Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Dva i pol košarkaša

Tulumarenje s aktovkom kokaina, sulude izjave i nebulozna gostovanja po radijskim emisijama, život s porno zvijezdama i konstantno vrijeðanje šefova stajalo je Charlieja Sheena posla. Zvijezda ultrapopularnog sitcoma „Dva i pol muškarca“ zaraðivala je 2 milijuna dolara po epizodi, no serija je sad ugašena. Aleluja, kažem ja. Ne toliko zbog toga što su „Dva i pol muškarca“ retardirana, debilna serija èije bi se skidanje s etera komotno moglo nazvati humanitarnim èinom, nego zato jer sada možemo naziv „Dva i pol muškarca“ slobodno iskoristiti u druge svrhe.

Tim bi imenom, na primjer, mogli krstiti trio NBA zvijezda koje trenutno igraju u Miami Heatu. LeBron, Wade i Bosh izgubili su pet uzastopnih utakmica u sezoni u kojoj su brojni NBA struènjaci prognozirali kako æe pomesti Istok, a neki su bili toliko odvažni da su im prognozirali pobjedu u više od 73 utakmice. No, liga je još jednom dokazala da vam dva i pol muškarca nisu dovoljna da uništite konkurenciju. U razdoblju žestoke individualizacije košarke momèadi su opet prevladale. Aleluja, kažem ja.

„Miami Heat rade ono što su svi željeli, gube utakmice. Svijet je bolje mjesto jer Heat gubi“, izjavio je Dwyane Wade nakon poraza od Chicago Bullsa, ogorèen naèinom na koji mediji izvan Floride gledaju na ovu ekipu, ogorèen brutalnim pljuvanjem protivnièkih navijaèa, ogorèen porazima.
Èudna je ovo momèad kad se igraèi nakon izgubljenih utakmica okreæu prema van odgovarajuæi otrovom na otrov, umjesto da se okrenu prema unutra i pronaðu lijek za bolest koja ih nagriza. Jer porazi jesu bolest za sportaše, oni bole i grizu i ne daju vam spavati, zbog njih se liju suze u svlaèionici. Mnogi su umrli od smijeha kad su èuli da su igraèi Heata plakali nakon što su LeBron i Wade opet promašili lopte za pobjedu protiv Bullsa, navijaèi su ih krstili pogrdnim imenima*, no suze same po sebi nisu loše i samo dokazuju da je igraèima stalo. No idu li igraèima Heata suze zato jer im je stalo ili zato jer su razmažena derišta kojima stvari ne idu onako kako su oni zamišljali? Nemam pojma. Ukoliko im je uistinu stalo vrijeme je da to pokažu.

*Dva i pol muškarca samo je jedan od novih nadimaka za ovu ekipu. Moji favoriti su Miami Weeps i Three men and a Bibby.

Za poèetak bilo bi dobro da prestanu cmoljiti, plaèipièkarati i preseravati se. Dosta je Wadeovih izjava o mržnji javnosti prema Heatu, posebno nakon izjava s poèetka sezone*. Dosta je Boshevog plakanja za loptom u low postu nakon što je ljetos tvrdio da se ne voli mlatiti s veæim igraèima pod košem. Dosta je LeBronovog twitter kretenizma u kojem usporeðuje košarku s ratom i svoje suigraèe s vojnicima, zaboravljajuæi da u NBA-u nema spaljenih sela i ubijene djece, prosviranih glava i beskrajnog straha i svih ostalih gadosti koje rat sa sobom donosi. Dosta je Spoelstrine pop psihologije i beskrvnih govora jednog papuèara koji zvuèe kao da su nauèeni iz nekakve knjige za samopomoæ ili iz patetiènih hollywoodskih filmova.

*Ukoliko ste zaboravili, James je obeæao osvajanje najmanje osam prstenova, dok je Wade izjavio kako æe tri poraza Heata za redom navijaèi doživjeti kao da se WTC opet ruši. Bosh nije rekao ništa, osim što je stajao sa strane i izgledao kao oèerupani noj.

Vrijeme je da Spoelstra opizdi punom šakom u knauf u svlaèionici i izdere se pošteno na svoje igraèe jer je to jedini naèin na koji æe dobiti poštovanje ekipe koja ga oèito ne šljivi dva posto. Ne mislim tu samo na LeBronovo odgurivanje ramenom i kritike neimenovanih igraèa da im „trener drži srednjoškolske govore“, veæ i na puno ozbiljnije manifestacije ovog problema, prije svega na ignoriranje akcija koje im se dovikuju s klupe. NBA skauti priznaju da je Heat ekipa koju ne mogu definirati zato jer Wade i LeBron prekinu svaku organiziranu akciju i krenu solirati, pa ekipa koja ima zadatak èitati tuðe signale i znakove uvijek ostaje neobavljenog posla. Tu se ne radi samo o Wadeovom i LeBronovom egu, o potrebi za silovanjem lopte i pokazivanju mišiæa na najveæoj pozornici, tu se radi o nesposobnosti trenera da nametne svoj autoritet ekipi koja je pronašla kakav – takav naèin da funkcionira zajedno.

No „kakav – takav naèin“ nije ono èime bi se igraèi, navijaèi i uprava Heata trebali zadovoljiti. „Kakav – takav naèin“ je nešto što može proæi u Knicksima ili Atlanti, playoff ekipama koje još uvijek nisu ozbiljni izazivaèi za naslov, no ne može proæi u ekipi koja je obeæala sedam osvojenih pokala za redom. „Kakav – takav naèin“ predstavlja izolacijsku košarku, silovanje lopte, neuigranost i frustraciju, on predstavlja igru u kojoj æe talentirani košarkaši èesto nadvladati inferiorne protivnike no koja ne može proæi protiv ekipa koje igraju unutar sistema. „Kakav – takav naèin“ je stvoren za slabe, za sebiène, za zbunjene, za nesposobne, za neuigrane.

Wade i LeBron su dva najbolja igraèa u ligi uz Dwighta Howarda no što im to znaèi kad ne igraju u sistemu, kad nemaju momèad i kad sabotiraju svaki pokušaj da se momèad izgradi. LeBron je na to navikao jer je igrao u slabašnoj ekipi koja se vrtila oko njega*, no Wade je nekoæ kužio kako se igra košarka, ali sad se izgleda pogubio u tom nadmetanju sa svojim najboljim prijateljem. Nije to samo nadmetanje u prapovijesnoj muškoj disciplini „Èiji je pimpek veæi“ koja se u NBA-u riješava mjerenjem broja šuteva i broja poena; to je jedno suludo natjecanje u kojem i LeBron i Dwyane pokušavaju dokazati tko je bolji suigraè pa u utakmicama nakon što ih mediji operu zbog sebiènosti toliko forsiraju asistencije i priglupa dodavanja da im se napad zbog toga raspada.

* * Heat ne smije izgubiti utakmicu do kraja sezone ukoliko želi izjednaèiti rezultat kojeg je James ubilježio s Cavsima prošle godine. Da, istim Cavsima koji bez LeBrona imaju skor 12 – 51.

Les Miserables iz South Beacha nisu košarkaška ekipa. U njoj dva igraèa imaju naizgled isti zadatak i ne žele se povuæi. U njoj treæi igraè ljubomorno gleda na ovu dvojicu i smatra da bi on trebao obavljati taj zadatak. U njoj role playeri ne znaju svoje uloge i ne mogu pronaæi mjesto za sebe. U njoj trener veæ dugo ne drži konce u svojim rukama i nema pojma kako da ih povrati. Pet poraza za redom*, 1 od 18 u šutevima za pobjedu, 1 – 9 u utakmicama s ekipama koje imaju realne šanse za naslov** i golemi val pesimizma produkt su èinjenice da Heat nije košarkaška ekipa.

* Koji su zasjenili èinjenicu da su Bullsi pobijedili Heat u gostima nakon užasno teške utakmice kontra Magica i da su Blazersi odlièno odradili svoje gostovanje na Floridi te su pokazali da æe biti zajeban protivnik u playoffu, naroèito ako Royeva koljena izdrže do kraja sezone. Što se može, porazi Heata ipak su prva vijest.

** Lakersi, Spursi, Dallas, Celticsi i Chicago. Ukoliko ubacimo Sonicse i Magic kao èetvrte ekipe na Istoku i Zapadu skor im se penje na 4 – 11. Nije bajno.

E sad, uvijek možete reæi da odem kvragu i ja i moje filozofiranje i da kakve veze ima ovo što sam nadrobio s bilo èim. Heat još uvijek ima dva od tri najbolja igraèa lige, još uvijek ima Bosha koji je meðu 15 najboljih igraèa lige i koji je možda podbacio u napadu ali igra najbolju obranu u životu, još uvijek ima korisne igraèe s klupe poput Mikea Millera, odjednom zdravog Udonisa Haslema i Zydrunasa Ilgauskasa* što je više individualnog talenta od bilo koje ekipe u ligi. Možete reæi kako je to dovoljno za osvajanje lige i kako æe Heat proigrati jednom kad doðu u playoff. Slobodno. Nitko vam ne brani da vjerujete u bajke.

*Koji iz dana u dan sve više lièi na lorda Voldemorta. Samo što se ne kreæe poput Gospodara tame veæ poput nekog od njegovih zombie slugu.

Osvajanje naslova za Heat ostat æe bajka dok ne nauèe igrati kao ekipa. Istina, Heat može u seriji na sedam pobjeda iznenaditi bilo koju ekipu, no ne vjerujem niti sekunde da mogu odnijeti pobjedu u èetiri serije. Ne dok igraju za trenera koji nema muda. Ne dok se Wade i LeBron nadmeæu. Ne dok su im kontra i polukontra najjaèe ofenzivno oružje. Ne dok Chalmers i Miller ne mogu pogoditi otvorene šuteve iz kuta. Ne dok Bosh roka dugaèke dvojke i postavlja mlitave blokove. Ne dok se igra izolacija. Ne dok se završnice utakmica odluèuju jedan na jedan umjesto izraðenim akcijama u kojima sudjeluju i LeBron i Bosh i Wade. Tek kad postanu „èarobnjaèke vatikanske ubojice“ s „vatrenim kandžama“ i „tigrovom krvlju“ moæi æemo reæi da su spremni. Tek kad skuže stvari. Tek kad se pretvore iz „Dva u pol muškarca“ u „12 žigosanih“ ili makar u „Prijatelje“ moæi æemo ih strpati meðu favorite za osvajanje naslova. Èini mi se da æe se puno suza isplakati prije nego se to dogodi. Aleluja, kažem ja.

Nije tajna da ne volim ovo izdanje Miami Heata. Ukoliko imate problem s tim javite se na Fejs ili na mejl. Winning!

Latest Posts

NE PROPUSTITE