Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Drugi krug doigravanja: San Antonio – Portland

Trinaest godina su žitelji Portlanda čekali njihovu momčad u drugom krugu doigravanja, a zahvaljujući Damianu Lillardu i njegovom šutu sa zvukom sirene molitve su im uslišane. S druge strane ih čeka najkonstantnija ekipa lige koja je sedamnaest uzastopnih sezona igra u doigravanju , a sve zahvaljujući trojcu R.C. BufordGregg PopovichTim Duncan.

Možemo reći da su na jedvite jade došli u drugi krug. Spursima je trebalo sedam utakmica protiv Mavsa gdje smo vidjeli kako vrhunski treneri izvlače maksimum iz svojih ekipa, te na koji način rade prilagodbe kroz utakmicu u vidu vođenja napada, obrambenih shema, pravovremeni time outova i najvažnije od svega su promjene unutar momčadi od standardnih visokih petorki do ultra small ball petorki. Serija za trenerske udžbenike koju je na kraju riješio talent Tonyja Parkera i ludost Manua Ginobilija.

Blazersi su, ili bolje reći LaMarcus Aldridge plus Damian Lillard, doslovno uništili Rocketse. Aldridge je bombardirao u prve dvije utakmice (seriju završio s prosjekom od 30 poena i 11 skokova) kada je zabio ukupno 89 poena za dupli break, a Lillard je završio seriju već spomenutom tricom i prosjekom od 25 poena uz 49% za tri poena, te 6 skokova i 6,7 asistencija.

Posljednji međusobni dvoboji ovih momčadi u doigravanju datira iz davne 1998/99 sezone kada su vrijedila neka druga pravila i jedini igrač iz te serije je pogađate, Duncan koji je u duetu s Davidom Robinsonom udijelio metlu Blazersima u finalu Zapadne konferencije. Da se vratimo novijem dobu. Ove sezone su igrali četiri utakmice i bila je bratska podjela, svaka ekipa je dobila po jedan meč na svom parketu i u gostima. Koliko su bitne te utakmice vidjeli smo u svim ovogodišnji serijama doigravanja jer dosta utakmica su igrali s prošaranim petorkama, a posebno Spursi. U tim utakmicama možemo istaknuti Ginobilija koji je redovno isporučivao 15 poena u prosjeku, dok kod Blazersa je Aldridge u dvije utakmice gdje je startao (imao je problema s ozljedom) utrpao je ukupno 50 poena i uhvatio 20 lopti, a njegov “pomoćnik” Lillard je imao prosjek od 25 poena u četiri utakmice (tricu je šutirao 7/23).

Spursima bi ovo mogla biti identična serija kao i protiv Mavsa jer je Terry Stotts bio pomoćnik Ricku Carlisleu u sezoni kada su osvojili naslov. Stoga možemo očekivati da će u startnim postavama Stotts na Parkera sigurno poslati Wesleyja Matthewsa ili reprezentativnog kolegu Nicolasa Batuma, te će obranu fokusirati tako da pokušaju zaustaviti protok lopte Parkera ili Ginobilija koji nakon pick igre razigravaju igrače na cutovimaLeonard, trici – Green ili roll igrača Splittera – Duncana. Da budemo precizniji, riskirat će individualne kvalitete glavnih igrača Spursa koje neće udvajati ili slati dodatnu pomoć da slučajno ne bi ostavili slobodnog igrača na slabijoj strani obrane.

Obrana Spursa koja već dugi niz godina odlično brani reket i samo u rijetkim slučajevima rade prekršaje u tom području (četvrti su ligu s 20,6 dopuštenih slobodnih bacanja po utakmici, Blazersi su na 22,2), te zanimljivo, zajedno s Blazersima protivnicima dopuštaju najmanji broj šuteva za tri poena po utakmici i ujedno ih i primaju najmanje. Popovich će imati velikih problema u obrani zbog Parkera jer ne vjerujemo da će ga ostaviti na Lillardu koji bi ga u pick igri mogao uništiti i napraviti nepopravljivu štetu, te mislimo da će Lillarda čuvati Leonard. Ovdje dolazimo do problema, na kome sakriti Parkera, hoće li to biti Matthews koji će se onda spuštati u reket da bi leđnom tehnikom kaznio minijaturu Parkera kao što je to napravio Jamesu Hardenu u utakmicama protiv Rocketsa ili će se Pop odlučiti da ga stavi na Batuma koji je primarni razigravač ekipe. Drugi problem je Aldridge, a s njim će se zabavljati Splitter i Boris Diaw. Njih dvojica bi trebala biti dovoljna da uspore LaMarcusa jer su odradili odličan posao protiv Dirka Nowitzkog koji je sličan profil igrača.

wesley-matthews

Gledajući startne petorke Spursima nedostaje talenta u napadu jer su Danny Green, Leonard i Splitter igrači sistema i za njih treba netko kreirati šuteve, te će Manu imati veliku ulogu s klupe kao i uvijek do sada u karijeri. On bi trebao sigurno imati preko 30 minuta u prosjeku (ekipa s njim u postavi zabija 7 poena više, dok se obrana i dalje drži na istoj razini) ako Spursi misle pratiti napadački ritam Blazersa koji su u regularnom dijelu bili drugi napad lige s prosjekom od 111,5 poena na  100 posjeda. Uz Ginobilija, klupu Spursa predvodi all-round majstor Diaw od kojeg možete zatražiti bilo što u napadu od trice pa do razigravanja s lakta ili leđnom tehnikom da kazni preuzimanje u low postu. Osmi i deveti igrači s klupe su još dva pozitivna luđaka, Patty Mills i Ginobili iz Italije poznatiji kao Marco Belinelli koji ove sezone šutira 43% za tri poena što je dovoljno za top 5 lige u tom segmentu.

Blazersi na klupi imaju velikih problema te jedva pronalaze igrače koji mogu odmoriti startere. Protiv Rocketsa su minute dobivali Mo Williams na bekovskim pozicijama, Dorell Wright na krilnim pozicijama, te Thomas Robinson i Joel Freeland koji pomažu na centarskoj poziciji ili visokom krilu. Niti jedan od njih nije imao zapaženu ulogu kroz cijelu sezonu, a u doigravanju se isto nisu proslavili. Teško da se može očekivati s njima u postavi pozitivan pomak na razini jedne serije, oni će možda pružiti jednu solidnu utakmicu gdje će Williams povezati nekoliko suludih šuteva, Wright koju tricu iz kuta ili Robinson s velikom količinom energije pod obručima, ali ovakvi igrači Spursima mašu ručnicima. Stoga im ostaje da se fokusiraju na petorku u kojoj će Lillard trčati kroz blokove da se oslobodi na trici, spuštat će loptu Aldridgeu na lijevom bloku koje mu je omiljeno mjesto za operiranje sa svojim arsenalom poteza i gdje je najefikasniji, te će se fokusirati na igrača za kojeg će biti zadužen Parker. Uz to će kroz odličan protok lopte tražiti igrača u najboljoj poziciji jer svi igrači iz startne petorke znaju igrati košarku i spustiti loptu na parket, te su s prosjekom od 12,4% izgubljenih lopti na 100 posjeda treća ekipa u ligi.

Praktički su ove dvije ekipe copy – paste u kojem imamo razigravače strijelce i dva odlična bočna obrambena igrača, dominantnog visokog, te po svim statističkim podacima i načinu obrane koje igraju imaju identične postavke – zatvoriti tricu i prilaze košu, te dati protivniku minimalni broj slobodnih bacanja. Nekoliko primjer, Spursi protivnicima dopuštaju eFG% (efektivni postotak šuta koji u obzir uzima šuteve za dva i tri poena) od 48,2%, a Blazersi 48,8%, obje ekipe istim tempom od 95 posjeda na 48 minuta, protivnicima rijetko kada ukradu loptu – Spursi su na svega 12,8% na 100 posjeda, a Blazersi su još lošiji s 11% na 100 posjeda, a u tekstu smo već spomenuli i minimalni broj slobodnih bacanja koje dozvoljavaju protivnicima.

Očekujemo predivnu seriju jer obje ekipe gaje timsku košarku s lijepim akcijama i kruženjem lopte do najbolje postavljenog igrača. Opredijelili smo se za Spurse i njihov prolaz jer mislimo da imaju načina zaustaviti glavne napadačke poluge Blazersa, te da će kroz svoj Big 3 uvijek pronaći način da napad održe na visokoj razini i imaju za razliku od Blazersa igrače na klupi koji mogu svaki sa svojim specijalom promijeniti smjer ili momentum utakmice.

Prognoza: San Antonio Spurs – Portland Trail Blazers 4:2

Latest Posts

NE PROPUSTITE