Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Drugi krug doigravanja: Oklahoma City – Memphis

Drug krug doigravanja večeras od 19 sati otvaraju Oklahoma City Thunder i Memphis Grizzliesi. Svakako nas očekuju brojni zanimljivi dvoboji, te ćemo u ovom članku analizirati šanse obje ekipe za prolazak u finale Zapadne konferencije.

Oklahoma City Thunder je prošla bez većih poteškoća prvu stepenicu ovogodišnjeg doigravanja, Houston Rocketse. Nakon vodstva 3-0 i serije u rukama, borbeni Rocketsi su se pokušali vratiti, ali u šestoj utakmici je konačno presudila rotacija Thundera. Kevin Durant je u posljednjoj utakmici zabio najmanji broj poena od ozljede koljena Russella Westbrooka, no presudni su bili Kevin Martin, Reggie Jackson, Derek Fisher i Nick Collison. Oklahoma je pokazala da ima srce s pobjedom u šestoj utakmici, ali ih u drugom krugu čeka još srčanija ekipa, Memphis Grizzliesi.

Grizzliesi su nakon minusa od 2-0 protiv Los Angeles Clippersa napravili odličan povratak te su pomeli sljedeće četiri utakmice i plasirali se u drugi krug, drugu sezonu zaredom. Trojka Mike Conley Zach Randolph Marc Gasol je bila prevelik zalogaj za Clipperse, a kada se u šestom susretu pridružio ostatak “Grit-and-Grind” družine, nije bilo spasa. Tony Allen je odigrao nevjerojatnu šestu utakmicu (19 poena, 7 skokova, 6 dodavanja, 4 ukradene lopte) i pokazao zašto je toliko bitan faktor u igri. Pitanje je može li u polufinalu Zapada zaustaviti Kevina Duranta, a pomoć bi trebao imati u još jednom vrlo dobrom defenzivcu, Tayshaunu Princeu. Ako ovaj dvojac zakaže, onda ostaje i treća opcija, šuter Quincy Pondexter koji se pokazao kao solidan obrambeni igrač na perimetru.

Nakon gladijatorske borbe u doigravanju prije dvije godine, napokon smo dobili reprizu. Oklahoma je te 2011. slavila nakon sedam fantastičnih utakmica i možemo reći da se u toj seriji rodilo rivalstvo koje će u danima koju su za nama dobiti drugo playoff poglavlje. U te dvije godine se dosta toga promijenilo, ali želja i pozitivna sportska mržnja su ostale iste.

U tri odigrane utakmice regularnog dijela sezone, Grizzliesi su slavili u dvije, a podijeljeno je čak devet tehničkih grešaka.

“To je u njihovom genetskom kodu, oni igraju tako, i mi ćemo igrati tako. Naši momci će izaći na teren borbeno jer znamo da će ovo biti teška serija. Tako će igrati obje ekipe, a mi se nadamo izaći kao pobjednici”, rekao je najbolji igrač serije Kevin Durant.

“Trebam ostati hladan jer im u suprotnome radim uslugu. Izaći ću na teren i igrati isto kao protiv Clippersa, neću se dati provocirati. Spustit ću glavu dolje i igrati košarku”, rekao je Randolph, koji je u zadnje četiri pobjede Grizzliesa nad Clippersima zabijao 24,8 poena u prosjeku.

Treba naglasiti da je ekipa Grizzliesa bila težak protivnik Oklahomi i prije ozljede Westbrooka, što je veoma bitan faktor. Svi znamo da su Grizzliesi izvrsna obrambena ekipa, a taj pritisak je itekako slabiji kada na terenu nema drugog najboljeg igrača Thundera, koliko god on neobuzdan bio u nekim trenucima. Tu će se otvoriti prostor Mikeu Conleyu i Jerrydu Baylessu koji je bio prvi strijelac ekipe u tri susreta regularne sezone protiv Oklahome (18,3 poena). Ovaj bekovski dvojac će, uz unutarnju liniju Gasol – Randolph, raditi velike probleme na perimetru, gdje je Oklahoma s Westbrookom imala prednost koja više ne postoji.

Kada solidnoj vanjskoj liniji pridodamo obrambenog igrača godine Marca Gasola i neugodnog Zacha Randolpha, Oklahoma je u dubokim problemima. Serge Ibaka i Kendrick Perkins nemaju što tražiti protiv navedenog dvojca, kao uostalom i većina momčadi u ligi. Tu će trener Scott Brooks vjerojatno dati dobru minutažu Nicku Collisonu koji je izuzetno inteligentan igrač u reketu. Memphis je jedna od rijetkih družina koja se u potpunosti oslanja na unutarnju igru te im većina akcija teče kroz izvrsnog Gasola ili Randolpha koji odlično surađuju na niskom postu.

Oklahoma bi s druge strane mogla doći do konačne pobjede jer ipak imaju najboljeg igrača u seriji, Kevina Duranta. S takvim talentom je sve moguće, a vanserijsku rolu treba odigrati ostatak momčadi prevođen Ibakom, Martinom i Jacksonom. Ako se sve poklopi, onda je prolaz Thundera itekako realna opcija. Oklahoma, koliko god u neugodnom položaju bila zbog ozljede Westbrooka i raznoraznih miss-matcheva, uvijek može odigrati s niskom petorkom i tako praviti probleme Grizzliesima dok ne stignu postaviti obranu na pola terena.

Oklahoma je, nakon ozljede Westbrooka, u četiri utakmice protiv Houstona odigrala 152 minute s niskom petorkom, od ukupne 192 minute. U tom segmentu su za dvije stepenice bolji od protivnika tako da će ova serija u jednom pogledu biti dvoboj obrane Grizzliesa i napada Thundera. Najučinkovitija petorka im je bila Jackson-Fisher-Martin-Durant te mješavina Ibake i Collisona na centru. Istina je da su Rocketsi i Grizzliesi dva različita svemira, ali ovakav pristup bi mogao uroditi plodom u manjim postotcima.

Tu se rađa nova nada za Oklahomu, šut za tri poena. Durant i društvo su u tom pogledu druga dimenzija naspram protivnika, što nije toliko teško jer su Grizzliesi tijekom regularnog dijela godine bili zadnja ekipa u pogođenim i upućenim šutevima za tri poena. Pitanje je može li Derek Fisher nastaviti vrlo dobru rolu iz serije protiv Rocketsa gdje je bio vodeći tricaš ekipe, a napredak se očekuje i od Thabe Sefoloshe koji je odigrao očajno protiv Rocketsa u prvom krugu.

Oklahoma ima najboljeg igrača u seriji i prednost domaćeg terena, ali Grizzliesi su dublja ekipa s boljom rotacijom i obranom, a u playoff košarci uvijek treba dati prednost obrani.

Prognoza: Oklahoma City Thunder – Memphis Grizzlies 3:4

Raspored odigravanja utakmica:

1. Oklahoma City – Memphis, 5. svibnja, 19.00h
2. Oklahoma City – Memphis, 8. svibnja, 03.30h
3. Memphis – Oklahoma City, 11. svibnja 23.00h
4. Memphis – Oklahoma City, datum i vrijeme još nisu određeni
5.* Oklahoma City – Memphis, datum i vrijeme još nisu određeni
6.* Memphis – Oklahoma City, datum i vrijeme još nisu određeni
7.* Oklahoma City – Memphis, datum i vrijeme još nisu određeni

(Vremena i datumi odigravanja susreta izraženi su po srednjoeuropskom vremenu; utakmice označene sa * neće se igrati ukoliko jedna od ekipa ostvari 4 pobjede prije te utakmice)

Latest Posts

NE PROPUSTITE