Tuesday, April 16, 2024

ZADNJE OBJAVE

Dwyane Wade: LeBron ne može prestići Michaela

Michael Jordan ili LeBron James? Koliko ste puta u životu sudjelovali u raspravi tko je najbolji košarkaš svih vremena? Košarka nam je kroz sve ove godine ponudila mnoštvo velikih talenata koji su na različite načine ostavili trag u povijesti sporta.

Skoro svi ljudi, od onih najvatrenijih ljubitelja košarke kojima su svako jutro od listopada do lipnja na poslu ili u školi oči “na pola koplja” jer su do dugo u noć uživali u najboljem što košarka može ponuditi, sve do onih koji se namuče da bi nabrojali 5 NBA momčadi, skoro svi su oni bar jednom u životu upitani – Jordan ili LeBron?

Svatko ima svoje mišljenje pa tako i Dwyane Wade, čovjek koji je 4 sezone dijelio svlačionicu s Jamesom u Miamiju, da bi se ovog ljeta pridružio ekipi Chicago Bullsa, u koju je doveden s ciljem osvajanja prvog naslova prvaka nakon odlaska Jordana.

Na pitanje novinara ESPN-a hoće li LeBron ikada prestići Jordana, kratko je odgovorio: “To je nemoguće. Jedino što može je izjednačiti se s njim.”

Je li D-Wade bio doista iskren? Činjenica je da ga s LeBronom dijeli blisko prijateljstvo, no stavljanje njega ispred Jordana na mjesto najboljeg svih vremena možda bi ga dovelo u neugodnu situaciju u kojoj bi ga i prije prve službene utakmice u dresu Bullsa određen dio navijača zamrzio.

Košarka se kao igra puno promijenila u eri između najboljih godina Jordana i LeBrona, dok je dosta bitna i razlika u poziciji na terenu te načinu na koji dotični pokazuju svoju dominaciju. Je li bitniji faktor Jordanova besprijekorna tehnika ili fizička nadmoć kakva nikad nije viđena na košarkaškom terenu sve do  LeBrona Jamesa?

Mišljenja su jedno, brojke su drugo.

One kažu da je LeBron u NBA stigao s 19, dok je Jordan NBA košarku zaigrao u 21. godini. LeBron iza sebe ima 13 NBA sezona, koliko je Jordan ukupno proveo u dresu Chicago Bullsa (uz onu nikad jasnu godinu na bejzbolskim terenima). Iako je nakon 13 sezona Jordan imao 34 godine, tri više nego što LeBron ima trenutno, statistika izgleda ovako:

Michael Jordan – 930 utakmica, 31,5 koševa, 6,3 skoka i 5,4 asistencija. PER: 29,1.

LeBron James – 987 utakmica, 27,3 koševa, 7,2 skoka i 6,9 asistencija. PER: 27,7.

Individualne brojke možda i jesu izjednačene, no ima ona jedna rubrika za koju bi LeBron mijenjao sve svoje koševe, skokove i asistencije, a to su – naslovi. LeBron s 31 godinom na leđima ima tri prstena u vitrini, što je i dalje dvostruko manje nego što ih je osvojio Jordan.

Latest Posts

NE PROPUSTITE