Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Dvoboj vjeèitih rivala

Napokon. Nakon tri mjeseca sezone napokon možemo vidjeti dvoboj vjeèitih rivala, Boston Celticsa i Los Angeles Lakersa. Repriza prošlogodišnjeg finala, koje se proteglo sve do odluèujuæe sedme utakmice, u kojoj Lakersi osvajaju 16 naslov prvaka, a Bostonu oduzimaju njihovu moguæu 18.

Lakersi su se vratili nakon što su gubili gotovo cijelu utakmicu, a u treæoj èetvrtini 13 razlike je bilo za Kelte. “Bila je teška utakmica, i tako se vratiti u utakmicu kao što smo mi uspjeli i pobijediti tako. Zbilja je bilo teško”, prisjetio se pobjede 83 – 79 u sedmoj utakmici finala Kobe Bryant.

Ove dvije ekipe su osvojile više od polovice svih naslova u NBA ligi, a susrele su se u 12 finala, ukljuèujuæi dva od posljednja tri.

Prošlo je sedam mjeseci od posljednjeg. Susret u Staples Centru æe ponovno rasplamsati vatru, i iako neæe biti toliko vatreno kao u lipnju, njihov dvoboj uvijek privlaèi neizvjesnost i tešku borbu.

Obje ekipe u susret ulaze nakon neoèekivanih poraza u petak. Naime, Lakersi su poraženi na svome terenu od Sacramento Kingsa, a Celticsi su u utakmici punoj negativnog naboja poraženi u Phoenixu, i sa postignutih 71 košem, najmanje ove sezone. Ipak, Kelti su i dalje prva momèad Istoka sa omjerom 35 – 11, a Lakersi drže drugo mjesto Zapada sa omjerom 33 – 14.

Ovo je nova sezona, nova sezona košarke, a oni su odlièna ekipa sa odliènim šuterima, i sa pravilnim kretanjima i lopte i igraèa, te tako uvijek pronalaze prava rješenja”, izjavio je Phil Jackson uoèi utakmice. Posebno se Jackson osvrnuo na igru Kevina Garnetta, koji se èesto izvlaèi izvan reketa, te tada on preuzme loptu i dijeli asistencije.

Igraèi koji su u posljednje tri godine obnovili staro rivalstvo su zdravi, a to je najvažnije za vrhunsku utakmicu. Stara garda Celticsa Paul Pierce, Ray Allen, Kevin Garnett sa Rajon Rondom i Kendrick Perkinsom, a s druge strane Kobe Bryant, Pau Gasol, Derek Fisher, Ron Artest, Lamar Odom i Andrew Bynum. Ovi igraèi se meðusobno poznaju, uživaju igrati jedni protiv drugih, uživaju pobijediti, ali postoji i mržnje izmeðu njih. Nema tu puno novosti s kojima mogu iznenaditi, to su sve vrhunski igraèi koji  godinama igraju na najveæoj razini.

Ali što je novo? Prije svega to je Shaquille O’Neal, igraè koji je sa Lakersima osvojio tri naslova prvaka i bio MVP finala, a sada na strani Celticsa. Ipak, treba odmah napomenuti kako nije siguran nastup O’Neala, jer se dotièni veæ neko vrijeme muèi sa ozljedama, ali ako se pita Shaqa, on bi zasigurno htio nastupiti u dvoboju protiv ekipe koja je radije izabrala Kobe Bryanta, a ne njega, koja ga je takoreæi odbacila. “Ne mislim da je to toliko èudno, da je Shaq sada u zelenome, i mislim da navijaèi isto tako misle, nije to toliko znaèajna stvar”,  rekao je Kobe.

Iako Kobe i Shaq danas glume dva prijatelja, neprijateljstvo i ljubomora u proteklom desetljeæu se ne mogu zaobiæi. Pa u ostalom, zar nije Kobe nakon petog naslova prošle sezone izjavio da sada ima jedan više od Shaqa.

Iako su poèetne petorke iste zadnje tri sezone, klupe i jedne i druge ekipe danas igraju bitnu ulogu. Klupa Celticsa, sa Glen Davisom, Nate Robinsonom, Marquis Danielsom i Von Waferom, a znaèajne minute dobivaju i Semih Erden i Luke Harangody,  je jedna od jaèih u ligi. Širina Celticsa se svakodnevno spominje, te tako nije problem sjesti na klupu nekoga od velike trojke.

Lakersi takoðer imaju jaku klupu. Prije svih tu je Lamar Odom, igraè koji je veliki dio sezone startao umjesto ozlijeðenog Andrew Bynuma, a sada je meðu najboljim šestim igraèima lige. Tu je i Shannon Brown, koji je dosta napredovao, te nije samo èovjek – trampolin, kako ga se nazivalo, veæ je postao dosta solidan šuter izvan linije za tri poena. Klupu popunjavaju Steve Blake i Luke Walton.

Kobe Bryant ove sezone ima svoje uspone i padove, postotak šuta mu nekad zna biti mizeran, ali ipak on je i dalje Kobe. Èovjek koji sam može podignuti ekipu, i budite bez brige, Kobe æe u nedjelju biti na visokoj razini, on æe nositi Lakerse. Pau Gasol i Andrew Bynum æe iæi za svakom loptom ispod koša, a Derek Fisher pogaðati otvorene šuteve.

No, što æe na to sve reæi obrana Celticsa. Obrana koja je najjaèa u ligi, gdje sa izvanrednom rotacijom i pomaganjem onemoguæavaju lake šuteve, laka polaganja, a kada to ne uspiju bez trunka razmišljanja æe faulirati. A napad. Puno blokova, protrèavanja i brza dodavanja omoguæavaju dosta otvorenih šuteva, kao i jedan na jedan situacije Paul Piercea koja se teško zaustavljaju. A kada sve to ne ide daju loptu Garnettu, koji æe veæ sa njom nešto napravit, ili šut ili zadržati loptu dok se ponovno netko ne oslobodi.

Sve u svemu èeka nas još jedna košarkaška poslastica, prva ove sezone, ali možda i prva od moguæih devet. Jer mislim da bi mnogi htjeli još jedno epsko finale ove dvije ekipe dok se stara garda može još nositi sa mnogim novim snagama NBA lige, jer mislim da svi ovi igraèi zaslužuju još jedno takvo finale. Isto tako mislim da igraèi poput Garnetta, Piercea i Allena zaslužuju još jedan naslov, jer sljedeæe æe godine to biti vrlo teško.

Naravno,  mnogi se sa mnom neæe složit, posebice ljubitelji Heata.

Latest Posts

NE PROPUSTITE