Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Durant: “Carmelo može uzeti titulu najboljeg strijelca”

Posljednji igrač koji je u istoj sezoni osvojio naslov prvaka NBA lige te titulu najboljeg strijelca regularnog dijela sezone bio je Shaquille O’Neal prije 13 godina. Možda je u tome razlog prilične suzdržanosti Kevina Duranta kad se priča o potencijalnoj četvrtoj uzastopnoj kruni najboljeg strijelca lige.

Sutra njegova Oklahoma dočekuje New York Knickse koje predvodi trenutno drugi strijelac lige, Carmelo Anthony. Ipak, razlika između Durantovog (28,4) i Anthonyjevog (28,3) prosjeka je minimalna pa će i ova utakmica vjerojatno pomoći u rješavanju statističarima i navijačima bitne dileme.

“Što se mene tiče, neka Carmelo osvoji nagradu”, rekao je Durant. “Stvari koje trenutno radi su nevjerojatne, svaki put kad se digne na skok-šut čini se kao da će lopta proći kroz obruč. Ima nevjerojatan niz i samopouzdanje mu je na razini.”

Četvrta uzastopna titula najboljeg strijelca lige bi Duranta smjestila na dva vrlo elitna mjesta. Prvo, pridružio bi se velikanima Michaelu Jordanu i Wiltu Chamberlainu kao jedinim igračima s četiri uzastopne titule i, drugo, postao bi jedini igrač koji je osvojio naslov najboljeg strijelca lige i u istoj sezoni bio član elitnog šuterskog kluba 50-40-90 (barem 50% uspješnosti šuta iz igre, 40% za tri poena te 90% s linije slobodnih bacanja). Ne izgleda loše, zar ne?

“Nemojte me krivo shvatiti, nije da takve stvari shvaćam zdravo za gotovo. Ipak, moram naglasiti da ću igrati svoju igru i, ako dodatna nagrada dođe, neka dođe. Timski uspjesi su ono bitno.”

Anthony je samo u posljednje tri utakmice prosjek poena podigao s 27,5 na 28,3. Kako smo pred krajem sezone, jasno je kakve je utakmice morao odigrati da bi to učinio. Zabijajući redom 50, 40 i 41 poen, postao je prvi igrač Knicksa nakon Bernarda Kinga koji je zabio 40 ili više poena u tri uzastopne utakmice. Jasno, to je najimpresivniji niz u cijeloj NBA ligi ove sezone.

Mora se napomenuti da je u čak 14 odigranih utakmica manje, Anthony uzeo samo 6 šuteva manje od Duranta. Dok Durant ima prosjek od 18 šuteva po utakmici, Anthony šutira prosječno četiri lopte više. Kako je Anthony propustio spomenutih 14 utakmica, Durant je u dosadašnjem tijeku sezone zabio točno 400 poena više od Mela.

Bitna stvar u stvaranju prosjeka bila je i dominacija Thundera većim dijelom regularne sezone. Durant je zbog toga cijelu posljednju četvrtinu utakmice proveo na klupi u nevjerojatnih 14 utakmica. U 62 posljednje četvrtine koje je igrao, zabijao je prosječno 8,8 poena, pa se može pretpostaviti da bi, da je igrao svaku utakmicu u cijelosti, njegov prosjek bio vrlo blizu 30 poena.

Anthony je, pak, imao nekoliko utakmica u kojima je zbog ozljeda morao napustiti parket već u prvom poluvremenu. Sada dolazi zdrav, spreman i iza sebe ima 11 uzastopnih pobjeda. Ako u obzir uzmemo povijest najboljih strijelaca s početka lige, možda gubitak utrke za najboljeg strijelca lige i nije loša stvar za ovu dvojicu zvijezda.

Latest Posts

NE PROPUSTITE