Wednesday, May 1, 2024

ZADNJE OBJAVE

Džeba: Èetiri ekipe, jedna titula

Poznati su svi plesaèi Velikog plesa. Poèetak travnja æe biti rezerviran samo za èetiri imena, Duke, West Virginia, Butler i Michigan State. Puno sam prognozirao nakon svakog kruga, nakon Elite 8 tri su moja kandidata ispala. Jedan meðu njima bio je i Kentucky, odnosno bolje je reèeno da sam pogodio samo Duke, i još je to sveuèilište izbacilo našeg zadnjeg predstavnika, Dragana Šekelju.

Èetiri ekipa, jedna titula
I tako æe sve oèi biti uprte prema Indianapolisu gdje je ovogodišnja završnica NCAA turnira. Sve što je bilo, prošlo je. Zaboravlja se, otvara se nova stranica, gdje više gubitnika nema. Sve te ekipe su ovogodišnji pobjednici, ali samo æe najbolji ostati na kraju, toènije 5. travnja, nepobjedivi i sigurno glavna prièa sljedeæe sezone u sveuèilišnoj košarci.

Još samo tjedan dana i saznati æemo nasljednika Tylera Hansbrougha i njegove North Caroline. Prije poèetka bih ponovno teoretski dao najviše moguænosti jedinom regijskom nositelju, to je naravno Duke. No, Michigan State je i prošle godine bio otpisan na završnici Final Foura, a na kraju su ponovno bili dio velikog finala.

Ove godine nisu bili baš uvjerljivi, slavili su najèešæe u zadnjim sekundama utakmice, ali ti dijelovi utakmice najèešæe dijele gubitnike od pobjednika. Mlada ekipa Kentuckya je veæ dokazala da u 40 minuta ne igra glavnu ulogu talent, veæ mudrost, znanje, a (po)najviše i iskustvo. Zato otpisati Michigan State bi bilo veoma riskantno, a njihov drugi uzastopni odlazak na Final Four, odnosno šesti u posljednjih 12 godina ipak nešto dokazuje.

Gledajuæi po iskustvu, Butler na krilima Shelvina Macka i Gordona Haywarda ima najmanje moguænosti. No, obojica su veæ pokazali da su pobjednici, naime i ovog ljeta su na Svjetskom prvenstvu do 19 godina osvojili zlato, pobijedivši Hrvatsku u polufinalu. Nema bolje osobe od Tonija Prostrana koji je igrao protiv njih da opiše o kakvim je igraèima rijeè.

“Radi se o dva kvalitetna igraèa. Hayward je na Novom Zelandu odigrao odlièan turnir, pogotovo u završnici. Sa tim uèinkom je zasluženo bio izabran i u prvu petorku. Što se tièe Macka, radi se o pametnom igraèu koji zna organizirati napad i mislim da ako im se poklopi dobar dan da mogu daleko.”

Mislim da je Toni tom izjavio ukratko obuhvatio najbitniju èinjenicu, a to je da ukoliko Hayward odigra na razini zadnjih utakmica i ostali suigraèi ne posustanu pod pritiskom da æe biti u igri i za naslov.

Duke ima svog aduta na klupi, Coach K, po mnogima trenutno najveæi struènjak s one strane Atlantika. Nadmudrili su noæas Baylor, neki bi rekli s puno više sreæe nego znanja, ali na kraju nemojte zaboraviti da sreæa prati hrabre, a Duke je sigurno jedna od hrabrih ekipa. Gledajuæih ih na parketu, padaš pod dojam da gledaš finale Eurolige, košarka prepuna europskog stila, primjerice potpuno drukèije od Syracusea ili Kentuckya. No, Duke ove sezone ne zanima ništa drugo nego šest uzastopnih pobjeda i novi naslov. Bude li trebalo zabiti poen više zabit æe, budu li trebali obraniti poen manje, obranit æe.

Posljednja ekipa je West Virginia, u posljednjoj svojoj NCAA kolumni sam ih nazvao pehom ovogodišnjeg biranja, jer su pali u regiju zajedno sa Kentuckyem. Imao sam osjeæaj da æe ipak morati napustiti prijevremeno ovo natjecanje, a pretpostavljam da je i velika veæina ljudi bila na strani Kentuckya, ali spojile se odreðene sitnice i West Virginia je više nego zasluženo na Final Fouru. Ekipa koja je šutom za tri poena uništila Kentucky sigurno zaslužuje dodatnu dozu respekta, no pitanje je koliko je još ostalo vatre u njima.

Prognoza: Srce za Butler, 25% svakoj ekipi.
Ne bih se više ubacivao u prognoze, odnosno možda bih se mudro trebao riješio netoènih prognoza pa reæi šanse za svaku ekipu su jednake, znaèi 25%. Mislim da je tako i pravedno. Ako mogu biti subjektivan, srce æe mi najviše tuæi za Butler, Gordon Hayward mi je osvojio srce, rijeè je o veoma talentiranom igraèu s iznadprosjeènom košarkaškom inteligencijom.

Ova završnica neæe biti u bojama Kentuckya, Kansasa ili Syracusea, ali æe biti isto tako zanimljivo, isto tako uzbudljivo i vjerujte mi ponovno isto tako èudno.

Latest Posts

NE PROPUSTITE