Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Durant najbolji strijelac, Rondo asistent a Howard skakaè sezone

Regularni dio sezone 2011./12. noæas je završen s 13 odigranih utakmica. Danas je dan pauze a od sutra zapoèinje onaj glavni dio sezone, kada svaka utakmica ima veliku vrijednost i kada se greške više ne praštaju. Od regularnog dijela sezone se možemo oprostiti tako da pogledamo najbolje pojedince po statistièkim kategorijama.

Poeni po utakmici

1. Kevin Durant 28,0
2. Kobe Bryant 27,9
3. LeBron James 27,1
4. Kevin Love 26,0
5. Russell Westbrook 23,6

Kevin Durant treæi je put zaredom najbolji strijelac NBA lige i to s 28 ubaèenih poena po utakmici. Odmah iza njega je Kobe Bryant kojemu je za ovu titulu nedostajalo 38 poena, ali on je odluèio da ne želi ganjati titulu najboljeg strijelca te nije igrao u posljednjem susretu sezone protiv Sacramento Kingsa. Iza njih je LeBron James s 27,1 poenom po utakmici, a najboljih 5 zatvaraju Kevin Love i Russell Westbrook.

Skokovi po utakmici

1. Dwight Howard 14,5
2. Kevin Love 13,3
3. Andrew Bynum 11,8
4. DeMarcus Cousins 11,0
5. Kris Humphries 11,0

Svoju èetvrti titulu najboljeg skakaèa lige osvojio je centar Orlando Magica Dwight Howard. Da Kevin Love nije uzeo ovu titulu prošle sezone bila bi ovo Howardu 5. uzastopna titula. Nagradu je osvojio uvjerljivo, s 14,5 skokova po utakmici, što je za 1,2 skoka po utakmici više od prvog pratitelja Kevina Lovea. Love je 4. strijelac lige i 2. skakaè, ali ipak ga se ne spominje u kontekstu najkorisnijeg igraèa lige zbog nešto lošijih rezultata njegove ekipe, Minnesota Timberwolvesa. Veliki napredak u odnosu na prošlu sezonu pokazali su Andrew Bynum i DeMarcus Cousins, koji su se smjestili na treæe, odnosno èetvrto mjesto najboljih skakaèa lige.

Asistencije po utakmici

1. Rajon Rondo 11,7
2. Steve Nash 10,7
3. Chris Paul 9,1
4. Jose Calderon 8,8
5. Deron Williams 8,7

Razigravaè Boston Celticsa Rajon Rondo po prvi puta u karijeri osvaja naslov najboljeg asistenta lige s 11,7 dodavanja po utakmici. Iza sebe ostavio je prošlogodišnjeg pobjednika, neuništivog Stevea Nasha koji i s 38 godina pokazuje kako pripada eliti na poziciji organizatora igre. Iza njih su ostali dirigent “Lob Cityja” Chris Paul, èesto podcijenjeni Jose Calderon te Deron Williams koji na ljeto postaje slobodan igraè i moæi æe birati izmeðu produženja ugovora s Brooklyn Netsima ili prelaska u ekipu koja æe se boriti za naslov prvaka.

Ukradene lopte po utakmici

1. Chris Paul 2,5
2. Mike Conley 2,2
3. LeBron James 1,9
4. Paul Millsap 1,8
5. Tony Allen 1,8

Èetvrti puta u karijeri najbolji kradljivac lopti je Chris Paul, koji je nakon osvajanja ove nagrade 2008. i 2009. godine, ponovno uspio obraniti naslov i nakon prošle sezone ponovno uzeti nagradu za najboljeg kradljivca lige. Svi ostali na ovoj listi su odlièni obrambeni igraèi, pa ne èudi da se ovdje nalaze još Mike Conley, LeBron James, Paul Millsap i Tony Allen.

Blokade po utakmici

1. Serge Ibaka 3,7
2. JaVale McGee 2,2
3. Dwight Howard 2,1
4. DeAndre Jordan 2,0
5. Roy Hibbert 2,0

Najviše ukradenih lopti imaju niski igraèi, dok naravno najviše blokada ostvaruju visoki igraèi. Ovdje je sjajnu sezonu imao Serge Ibaka koji po utakmici prosjeèno blokirao èak 3,7 šuteva protivnika. Koliko je to dobar rezultat pokazuje i brojka njegovog prvog pratitelja, JaValea McGeeja, koji na drugom mjestu ima “samo” 2,2 blokade po utakmici. Odmah iza njih je i nezaobilazni Dwight Howard, a slijede ih još DeAndre Jordan i Roy Hibbert.

Postotak šuta za tri poena

1. Steve Novak 47,2%
2. Ersan Ilyasova 45,5%
3. Stephen Curry 45,5%
4. Ray Allen 45,3%
5. Mike Miller 45,3%

Najbolji tricaš ove sezone je sjajni Steve Novak koji ih gaða s uspješnosti od 47,2 posto. Iako je u ligi veæ 6 godina, tek je u Knicksima dobio pravu priliku koju koristi na najbolji moguæi naèin. Svaku grešku obrane protivnièke neumorno kažnjava s tri poena i predstavlja veliku prijetnju uvijek kada je na parketu. Borba za ostala mjesta bila je veoma izjednaèena, na drugom mjestu su izjednaèeni Ersan Ilyasova i Stephen Curry, dok èetvrto mjesto dijele Ray Allen i Mike Miller.

Postotak šuta iz igre

1. Dwight Howard 57,3%
2. Nikola Pekoviæ 56,4%
3. Andrew Bynum 55,8%
4. JaVale McGee 55,6%
5. Marcin Gortat 55,5%

Najbolji postotak šuta  iz igre po obièaju pripada visokim igraèima jer oni najveæih broj svojih koševa postižu iz zakucavanja i polaganja blizu obruèa. Po drugi puta u karijeri ligu u ovoj kategoriji predvodi Dwight Howard s 57,3 posto uspješnosti. Iza njega je Nikola Pekoviæ, koji je ove sezone pokazao da može igrati u NBA ligi i da æe biti jedan od stožernih igraèa Timberwolvesa narednih sezona. I ostala trojica na listi pet najboljih su sve visoki igraèi, Andrew Bynum, JaVale McGee i Marcin Gortat.

Napomena: Tyson Chandler ove sezone pogodio je èak 67,9% šuteva iz igre, ali internetske stranice poput nba.com i espn.com ga ne uvršavaju u ovaj poredak jer nije ispunio minimum od 400 šutiranih lopti prema košu, stoga Chandler nije prisutan ni na našoj ljestvici.

Latest Posts

NE PROPUSTITE