Wednesday, May 8, 2024

ZADNJE OBJAVE

Drugi krug doigravanja: Oklahoma City – Memphis

Nakon završenog prvog kruga doigravanja pred nama je neoèekivani dvoboj u drugom krugu izmeðu Oklahoma City Thundera i Memphis Grizzliesa. Dok je Thunder, kao što se uglavnom i predviðalo, u prvom krugu svladao Denver Nuggetse, upravo se ekipa Grizzliesa pobrinula za najveæi podvig doigravanja. Oni su èetvrta ekipa u povijesti lige koja je kao osmoplasirana nakon regularne sezone u prvom krugu doigravanja svladala prvog nositelja iz konferencije. Žrtva razigranih grizlija bio je San Antonio.

Uzbuðenje pred dvoboj je jako veliko, i jednima i drugima ovo je prvo sudjelovanje na drugoj stepenici doigravanja, barem pod trenutnim imenom. Oklahoma City Thunder je ekipa koja èini cjelinu sa Seattle SuperSonicsima, i pripisuju joj se sve sezone tog kluba do 2009. godine kada je došlo do preseljenja. Isto tako Grizzliesi su prije Memphisa igrali u Vancouveru u Kanadi, ali u vrijeme boravka u tom gradu nisu nijednom izborili doigravanje. Pobjeda protiv San Antonia u prvoj utakmici u seriji isto tako im je bila prva pobjeda uopæe u doigravanjima jer, podsjetimo se, u tri dosadašnja sudjelovanja u doigravanju Memphis je sva tri puta ispao rezultatom 4-0.

Veæ u prvom krugu doigravanja Oklahoma City je pokazao što znaèi u svojim redovima imati Kevina Duranta i Russella Westbrooka. Njih dvojica èine najtalentiraniji mladi par igraèa u ligi, veæ sada igraju u odliènoj formi što bi moglo potrajtati i godinama. Njih dvojica su kombinirano imali 55 poena u prosjeku protiv Denvera u pet utakmica prvoga kruga. Klupski hit igraè sezone je ipak Serge Ibaka, još jedan starter koji nakon pet utakmica doigravanja ima double-double prosjek od 11 skokova i 10 košva. Ono što posebno upada u oèi u tih pet utakmica je broj blokada, Kongoanac ih je skupio 24, što je skoro 5 po utakmici! U posljednjoj utakmici serije upisao je nevjerojatnih 9 blokada. Upravo takav obrambeni uèinak igraèa koji igra drugu NBA sezonu mogao bi biti kljuèan u nekim utakmicama doigravanja. Osim trojice spomenutih igraèa, dvojica igraèa koji zaokružuju poèetnu petorku trenera Scotta Brooksa su centar Kendrick Perkins te bek Thabo Sefolosha. Pred kraj sezone Perkins je došao u Thunder u razmjeni igraèa i sigurno predstavlja pojaèanje iako, zbog propuštenog veæeg dijela sezone zbog ozljede, još uvijek nije na svom maksimumu kakav je znao pružati u dresu Bostona.

Memphisov put prema velikom iznenaðenju poèeo je odmah u prvoj utakmici u San Antoniju. Ta utakmica pokazala se je kljuènom utakmicom serije jer je ekipa trenera Lionela Hollinsa u vruæoj završnici uspjela izboriti iznenaðujuæu pobjedu i povesti u seriji. Da je Memphis ispustio tako dobru prigodu da ostvari gostujuæu pobjedu serija bi krenula drugim tokom i vjerojatno pripala Spursima. Uspjeh je ostvaren bez pomoæi najveæe zvijezde kluba Rudyja Gaya koji zbog ozljede propušta najuspješnije dane svog kluba. Ekipu bez razvikanih zvijezda predvodi Zach Randolph, koji je prije ove sezone zadnji put u doigravanju igrao daleke 2003. godine u dresu Portlanda. Njegov uèinak u ovogodišnjem doigravanju je odlièan, a istaknuo se i u kljuènim trenucima serije protiv Spursa. Španjolac Marc Gasol takoðer je u odliènoj formi, a veæ sada mnogi prognoziraju da æe karijeru nastaviti u nekom klubu pretendentu za naslov. Startni bekovi su Mike Conley i Tony Allen. Conley je kao i Gasol, igraè u dolasku, uèinak koji pruža na parketu mogao bi zainteresirati jake ekipe, ali u ovom trenutku Memphis je taj koji raèuna na njega u teškoj seriji koja poèinje 1. svibnja. Tony Allen najèešæe se potencira kao kljuèna karika uspjeha, X-faktor igraè koji odliènim pregledom igre i hladnokrvnošæu može èak i riješiti utakmicu što je posebno važno u doigravanju. Peti starter u ekipi je Sam Young, igraè u svojoj drugoj profesionalnoj sezoni, koji je svojim solidnim igrama veæ privukao pozornost na sebe, a u petorci se je našao uslijed ozljede Rudyja Gaya.

Od ovog dvoboja možemo oèekivati žestoku borbu pod košem, Perkins i Ibaka, te sa klupe Nick Collison dobit æe specijalni zadatak zaustavljanja Randolpha i Gasola, dvojice igraèa trenutno u posebno dobroj formi. Defanzivno izgleda dobro za Thunder, ali ofenziva im je jaèa strana. Pitanje je koji æe trik iz rukava pokušati izvaditi trener Memphisa Hollins u pokušaju zaustavljanja Kevina Duranta jer taj igraè trenutno djeluje nezaustavljivo. Uspije li Memphis zadržati Duranta na prosjeku od 25-26 koševa po utakmici, na dobrome su putu.

Sa klupa jedne i druge ekipe istièe se nekoliko imena. S jedne strane Nick Collison, James Harden i Eric Maynor, a sa druge strane Shane Battier, Darrell Arthur i O.J. Mayo. Koliko je važna uloga ovih igraèa govori podatak da je upravo trica Shanea Battiera bila odluèujuæa za prvu pobjedu Memphisa protiv San Antonia, a da primjerice James Harden sa klupe ima u prvom krugu ostvaren prosjek od jedne blokade, jedne ukradene lopte i više od jedne trice što pokazuje svestranost i što uspijeva vrlo malom broju igraèa u ligi.

Meðusobni susreti

Memphis – Oklahoma City 110-105

Oklahoma City – Memphis 109-100

Oklahoma City – Memphis 101-105

Memphis – Oklahoma City 107-101

Meðusobni susreti kroz sezonu pokazuju da su u sve èetiri utakmice oba protivnika išla preko 100 koševa, a tri pobjede Memphisa prema jednoj pobjedi Oklahome dovoljno su upozorenje Thunderu da se Memphis nipošto ne smije podcijeniti i da im èvrsta igra momèadi iz grada na Mississippiju ne odgovara. Posljednja meðusobna utakmica odigrana je 7. ožujka.

Prognoza ovoga para išla bi na ruku Oklahoma Cityja samo zbog Kevina Duranta i Russella Westbrooka. Pitanje je kako æe njih dvojicu pratiti ostatak ekipe jer èini se da Memphis ima upravo to, petorku koja je spremna na sve i koja nosi dobar momentum iz prethodnog kruga, koja je bila sposobna poraziti uvjerljivo najbolju momèad sa Zapada u regularnoj sezoni. Ništa slabiji momentum nema ni Oklahoma City, ali kod njih se sve svodi na dva igraèa i ako njima ne bude išlo teško netko drugi može izvuæi pobjedu. Serija bi mogla doæi do sedme utakmice, ali isto tako i jedni i drugi mogu do pobjede u šest utakmica. Osim nekih jakih duela meðu igraèima posebno zanimljivo æe biti vidjeti tko i kako æe èuvati Duranta, hoæe li to biti Allen, Young ili Battier. Opcija ima, a veæ noæašnji susret pokazat æe koliko spremno i jedni i drugi ulaze u drugi krug.

Prognoza: Oklahoma City Thunder – Memphis Grizzlies 4:3

Raspored odigravanja utakmica:

1. Oklahoma City – Memphis, 1. svibnja, 19.00h
2. Oklahoma City – Memphis, 4. svibnja, 03.30h
3. Memphis – Oklahoma City, 7. svibnja, 23.00h
4. Memphis – Oklahoma City, 10. svibnja, 03.30h
5.* Oklahoma City – Memphis, 11./12. svibnja, nepoznato
6.* Memphis – Oklahoma City, 13./14. svibnja, nepoznato
7.* Oklahoma City – Memphis, 15./16. svibnja, nepoznato

(vremena i datumi odigravanja susreta izraženi su po srednjoeuropskom vremenu; utakmice oznaèene sa * neæe se igrati ukoliko jedna od ekipa ostvari 4 pobjede prije te utakmice)

Latest Posts

NE PROPUSTITE