Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Dwight Howard najavio ostanak u Orlandu

Veæ neko vrijeme, a pogotovo nakon pomalo iznenaðujuæeg poraza u 6 utakmica u prvoj rundi ovogodišnjeg doigravanja od strane otpisanih Atlanta Hawksa, jaèaju razne spekulacije o moguæem odlasku i novoj destinaciji Dwighta Howarda, glavne zvijezde Orlanda Magica, i glavnog konkurenta Derricku Roseu u ovogodišnjoj borbi za najkorisnijeg igraèa regularnog dijela NBA sezone.

Djelomièno je za svu tu podignutu prašinu kriv i on sam, uglavnom svojom izjavom na ovogodišnjem All-Star vikendu u Los Angelesu, kada je jednom novinaru na pitanje tko je jedan igraè s kojim bi želio igrati bez oklijevanja odgovorio: “Broj 24, Kobe Bryant, dodavši zatim: “On je jednostavno nevjerojatna osoba za druženje, razgovor, on je sjajan. On je dobar tip i zato bih ga želio imati u svojoj momèadi.”

S obzirom na trenutno stanje stvari u Lakersima – izbor novog trenera, Mikea Browna, kojim je i Kobe bio iznenaðen,  kao i na prošlogodišnju  izjavu vlasnika Lakersa, Jerryja Bussa kojom je priznao da je 80% košarkaških odluka u Lakersima u rukama njegovog sina, Jima Bussa,  poznatog po svojoj opsesiji Andrewom Bynumom, koji je njegovo “otkriæe” i zato ga je progurao kao 10. izbor NBA drafta 2005. unatoè tome što je menadžment Lakersa imao druge planove.

Nepobitno je da je Bynum veoma koristan Lakersima, no njegovi problemi s koljenom koji se ponavljaju gotovo svake sezone, naveli su neke novinare da pitaju Jima Bussa  o moguænosti tradea Bynuma i nabavke novog potentnog centra, pri èemu se prvenstveno mislilo na Howarda, kojem ugovor s Magicom istjeèe 2013., no ukoliko to želi, može postati free agent nakon kraja iduæe sezone. Iznenaðujuæe, Buss mlaði odgovorio je kako Bynum ima status “nedodirljivog”, time vjerojatno završivši sagu o Howardovu odlasku u Lakerse.

Dvije momèadi s kojima se Howard dosta asocirao su i  Mavericksi i Bullsi, no vlasnik Mavsa, Mark Cuban, najavio je  novi ugovor za Tysona Chandlera na kojem vjerojatno neæe škrtariti.

Od realnih opcija, još ostaju Bullsi. Proèitajte još jednom Howardovu izjavu nakon All-Star vikenda, s naglaskom na “svojoj momèadi” na kraju. Howard bi htio imati Bryanta u svojoj momèadi, a što god mislili o njemu, Bryant je ipak veæa zvijezda od Howarda. Iz ovog se može zakljuèiti kako Dwight ne bi volio nikome biti druga violina, što je na neki naèin i shvatljivo, èovjeka ipak zovu Superman. Kako bi se onda postavio u Chicagu, u sluèaju da u skorijoj buduænosti doðe tamo?

Sramežljiv je, zreo, ponizan i skroman, ali Derrick Rose je i voða, nosi cijele Bullse na svojim leðima te ove sezone je postao najmlaði igraè koji je osvojio MVP titulu što bi bio još jedan kamen spoticanja u odnosu izmeðu njega i Howarda, kojem ni treæa uzastopna nagrada za najboljeg obrambenog igraèa  nije bila dovoljna, znalo se da želi i MVP titulu, a nije bio daleko. Kada bi se o MVP-u odluèivalo samo po kriteriju vrijednosti igraèa svojoj momèadi, osvojio bi titulu,  jer bez njega bi Orlando sa trenutnim igraèima prošao gore nego Cleveland ove sezone, no nije tako, a ni oni sve one tehnièke pogreške zbog kojih je bio i suspendiran jednu utakmicu (domaæa protiv Trailblazersa, izgubili), kada je njihov broj došao do 16, što se dogodilo baš protiv Chicaga, u jednom srazu s Kyleom Korverom, zasigurno nisu pomogle pri izboru.

Ta tehnièka je bila dvojbena, kao i neke druge što je nekoliko dana poslije utakmice izjavio  trener Magica, Stan van Gundy kada je stao u Howardovu obranu i pritom usporedio Davida Sterna, èelnog èovjeka lige sa nekim svjetskim diktatorima. Naravno, zaradio je kaznu, no u tom intervjuu je izrekao i nekoliko zanimljivih stvari od kojih je jedna ta da su na Howardu do te utakmice sa Chicagom poèinjena 593 prekršaja i ni jedan poèinitelj nije bio “nagraðen” bilo kakvim flagrant foulom. Na stranu sve to, istinski sumnjam da bi Howard i Rose mogli mirno koegzistirati te postati najbolji prijatelji kao ekipa iz South Beacha, trzavice bi uslijedile prije ili kasnije i postoji vjerojatnost da bi ta epizoda mogla imati ružan završetak.

“Ne želim ‘trèati’ kao Shaq”

A sada, povratak u realnost, koja je mnogo draža navijaèima Magica nego prije nekoliko tjedana. Ovog ponedjeljka, Howard je organizirao besplatan roštilj za sve navijaèe Magica na kojem je i održao jedan intervju, evo najzanimljivijeg dijela: “Ne želim trèati ili biti iza nekoga kao Shaq“, oèito se prisjeæajuæi Shaqova prelaska iz Orlanda u Lakerse 1996, “Želim zapoèeti vlastiti put i želim da ga ljudi slijede, a ne da slijede tuði. Želim imati svoj put i želim ga zapoèeti ovdje u Orlandu, ali ne mogu sam, ne samo da trebam prave suigraèe nego i grad iza mene, to je jedini naèin na koji to može biti uèinjeno. Možemo promijeniti ovaj mali grad koji imamo- ovo malo tržište koje imamo, i pretvoriti ga u veliko.”

Sve æe dvojbe završiti tek vidimo njegovo ime na novom ugovoru, no ova izjava govori sama za sebe. On želi ostati u Orlandu, na menadžerima i treneru je da se riješe igraèa koji su podbacili i nisu dovoljno dobri, i da  oslobode salary cap koji su nepotrebno natovarili lošim razmjenama –  odlazak Rasharda Lewisa u Washington i bespotrebno dovoðenje  Gilberta Arenasa, nekoæ velikog potencijala a danas problema te odlazak podcijenjenog, veoma dobrog bek šutera Mickaela Pietrusa u Phoenix, za Vinceom Carterom malo tko žali.  Ovo su samo neki primjeri, ima ih još mnogo i trebat æe dosta rada da se ponovi uspjeh iz 2009. kada je Magic iznenaðujuæe došao u finale gdje je od favoriziranih Lakersa izgubio 4-1, od te èetiri utakmice, Lakersi su dvije dobili u produžetku, vidljiva je i potreba za clutch shooterom, koji bi im bio dobro došao i protiv Atlante u ovogodišnjem doigravanju.

Možemo se nadati da æe se odgovorni opametiti i složiti Howardu dobru momèad, ne ponovilo se Orlandu ono što je proživio Cleveland.

Latest Posts

NE PROPUSTITE