sa 7,4 poena uz 37,1% šuta iz igre takoðer nije briljirao, ali je barem u obrani odigrao kvalitetno (1,4 ukradene lopte u 24,6 minuta).

Boston Celticsi su za protivnika u prvom krugu imali New York Knickse, koji su s nekoliko pobjeda u velikom stilu završili regularni dio sezone (7-3 u zadnjih 10 utakmica). Svi su oèekivali kompetitivnu seriju, a ponegdje se spominjala i moguænost iznenaðenja i prolaz probuðenih Knicksa. Meðutim, kako to obièno biva, Celticsi su podigli svoju razinu igre na viši nivo i “metlom” isprašili Knickse. Svakako ovdje treba naglasiti kako su Knicksi imali velikih problema s ozljedama dvojice igraèa (Amar’e Stoudemire i Chauncey Billups) od svoje “velike trojke”, te da su u prve dvije utakmice u Bostonu se držali u “egalu” do samoga kraja. Ipak, kada se nakon skoro pa desetljeæa playoff košarka vratila u Madison Square Garden, Celticsi su s lakoæom dobili preostale dvije utakmice u gostima i zakljuèili seriju s veæ spomenutih 4-0.

Najbolji igraè Celticsa je u prve èetiri utakmice bio Rajon Rondo s 19,0 koševa, 7,3 skokova i 12,0 asistencija u prosjeku. U stopu ga je odliènom igrom pratila i trojka veterana PierceAllenGarnett. Paul Pierce je bio najbolji strijelac Celticsa sa 22,3 poena po utakmici, dok je naprosto fenomenalnu šutersku seriju imao Ray Allen (22,0 koševa uz 57,4% šuta iz igre i ukupno 17 trica uz nevjerojatnih 65,4% uspješnosti). Kevin Garnett je odlièno odigrao svoju ulogu pod koševima sa 15,5 poena, 11,3 skokova, 3,5 asistencije i 2,0 ukradene lopte. Dobru “rolu” u obrani je u nedostatku svog krupnijeg prezimenjaka odigrao Jermaine O’Neal sa 2,5 blokade u prosjeku.

Pobjednika dvoboja Heata i Celticsa je zaista teško predvidjeti. Svaka ekipa ima svoje prednosti u odnosu na suparnika. Miami u Jamesu i Wadeu ima individualce kojima talentom nitko u sastavu Bostona ne može parirati. Celticsi opet imaju uigraniju, iskusniju i kompletniju ekipu s mnogo boljom klupom. Obje momèadi igraju izvrsnu obranu, zbog èega možemo oèekivati tvrde utakmice s tek bljeskovima kroz individualne dionice Jamesa, Wadea, Ronda ili Piercea.

Miami æe svakako trebati svoju “veliku trojku” minimalno na razini na kojoj su bili protiv 76ersa, jer bez njihovog pravog uèinka teško da itko drugi u momèadi može ozbiljnije ugroziti “zeleni stroj”. No, upravo æe im obrana Bostona biti velika prepreka u tom naumu. Boshu svakako neæe biti lako protiv iskusnog, i što je važnije, zdravog Kevina Garnetta. Ni James ni Wade neæe imati puno lakši posao protiv jake timske obrane branitelja naslova prvaka istoène konferencije, posebice ako se Shaq oporavi od ozlijede i bude završna prepreka spomenutom dvojcu u njihovim uèestalim prodorima u reket protivnika.

Ako Boston prisili Jamesa i Wadea veæim dijelom na šuteve izvana, Celticsi æe biti jako blizu prolazu u finale Istoène konferencije. Meðutim, gotovo nemoguæe je povjerovati da æe protiv Jamesa, odnosno Wadea, Pierce i Allen zadržati svoju napadaèku ubojitost iz prvog kruga protiv Knicksa. Stoga bi kljuè za Celticse mogao ležati u igri Ronda i njihove centarske linije, jer to su dvije pozicije na kojima oni imaju izrazitu prednost u kvaliteti nad Miamijem. Isto tako æe biti zanimljivo vidjeti tko æe prevladati u dvoboju Bosha i Garnetta, premda ne bi bilo èudno vidjeti Garnetta u nekim fazama igre i na centarskoj poziciji u sluèaju da Shaq i dalje ne bude spreman za igru. To bi otvorilo prostor na poziciji “èetvorke” u srazu s Boshem i Jeffu Greenu, koji ne bi u tom sluèaju kao u Oklahomi morao èuvati u obrani previsoke (Gasol), ili presnažne (Griffin) igraèe koji mu definitivno stvarali probleme.

U regularnom dijelu sezone, Boston i Miami su odigrali èetiri utakmice od kojih je u tri pobijedio Boston. Meðutim, zadnju utakmicu (i jedinu nakon odlaska Perkinsa u Thunder) su dobili momci s Floride s uvjerljivih 100:77. Kod Heata je kroz te èetiri utakmice posebno briljirao LeBron James sa 28,8 koševa, 6,5 skokova, 6,5 asistencija i 2,2 ukradene lopte po susretu. Meðutim Bosh, te posebno Wade su igrali bitno lošije od svog sezonskog prosjeka. Wade je bilježio za njega mizernih 12,8 poena, 3,8 skokova i 5,2 asistencije uz 28% šuta iz igre, dok je Bosh postizao 15,0 poena uz 8,2 skokova. Kod Bostona je Ray Allen bio na veoma dobroj razini sa 20,2 poena u prosjeku uz 57,1% šuta s linije tri poena. Garnett je s prosjeèno 16,5 koševa, 8,5 skokova i 1,8 blokadom bio tek nešto uspješniji od Bosha, dok je Pierce isto ostvarivao približno svoje prosjeke iz regularnog dijela sezone sa 17,2 poena i 5,2 skoka. Meðutim, Boston æe za prolaz svakako trebati više poena dobiti od strane Ronda koji je bilježio u navedene èetiri utakmice 12,0 asistencija, ali tek 7,5 poena uz 37,1% šuta iz igre.

Da zakljuèimo, ovo je serija koja definitivno može otiæi na obje strane. Izrazitog favorita nema, a ako bi netko u tu ulogu i htio postaviti momèad Miamija zbog prednosti domaæeg terena, treba podsjetiti kako iskusnim Celticsima takva situacija gotovo ništa ne znaèi. Prošlogodišnje doigravanje i ovogodišnja prva runda su samo dokazi te tvrdnje. Mnogi se pitaju hoæe li Celticsima u obrani i reketu nedostajati Kendrick Perkins, ako to i bude sluèaj, vjerojatno to neæe doæi do izražaja u ovoj seriji (posebno ako Shaq bude spreman), veæ možda tek u onom eventualnom srezu u velikom finalu protiv LA Lakersa.

Dakle, pobjednika ovog dvoboja je zaista teško prognozirati, no zadnje sezone su pokazale kako se nije pametno kladiti u doigravanju protiv Celticsa, i to posebno u situacijama kada su svi kljuèni igraèi zdravi i u dobroj formi. Zato prognoziramo da æe James, Wade, Bosh i društvo još barem ove sezone prièekati sa penjanjem na tron prvaka NBA lige.

Prognoza: Miami Heat – Boston Celtics 2-4

Raspored odigravanja utakmica:

1. Miami – Boston, 1. svibnja, 21.30h
2. Miami – Boston, 4. svibnja, 01.00h
3. Boston – Miami, 8. svibnja, 02.00h
4. Boston – Miami, 10. svibnja, 01.00h
5.* Miami – Boston, 11./12. svibnja, nepoznato
6.* Boston – Miami, 13./14. svibnja, nepoznato
7.* Miami – Boston, 17. svibnja, 02.00h

(vremena i datumi odigravanja susreta izraženi su po srednjoeuropskom vremenu; utakmice oznaèene sa * neæe se igrati ukoliko jedna od ekipa ostvari 4 pobjede prije te utakmice)

Latest Posts

NE PROPUSTITE