Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Duncan ispred Olajuwona, ostao još samo Abdul-Jabbar

Tim Duncan jedan je on najboljih visokih igraèa u povijesti NBA lige. U tome nema nikakve dvojbe, a slièno pokazuje i njegova statistika. Naime, nakon noæašnje utakmice protiv Oklahome popeo se na drugo mjesto u povijesti NBA lige po broju blokiranih šuteva u doigravanju.

Spursi su noæas slavili nad Oklahomom 120:111 i tako došli do druge pobjede u finalnoj seriji Zapadne konferencije. Duncan nije imao veliku napadaèku veèer, postigao je samo 11 poena uz šut 2-11, ali zato je popunio ostale statistièke stupce. Uhvatio je 12 skokova, podijelio 6 asistencija i blokirao 4 protivnièka šuta.

Upravo te 4 blokade bile su dovoljne da na “vjeèitoj” ljestvici blokada u doigravanju prestigne legendarnog centra Houston Rocketsa Hakeema Olajuwona. Olajuwon je u svojoj karijeri ostvario 472 blokade u doigravanju, dok je Duncan sada na brojci od 473. Sjajno ostvarenje, ali neæe se Duncan ovdje dugo zadržati.

Ispred njega nalazi se samo Kareem Abdul-Jabbar koji ima 476 blokada, samo tri više od Duncana. Možemo veæ u sljedeæoj utakmici Spursa, koja se igra u Oklahomi u noæi sa èetvrtka na petak, oèekivati da æe Duncan zasjesti na prvo mjesto ovog poretka i dodatno uèvrstiti svoju poziciju kao jedan od najboljih visokih igraèa u povijesti lige.

Možemo još spomenuti kako se blokirani šutevi vode u statistici od 1974. godine, tako da ne postoje podaci koliko su blokada imali velikani poput Billa Russella ili Wilta Chamberlaina, a i Abdul-Jabbar je do te godine odigrao veæ 4 sezone tako da je i njegov stvarni broj blokada nešto veæi od 476 koliko je zabilježeno u statistici.

Duncan je svoju NBA karijeru zapoèeo 1997. godine kada su ga prvim izborom drafta izabrali San Antonio Spursi u kojima je odigrao svih 16 NBA sezona i još uvijek igra. Osvojio je 4 naslova prvaka, a za manje od mjesec dana mogao bi se okititi i petim prstenom. Prosjeène brojke karijere iznose mu 20,3 poena, 11,3 skokova, 3,1 asistencija i 2,2 blokade po utakmici.

Latest Posts

NE PROPUSTITE