Saturday, July 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Dvoboj za rookie igrača godine

Po mnogim NBA stručnjacima i ljudima unutar lige, ovogodišnja klasa novaka je jedna od najgorih u povijesti NBA, ako ne i najgora. Jedina druga generacija s kojom se može usporediti je ona iz 2000., koja je iznjedrila svega trojicu igrača koji su nastupili na barem jednoj All-Star utakmici, a to su bili: Kenyon Martin, Jamaal Magloire i Michael Redd. Iako je još prerano za donošenje ikakvih zaključaka, izgleda da ni ova generacija ne nudi vanserijske talente. Anthony Bennett, koji je bio prvi izbor prošlogodišnjeg drafta, je zbog svojih loših igara ove sezone idealan simbol novopridošle generacije, no ipak postoje određeni pojedinci koji su opravdali povjerenje.

Iako su Trey Burke, Ben McLemore, Pero Antić, Tim Hardaway Jr. i Mason Plumlee imali nekoliko zaista dobrih tjedana, samo dvojica igrača su ostala u borbi za titulu najboljeg novaka godine – Michael-Carter Williams i Victor Oladipo.

Michael-Carter Williams je blagi favorit u ovom dvoboju. Izabrali su ga Philadelphia 76ersi kao 11. izbor drafta, nakon što je dvije godine proveo igrajući za Sveučilište Syracuse. Natprosječne visine za razigravača (198 cm), Carter-Williams je već u prvih nekoliko utakmica svima pokazao o kakvom se talentu radi. U svojem NBA debiju 30. listopada prošle godine protiv Miami Heata, zabio je 22 poena, uz 12 asista, 7 skokova i 9 ukradenih lopti. Nakon još jedne izvrsne predstave protiv Chicago Bullsa, u prvom tjednu igranja u NBA ligi proglašen je za igrača tjedna Istočne konferencije (zadnji je to kao rookie napravio Shaquille O’Neal 1992.).

Kada je 3. prosinca 2013. zabilježio svoj prvi triple.double protiv Orlando Magica, Carter-Williams i Victor Oladipo su zapisali novu stranicu u povijesti NBA lige. To je bila jedina NBA utakmica u povijesti u kojoj su dva rookieja zabilježila triple-double učinak – MCW s 27 koševa, 12 skokova i 10 asista. Williams je u studenom, siječnju i ožujku izabran za rookie igrača mjeseca Istočne konferencije te je tijekom sva tri mjeseca bio najbolji strijelac među NBA novacima. 10. ožujka je ostvario svoj drugi triple-double učinak u karijeri čime je postao jedini novak u dresu 76ersa kojemu je to uspjelo. Iako ima bolje brojke od Oladipa, jedna od stvari koje Carter-Williamsu ne idu u prilog je lošiji omjer 76ersa od Magica, i neslavni niz 76ersa od čak 26 izgubljenih utakmica zaredom. Novak Sixersa ove sezone zabija 16,7 koševa po susretu uz 6,3 asista, 6,1 skok i 1,9 ukradenu loptu.

Victora Oladipa je uzeo Orlando Magic na drugom mjestu prošlogodišnjeg drafta. Prije toga je proveo tri godine igrajući za popularne Hoosierse sa Sveučilišta Indiana. Njegova igra, koju krasi atleticizam, vrhunska obrana i solidan šut, je doživjela uspješnu tranziciju u NBA ligu. Tijekom ove sezone pokazao nam je i nekoliko vrhunskih zakucavanja, naročito u kontranapadu. Igra na poziciji beka šutera, no može ga se koristiti i na poziciji razigravača.

U već spomenutoj utakmici odigranoj između Philadelphije 76ersa i Orlanda Magica gdje su Carter-Williams i Oladipo ostvarili triple-double učinke, Victor je završio utakmicu s 26 koševa, 10 asistencija i 10 skokova. Svoju najbolju utakmicu je odigrao prije nepuna dva mjeseca kada je u pobjedu protiv New York Knicksa ugradio 31 poen, 14 asistencija i 9 skokova. Oladipo je, baš poput Williamsa, bio jedan od rijetkih razloga zbog kojeg su se navijača Magica mogli veseliti, organizacije koja proživljava teške trenutke koji traju još od Howardova odlaska. Izabran je za rookie igrača mjeseca dva puta, u prosincu i veljači. Oladipo i MCW su jedini novaci u Istočnoj konferenciji kojima su dodijeljene ove nagrade te nam preostaje vidjeti hoće li Oladipo u travnju izjednačiti rezultat na 3-3 ili će ipak Carter-Williams pokupiti lovorike. Oladipo bilježi učinak od 14 koševa, 4,1 asista, 4,2 skoka i 1,6 ukradenih lopti po utakmici.

Unatoč lošijem omjeru 76ersa (19-63) od Magica (23-59) i neslavnom nizu od 26 uzastopnih poraza, Micheal-Carter Williams ima blagu prednost pred Oladipom. Iako MCW bilježi bolje brojke od Oladipa, neki nisu skloni dati svoj glas Carter-Williamsu. Glavni problem je očajna momčad 76ersa. Iako se može stati u Williamsovu obranu i reći da nije on taj koji je prvotno sastavio tu momčad, svejedno ostaje pitanje – koliko ozbiljno možemo uzeti brojke igrača koji igra za jednu tako neozbiljnu momčad? Odgovor je: ne previše. Iako je pokazao neupitan talent, tek trebamo vidjeti kako će Carter-Williams funkcionirati u složenom sustavu s igračima koji su zaista spremni za NBA košarku. Trenutno je roster 76ersa sačinjen od čak šest rookieja i četiri igrača iza kojih je tek druga godina igranja u NBA ligi. U drugu ruku, Victor Oladipo igra u momčadi koja koliko-toliko zna što radi i, što je još važnije, s bekovskim parom veterana AfflaloNelson. U svakom slučaju, borba za rookieja godine će biti neizvjesna do kraja i za svakog kandidata postoji jednako dobar argument.

Latest Posts

NE PROPUSTITE