Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Drugi krug doigravanja: Miami – Indiana

Miami Heat (2) i Indiana Pacersi (3) su bez prevelikih problema s identiènih 4:1 pobijedili svoje suparnike u prvoj rundi ovogodišnjeg playoffa.

Premda su mnogi oèekivali, ili se nadali jakom otporu New York Knicksa, momèad s Floride je uvjerljivo riješila seriju u svoju korist. Zahvaljujuæi iznimno nadahnutom Carmelu Anthonyju, Knicksi su uspjeli išèupati jednu pobjedu, no veæ u sljedeæoj utakmici LeBron James i društvo su na domaæem terenu završili posao i poslali Knickse na godišnji odmor.

U dvoboju Indiane i Orlanda pak apsolutno nitko nije oèekivao imalo znaèajniji otpor Magica, koji su ostali pred doigravanje bez Dwighta Howarda. Orlando nas je sve iznenadio pobjedom u prvoj utakmici, meðutim nakon toga su Pacersi “zbili” redove i slavili u iduæe èetiri utakmice, premda se Orlando u petoj utakmici junaèki držao do samoga kraja protiv mnogo jaèeg protivnika.

Miami je u prvom krugu predvodio ovogodišnji MVP regularnog dijela sezone, LeBron James. U prosjeku je ubacivao 27,8 poena uz 6,2 skokova, 5,6 asistencija i 2,2 ukradene lopte. Svoje solidne role su odigrala i druga dva èlana “velike trojke”. Dwyane Wade je uz 21 poen po susretu bilježio i 3,4 skokova, 4,0 asistencija i 2,8 ukradenih lopti, dok je Chris Bosh pridodao prosjeèno 15,0 poena i 7,2 skokova uz 51% šuta iz igre. Ovaj trojac je veliku pomoæ imao od startnog playa Maria Chalmersa, koji je bilježio 11,8 koševa, 4,0 skokova i 4,4 asistencije u 5 utakmica prve runde.

Pacerse je u proboju u konferencijsko polufinale protiv Orlanda predvodio Danny Granger s prosjeèno 21,4 poenom i 7,0 skokova. David West (15,8p/9,6s) i Roy Hibbert (11,0p/10,8s/3,8bl) su odlièno zatvarali reket, dok je George Hill izvedbom u prvoj rundi (14,2p) zacementirao svoje mjesto u poèetnoj petorci, iz koje je tokom sezone izgurao Darrena Collisona.

U ovom konferencijskom polufinalu je Miami Heat svakako favorit, no Indiana je pokazala kako polako izrasta u odliènu momèad, koja može svakoga pobijediti. Dok je Miami momèad koja ima tri velike zvijezde i ne osobitu kvalitetu u ostatku ekipe, Pacersi su upravo suprotan sluèaj. Odlièno su izbalansirani, s kvalitetnim starterima i zamjenama na svakoj poziciji. Nitko tu previše ne odskaèe kvalitetom. Nekad æe prevagu donijeti Granger, a nekad West i Hibbert, meðutim ostaje dojam da za veæi uspjeh od konferencijskog polufinala im nedostaje jedna istinska zvijezda, tzv. go-to guy. Granger, premda solidan strijelac, to definitivno nije. Perspektivni Paul George je još premlad, Hibbert premekan, dok je West ipak svoje najbolje igre u karijeri vjerojatno pružio uz Chrisa Paula u New Orleans Hornetsima.

Individualna kvaliteta je dakle definitivno velika prednost Miamija, dok je timska igra ono što krasi Pacerse, koji bi najosjetniju prednost trebali imati na poziciji centra. Da bi momèad iz Indianapolisa imala ikakve šanse za prolazak u konferencijsko finale Hibbert bi trebao debelo nadigrati Joela Anthonyja. Na poziciji èetvorke bi David West trebao kvalitetno parirati Chrisu Boshu. Teško da æe Pacersi moæi zaustaviti Wadea i pogotovo Jamesa, no dobri defenzivci poput mladog Georgea bi svakako mogli maksimalno otežati stvari spomenutom dvojcu u napadaèkom dijelu igre. Treba napomenuti i kako klupe obje momèadi imaju igraèe koji mogu kvalitetnim rolama utjecati na konaèan ishod utakmice, no u tom segmentu ipak niti jedna momèad nema osjetniju prednost.

U regularnom dijelu sezone su ove dvije momèadi odigrale èetiri meðusobne utakmice, od kojih je Miami pobijedio u tri navrata. Takav trend æe se najvjerojatnije nastaviti i u konferencijskom polufinalu, pa stoga prognoziramo pobjedu Miamija u pet utakmica. Meðutim, ako Pacersi uspiju sa svojim prostorom pod salary capom  za sljedeæu sezonu dovesti All-Star pojaèanje (èesto se spominje ime šutera Erica Gordona), možda bi mogli veæ iduæe sezone pomrsiti raèune momèadima poput Miamija, Chicaga i Bostona. Ovako ipak još uvijek nisu dorasli najboljima u ligi, meðu kojima Miami svakako jest.

Prognoza: Miami Heat – Indiana Pacers 4:1

Raspored odigravanja utakmica:

1. Miami Heat – Indiana Pacers, 13. svibnja, 21.30h
2. Miami Heat – Indiana Pacers, 16. svibnja, 01.00h
3. Indiana Pacers – Miami Heat, 18. svibnja, nepoznato
4. Indiana Pacers – Miami Heat, 20. svibnja, 21.30h
5.* Miami Heat – Indiana Pacers, 22./23. svibnja, nepoznato
6.* Indiana Pacers – Miami Heat, 24./25. svibnja, nepoznato
7.* Miami Heat – Indiana Pacers, 26./27. svibnja, nepoznato

(vremena i datumi odigravanja susreta izraženi su po srednjoeuropskom vremenu; utakmice oznaèene sa * neæe se igrati ukoliko jedna od ekipa ostvari 4 pobjede prije te utakmice)

Latest Posts

NE PROPUSTITE