Tuesday, April 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

Drugi krug doigravanja: San Antonio – Golden State

Nakon što su Spursi s lakoćom 4-0 izbacili “polovne” Los Angeles Lakerse , a Warriorsi u šest utakmica iznenadili favorizirane Denver Nuggetse, vrijeme je da međusobno odmjere trenutno stanje snaga.

San Antonio Spursi su u četiri utakmice protiv Los Angeles Lakersa imali lagani posao, jer kako je serija odmicala, tako se Lakersima ozlijeđivalo sve više igrača. Najviše problema Spursi su imali u prvoj utakmici, gdje su slavili s 91:79. Baš u toj utakmici Lakersi su imali jedno jedino dobro poluvrijeme u cijeloj seriji. U sljedeće tri utakmice San Antonio Lakersima nije dao niti gram šanse i priči je tu bio kraj.

Najbolji igrač San Antonija u prvom krugu je bio Francuz Tony Parker, koji je u prosjeku zabijao 22 koša i dijelio preko šest  asistencija po utakmici. Odmah uz njega je bio drugi veteran Tim Duncan. On trenutno proživljava drugu mladost, a u protiv Lakersa je zabijao preko 17 koševa i imao sedam skokova. Momčadska košarka koju gaji trener Gregg Popovich daje mogućnost da u svakoj utakmici iskoči netko od ostalih igrača, pa tako su tijekom serije svoje odlične partije pružili i Manu Ginobili, Kawhi Leonard ili recimo DeJuan Blair.

Sada ih čeka mlada talentirana momčad Golden State Warriorsa, koja je u prvom krugu izbacila treću momčad Zapada Denver Nuggetse.

Golden State je malo tko vidio u drugom krugu, jer su Denver Nuggetsi imali odličan završetak sezone. No, čini se da je to imalo kontra učinak i da su se u tome svemu “ispuhali”, te nisu imali snage u playoffu. Prošli su prvi krug doigravanja nakon više od 30 godina.

Već u prvoj utakmici u Denveru dalo se naslutiti da će Warriorsi biti tvrd orah za favorizirani Denver. Utakmica je odlučena tek u posljednjim sekundama, gdje Andre Miller polaže za pobjedu Denvera. Osim poraza Warriorsi su u toj utakmici ostali bez svojeg drugog najboljeg igrača Davida Leeja, koji bi se prema najavama mogao vratiti u trećoj ili četvrtoj utakmici. U drugoj utakmici dogodio se jedini “brejk” u seriji. Golden State je imao savršenu šutersku večer, gdje su iz igre gađali preko 60 posto, pogodili 14 trica i ukupno domaćinima zabili 131 koš. Nakon toga karavana se preselila u Oakland i opet su mnogi favorizirali Nuggetse, a Warriorsi su opet sve ušutkali.

Dobili su obje utakmice i stvorili si kapitalnu prednost od 3-1 u pobjedama. Sljedeća utakmica u Denveru je bila jednosmjerna, jer su Nuggetsi od samoga početak bili bolja momčad i zasluženo su slavili. U četvrtoj utakmici Golden State je imao 18 koševa prednosti početkom zadnje četvrtine, no tu utakmica nije bila gotova. Nakon par izgubljenih lopti i promašenih šuteva, Denver je nešto više od minutu i pol prije kraja imao prigodu za izjednačenje. Da je kojim slučajem Wilson Chandler bio prisebniji, tko zna kako bi ova serija završila. Na kraju se može reći da su Warriorsi zasluženo prošli dalje.

Golden State je u drugom krugu playoffa zahvaljujući najboljem igraču prvog kruga Stephenu Curryju. Čovjek koji je u zadnjoj utakmici regularne sezone oborio rekord u postignutim tricama, je protiv Denvera pokazao svu svoju raskoš u igri. U šest utakmica je u prosjeku zabijao 24 koša i dijelio devet asistencija, a zabio je čak 23 šuta za tri poena. U izostanku Davida Leeja vrlo dobri su bili oporavljeni Andrew Bogut, Klay Thompson, Jarrett Jack, te Harrison Barnes. Kao što se vidi, prijetnja od Warriorsa dolazi sa svih strana i San Antonio će se morati mnogo više potruditi nego protiv Lakersa.

Najvažniji dvoboj u ovoj seriji će biti između Tonyja Parkera i Stephena Curryja. Parker je mnogo bolji obrambeni igrač od Curryja, ali i inteligentniji jer Curry ponekad zna forsirati šut, dok Parker u slučaju lošeg šuta svoj fokus prebaci na razigravanje momčadi. Pod košem će borbu voditi Tim Duncan i Andrew Bogut. Ovdje je Duncan u prednosti, jer ima mnogo bolju leđnu tehniku i ima dobar šut s polu-distance, a najvažnije je to što je mnogo iskusniji, pa ovakav dvoboj pod košem može dobiti na rutinu.

Kada se sagleda cjelokupna situacija u ove dvije momčadi, dolazimo do zaključka kako su San Antonio Spursi mnogo kvalitetnija momčad. Uz to su još odmorni jer su zadnju utakmicu odigrali još 28.travnja, a Warriorsi su vodili pravi mali rat s Nuggetsima. Spursi imaju dublju klupu od Warriorsa, a to znači i više prijetnji za drugu momčad. Tu su redom Manu Ginobili, Kawhi Leonard, Tiago Splitter, koji mogu bez problema uskočiti, ako tko od najboljih ima loš dan. S druge strane Warriorsi mnogo ovise o Stephenu Curryju, ako ga Spursi uspore, a ne sumnjamo da Gregg Popovich ima neku zamisao, onda su napravili veliki korak prema konferencijskom finalu.

Prognoza: San Antonio Spurs – Golden State Warriors 4:2

Raspored odigravanja utakmica:

1. San Antonio – Golden State, 7. svibnja, 03.30h
2. San Antonio – Golden State, 9. svibnja, 03.30h
3. Golden State – San Antonio, 11. svibnja, 04.30h
4. Golden State – San Antonio, datum i vrijeme još nisu određeni
5.* San Antonio – Golden State, datum i vrijeme još nisu određeni
6.* Golden State – San Antonio, datum i vrijeme još nisu određeni
7.* San Antonio – Golden State, datum i vrijeme još nisu određeni

(Vremena i datumi odigravanja susreta izraženi su po srednjoeuropskom vremenu; utakmice označene sa * neće se igrati ukoliko jedna od ekipa ostvari 4 pobjede prije te utakmice)

Latest Posts

NE PROPUSTITE