Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Drugi krug doigravanja: Oklahoma City – L.A. Clippers

Vežite pojaseve, polijećemo. Ako ste mislili da je prva runda doigravanja bila zabavna… Sad kreće prava stvar. Ostaju samo “teškaši”, a već večeras nas čeka susret Oklahome City Thundera i Los Angeles Clippersa.

Chris Paul dovodi svoje prijatelje Blakea Griffina i DeAndrea Jordana iz Lob Cityja na noge vjerojatnom MVP-u Kevinu Durantu, Russellu Westbrooku i Sergeu Ibaki. Na papiru ove dvije momčadi izgledaju podjednako i susreću se u doigravanju prvi put u povijesti svojih franšiza. Los Angeles Clippersi u ovaj susret donose najpotentniji napad lige sa 109,4 postignutih koševa na 100 posjeda te sedmi obrambeni rejting. S druge strane, Oklahoma City Thunder je sedma napadačka momčad lige sa 108,1 postignutih koševa na 100 posjeda lopte i peta su obrambena momčad lige sa 101 primljenim košem na 100 posjeda. Susreli su se četiri puta ove sezone i svaka momčad je zabilježila po dvije pobjede. U ta 4 međusobna susreta, Thunder je prosječno zabijao 108 poena po utakmici uz šut od 46,6%, dok su Clippersi zabijali 107 koševa po susretu šutirajući 44,9% iz igre. U prva dva susreta pobjede je odnio domaćin, dok je u zadnje međusobne utakmice gostujuća momčad odlazile uzdignute glave.

Iako nas čeka uzbudljiv susret koji će sigurno prštati genijalnim potezima s obje strane, ovaj meč će privući pozornost i zagriženih obožavatelja taktike. Pred nama je prava šahovska partija. Doc Rivers će morati pronaći odgovor na važna pitanja – kako čuvati Duranta? Na koji način zaustaviti Westbrooka? A ni Scottu Brooksu neće biti ništa lakše – tko će zaustaviti Blakea Griffina i njegov pick-and-roll s Chris Paulom? Kako spriječiti tranziciju Clippersa, pogotovo centarskog para Griffin – Jordan? Na koji način barem smanjiti učinak Chrisa Paula?

Clippersi su definitivno postali zrelija momčad u napadu nego što su to bili prošle sezone kada su bili poznati samo po svojim spektakularnim lobovima. Doc Rivers je uvelike unaprijedio njihov napad. Naravno da je Chris Paul i dalje glavni kotač tog napada, ali momčad je doživjela nekoliko velikih promjena koje su Clippersima dopustile da postanu opasni i u doigravanju kada se tempo igre znatno uspori i kada više nema toliko prilika kontranapade. Razvitak Griffina kao značajne prijetnje u postu i dodatak šutera poput Reddicka i Dudleyja su odigrali veliku ulogu u tome. Pick-and-roll igra između Paula i Blakea ili Paula i Jordana koja je značajno uznapredovala otvara brojne mogućnosti momčadi koja ima potentan napad kao Los Angeles Clippersi. Ako Blake i DeAndre krenu prema košu, suparnička momčad se mora paziti da ne bi došlo do nekog ludog zakucavanja. Ako to ne ide, Chris Paul uvijek može iz pick-and-rolla sam sebi kreirati šut ili otići pod koš, a u slučaju udvajanja, na liniji za tri poena uvijek čekaju Reddick, Dudley, Crawford ili Barnes.

Glavna briga za Clipperse je zdravlje Chrisa Paula. Muku muči s desnim ramenom, tetivom i palcem lijeve ruke. Sudeći po sedmoj utakmici prošle serije protiv Golden Statea, ozljede mu ipak ne predstavljaju veliki problem. Proveo je 42 minute na terenu uz učinak od 22 koša, 14 asistencija i 4 ukradene lopte. Nakon što je ganjao Stepha Curryja prvih sedam utakmica, sada treba čuvati izuzetno motoričnog i skočnog Russella Westbrooka. Paul će se zasigurno naći u mnogo teških situacija u obrambenom dijelu igre tijekom ove serije. Doc Rivers će morati pronaći kreativne načine kako uključiti i svoje druge igrače u čuvanje Westbrooka i na taj način olakšati posao Paulu.

Blake Griffin protiv većine momčadi zahtjeva udvajanje ukoliko ga suparnik želi zaustaviti, a od toga najviše profitiraju šuteri Clippersa (J.J. Reddick, Jamal Crawford i Jared Dudley). No, u ovoj seriji Clippersi neće moći previše računati na udvajanje Griffina jer jedan od rijetkih visokih krila koji je dovoljno atletičan da zaustavi Blakea jedan na jedan igra upravo u Oklahoma City Thunderu, a taj igrač zove se Serge Ibaka. Ovo će biti još jedan zanimljiv susret pod košem gdje će Griffin morati igrati kako najbolje zna. Ibaka kao jedan od najboljih obrambenih igrača lige definitivno ima vještinu, snagu i brzinu da se suprotstavi Blakeu i prisili ga na uzimanje težih šuteva. Unatoč svemu, u dosadašnje 4 utakmice Blake je protiv Thundera ubacivao u prosjeku 24,8  koševa uz 10,3 skoka. Iako je Blake bolji igrač od Ibake, Ibakina obrana će itekako utjecati na Griffinovu konstantnost.

okc-lac

Bit će zanimljivo kako će se Oklahoma nositi s DeAndreom Jordanom u tranziciji gdje on izvodi nevjerojatna zakucavanja koja mogu okrenuti utakmicu. Kendrick Perkins definitivno nije igrač koji se može suprotstaviti Jordanu u tom segmentu igre i pitanje je na koji će način Scott Brooks pokušati barem smanjiti Jordanovu efikasnost u tranziciji. Nakon Marca Gasola, Perkinsa očekuje potpuno drukčiji tip igrača. Kendrick će pod koš i u obrani i u napadu morati dolaziti što brže moguće. U obrani mora biti sidraš momčadi, ali uvijek jednim okom paziti što DeAndre radi. Iako je DeAndreova tehnika daleko od Gasolove, Perkins će se zbog Jordanovog atleticizma puno lakše osramotiti u ovoj seriji ukoliko ne bude pazio. Uz Perkinsa, ključan u ovoj centarskoj bitci će biti Steven Adams koji je ove sezone pokazao da je solidan igrač, koji se ne boji zaprljati ruke i ući u obračun sa suparničkim igračima.

Durant i Westbrook će predstavljati noćnu moru za igrače Clippersa. Duranta nitko ne može u potpunosti zaustaviti. U utakmicama prve runde protiv Memphis Grizzliesa pokušavali su Allen i Prince, koji su ga barem usporili. Kevinov postotak šuta pao je u utakmicama protiv Memphisa i ukoliko se izvuče iz tog pada, Clippersima se ne piše dobro. Osim Matta Barnesa, Clippersi nemaju braniča kojeg mogu suprotstaviti Kevinu Durantu. U četiri susreta protiv Clippersa ove sezone, Kevin je prosječno ubacivao 32,5 koša uz šut od 44,1% i za njega loš šut za tri poena od 29,2%. No, to je nadoknadio sjajim dijeljenjem lopte bilježeći 8 asistencija po susretu. Kao da to nije dovoljno, Clippersi još moraju smisliti plan obrane i za Westbrooka. Silne ozljede Chrisa Paula će predstavljati golemu prepreku Docu Riversu. Paul bi se, i da je potpuno zdrav, jedva nosio s “tasmanijskim vragom” iz Oklahome, a kamoli s ozlijeđenim ramenom, palcom i tetivom. Koga suprotstaviti Russellu? Vjerojatno Doc neće imati samo jedno rješenje, nego će se tu izmijeniti nekoliko igrača (Paul, Reddick, Crawford), ali nitko od njih neće biti dovoljno spreman da se suprotstavi Westbrookovoj eksplozivnosti.

Kada je Thunder u posjedu, lopta često u Durantovim rukama prelazi centar, ali Westbrook je taj koji uspostavlja ritam. Glavno pitanje oko Westbrooka bit će o njegovoj konstantnosti. Ukoliko uspije igrati agresivno ali da ne bude izvan kontrole, ova serija će biti puno bliže kraju. No, poznajući Westbrooka, to ne možemo očekivati, barem ne u svakoj utakmici. Za Russella vrijedi ona “i u dobru i u zlu”. Istina je da nekad šutira bez ikakve potrebe i to veliki broj puta, zna gubiti loptu u neopreznim probojima pod koš ali ono što on radi dobro nekada izgleda jednostavno nevjerojatno. Ipak, kad god bi imao više od 25 šuteva po utakmici ove sezone Thunder je pobijedio svega 14 puta, uz čak 15 poraza. Westbrook, ukoliko želi dospijeti što dalje u doigravanju, mora početi igrati pametnu košarku svaku četvrtinu svake utakmice. U odlučujućoj utakmici prošle runde protiv Grizzliesa, Russell je imao 16 asistencija uz 27 koševa i Thunder je spasio sezonu. Westbrook treba znati da kraj sebe ima jednog od najbolji strijelaca uopće u Kevinu Durantu, i da je Durant taj čiji je zabijanje koševa glavni posao. Oklahoma City Thunder je dva puta opasnija momčad kada Westbrook nastoji olakšati svojim suigračima i uvući ih u igru.

Pitanje pred kojim se nalazi Scott Brooks je sljedeće – hoće li zadržati Carona Butlera u početnoj petorci nakon što ga je tamo stavio u prvoj rundi? Teško da će ga vratiti na klupu nakon što su s njim u početnom sastavu ostvarili pobjede u 6. i 7. utakmici protiv Memphis Grizzliesa. Bolji je šuter od Sefoloshe, samim tim bolje širi igru i ostavlja više mjesta za Durantove i Westbrookove ulaske pod koš.

Dubina klupe će u ovoj seriji biti ključna za obje momčadi. Osim najbolje trojke u svakoj momčadi čija će efikasnost pretpostavljamo biti manje-više konstantna, momčad koja prije pronađe dobru četvrtu ili petu opciju na terenu biti će puno bliže pobjedi.

Thunder i Clippersi su momčadi koje su zaradile najviše tehničkih pogrešaka ove sezone. Iskre će i u ovoj rundi letjeti na sve strane (obratite pozornost na Griffina i Ibaku koji su se i prije znali “zakačiti”). Momčad koja ostane smirenije glave u trenutcima velikog pritiska odnijet će pobjedu. Znamo tko su glavni igrači svake momčadi, znamo da nas fenomenalne izvedbe nekih igrača ne bi toliko ni i iznenadile jer su za to sposobni (Crawford, Reddick, Butler), ali najveće nepoznanice su vjerojatno Matt Barnes i Reggie Jackson. Barnes zbog svog kratkog fitilja i mogućnosti da podigne momčadi šutevima za tri poena, a Jackson zbog bljeskovi koje se nikada ne može predvidjeti (32 koša protiv Memphisa u 4. utakmici).

Čini se da će Clippersi pak imati malo teži posao, ili barem tako izgleda na papiru. Mišljenja samo da će Thunder prije pronaći način za centarski par Jordan – Griffin, nego što će Clippersi za Duranta ili Westbrooka kojeg će Chris Paula teško moći zadržati zbog svojih ozljeda. Iako će utakmice biti prepune naboja i fenomenalnih poteza, očekujemo da će Westbrook i Durant riješiti u svoju korist. Thunder u 6 utakmica.

Prognoza: Oklahoma City – L.A. Clippers 4:2

Raspored odigravanja utakmica

1. Oklahoma – Los Angeles, 6. svibanj, 3:30h
2. Oklahoma – Los Angeles, 8. svibanj, 3:30h
3. Los Angeles – Oklahoma, 10. svibanj, 4:30h
4. Los Angeles – Oklahoma, 11. svibanj, 21:30h
5. Oklahoma – Los Angeles, 14. svibanj, nepoznato*
6. Los Angeles – Oklahoma, 16. svibanj, nepoznato*
7. Oklahoma – Los Angeles, 18. svibanj, nepoznato*

Latest Posts

NE PROPUSTITE