Thursday, April 18, 2024

ZADNJE OBJAVE

Drugi krug doigravanja: Oklahoma City – Los Angeles Lakers

Dvoboj izmeðu Oklahoma City Thundera i Los Angeles Lakersa mogao bi biti najzanimljiviji par drugog kruga doigravanja. Lakersi su prije dvije godine nes(p)retno izbacili tada jako mlade Thundere košem Pau Gasola sa zvukom sirene u šestoj utakmici.

Legendarni Derek Fisher ponovno æe igrati doigravanje u Staples Centru, no ovaj put neæe biti na strani ”jezerèana”  s kojima je pet puta osvajao naslov. Ne smijemo zaboraviti dogaðaj sa posljednje utakmice ovih dviju ekipa u kojoj je Metta World Peace laktom nokautirao Jamesa Hardena i priuštio mu potres mozga. Kad se sve to zbroji ovo bi trebala biti luda serija u kojoj možemo oèekivati svašta, te s nestrpljenjem možemo èekati veæerašnju utakmicu.

Oklahoma City poigrali su se s braniteljima naslova Dallasom, pomeli su ih i poslali na raniji godišnji odmor. Iako 4-0 na prvi pogled izgleda lako, prve dvije utakmice mogle su otiæi na stranu Dallasa, a tada bi sigurno gledali drugaèiji rasplet. Glavni razlog teško izborenih pobjeda Oklahome na domaæem terenu bio je postotak šuta Kevina Duranta. Shawn Marion odigrao je odliènu obranu na njemu, te ga limitirao na 35 % šuta iz igre. S obzirom da je u regularnoj sezoni šutirao gotovo 50 % iz igre u te dvije utakmice nedostajali su njegovi poeni, no sve je ispravio u treæoj utakmici kada je šutirao 11-15, te su Thunderi razbili Dallas na gostovanju što je i prelomilo seriju. Ono što može veseliti navijaèe Oklahome je èinjenica da je u svakoj utakmici iskoèio neku drugi (Westbrook 28 i 29, Durant 31, Harden 29) i odveo ih do pobjede.

U prvom krugu najbolji igraè Oklahome ponovno je bio Durant, te je u prosjeku zabijao 26,5 poena uz 7,5 skokova,  3,8 asistencija, 1 ukradenom loptom, te 1,8 blokadom. Standardno dobri bili su i Westbrook (22,3p,3,8sk, 4,3as, 2,2uk.l) i junak èetrvte utakmice, te najbolji šesti igraè lige Harden (18,3p, 5,5sk, 4,3as, 2,5uk.l). Ne smijemo zaboraviti visoku liniju Sergea Ibaku (11p, 6,8sk, 3,2blk) i Perkinsa koji se oporavio od ozljede dobivene u èetvrtoj utakmici, te je spreman za dvoboj s Lakersima. Derek Fisher digao je razinu igre u doigravanju, iz igre šutira 58 %, 62 % za tri poena, te zabija 8,3 poena.

S druge strane Lakersi su odigrali sedam uzbudljivih utakmica s Denverom, te tako izborili drugi krug. Pojavile su se neke prièe kako su Lakersi namjerno odugovlaèili sa serijom kako bi za dvoboj s Oklahomom bio spreman World Peace koji je morao odraditi sedam utakmica suspenzije zbog udaranja laktom Hardena, a upravo on æe imati bitnu ulogu u ovoj seriji jer ima zadatak zaustaviti Duranta. Iako te prièe gotovo sigurno nisu toène zbog toga što je ovo doigravanje i svaka utakmica je bitna, a Nuggetsi nisu bezopasna ekipa što su i dokazali umalo izbacivši Lakerse.

Kobe Bryant standardno je bio najbolji igraè Lakersa, te ih je do drugog kruga predvodio s 29,1 košem uz 4,6 skokova i 5 asistencija. Oèekivano s obzirom na lošu centarsku liniju Nuggetsa odlièan je bio Andrew Bynum koji je u prvoj utakmici ostvario tripple double, a prosjeèno je postizao 16,8 poena uz 12,3 skoka i 4 blokade. Pau Gasol nije baš briljirao, te ja postizao za njega skromnih 12,9 poena, 9,1 skok i 4,3 asistencije, no iskupio se u sedmoj utakmici koju je zakljuèio s all around uèinkom (23p, 17sk, 6as, 4blk). Ono što veseli navijaèe Lakersa je igra dvojice igraèa s klupe Stevea Blakea i Jordana Hilla koji su dali svoj doprinos važnim tricama i skokovima. World Peace vratio se s 15 poena, 5 skokova, 4 ukradene lopte i 2 blokade, te je izjavio kako ne može biti motiviraniji pred poèetak drugog kruga. Treba spomenuti i debitanta u doigravanju Ramona Sessionsa koji je bilježio solidnih 11,7 poena uz 4 asistencije i 3,4 skoka.

U regularnom dijelu sezone ove dvije ekipe odigrale su tri utakmice, a dvije pobjede ostvarili su igraèi Oklahoma Cityja, jednom se slavili u svojoj dvorani, a jednom u Staples Centru. Lakersi su odnjeli domaæu pojedu nakon dva produžetka u utakmici u kojoj je World Peace zaradio suspenziju, a Harden potres mozga.

Na poziciji razigravaèa prednost ja svakako na strani Oklahome, Westbrook je bolji igraè od Sessionsa i redovito je raspoložen protiv Lakersa. Ukoliko Sessions bude imao problema s obranom na Westbrooku možemo oèekivati da ga preuzme Bryant. Lakersi su svakako u prednosti na poziciji beka šutera gdje imaju ponajboljeg igraèa svijeta Bryanta koji lovi svoj šesti naslov. Kobea æe pokušati zaustaviti ponajbolji obrambeni igraè na toj poziciji Švicarac Thabo Sefolosha. Na poziciji niskog krila gledat æemo možda i najzanimljiviji dvoboj izmeðu najboljeg strijelca lige i ponajboljeg obrambenog igraèa lige. Kevin Durant ponovno æe se morati muèiti s postizanjem poena, jer nakon Mariona sada æe ga èuvati još bolji obrambeni igraè Metta World Peace. Lakersi su protiv Nuggetsa imali veliku prednost na centarskim pozicijama, no u ovoj seriji to neæe biti sluèaj. Na poziciji visokog krila gledat æemo Španjolski dvoboj izmeðu Gasola i Ibake, dok æe snažni Perkins imati zadaæu držati Bynuma što dalje od koša.

Kad je klupa u pitanju prednost ja na strani Oklahome, s klupe kreæe njihov najbolji organizator igre James Harden, a veliku zadaæu imat æe i Derek Fisher koji jako dobro poznaje cijelu ekipu Lakersa, kao i igru u doigravanju u Staples Centru i njegovo iskustvo je jako važno za igru Oklahome. Treba spomenuti i centre Collisona i Mohammada kao i odliènog šutera Cooka. S druge strane Lakersi se mogu osloniti na Blakea, Matta Barnsea koji æe takoðer paziti na Duranta, Hilla koji je tek u doigravanju ušao u rotaciju i Devina Ebanksa koji je bio starter dok je World Peace odraðivao suspenziju.

Oklahoma je svakako odmornija momèad, Lakersi su prije dva dana odigrali sedmu utakmicu i sigurno æe osjetiti dozu umora. Lakersi su domaæinska ekipa, a Oklahoma ih je jednom pobijedila na gostovanju i jednom izgubila nakon produžetaka što znaèi da ima se sviða igra u Los Angelesu, dok Lakersi ne briljiraju izvan svoje dvorane. World Peace je rekao kako nema namjeru pružiti ruku Hardenu prije utakmice, te æe biti zanimljivo za vidjeti kako æe ga pozdraviti navijaèi u Oklahomi. Sve u svemu noæas poèinje novi èin drame izmaðu Oklahome i Lakersa i svakako nemojte propustiti niti jednu utakmicu.

Prognoza: Oklahoma City – Los Angeles Lakers 4:2

1. Oklahoma City Thunder – Los Angeles Lakers, 15. svibnja, 03:30 h
2. Oklahoma City Thunder – Los Angeles Lakers, 17. svibnja, 03:30 h
3. Los Angeles Lakers – Oklahoma City Thunder, 19. svibnja, 04:30 h
4. Los Angeles Lakers – Oklahoma City Thunder, 20. svibnja, 04:30 h
5.* Oklahoma City Thunder – Los Angeles Lakers, 22. svibnja, nepoznato
6.* Los Angeles Lakers – Oklahoma City Thunder, 24. svibnja, nepoznato
7.* Oklahoma City Thunder – Los Angeles Lakers, 28. svibnja, nepoznato

(vremena i datumi odigravanja susreta izraženi su po srednjoeuropskom vremenu; utakmice oznaèene sa * neæe se igrati ukoliko jedna od ekipa ostvari 4 pobjede prije te utakmice)

Latest Posts

NE PROPUSTITE