Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Džeba: Da li je NBA košarka ili show?

“Defense, defense” èuje se iz prepunih dvorana u zakljuènoj fazi natjecanja tj. Playoffu, a što to privlaèi gledatelje na utakmicu tijekom regularnog dijela sezone. Da li stvarno jednog graðana zanima 42 utakmice svog kluba, a da uz to uvijek sjedi na krovu dvorane za ogromnih 50$?

Tu “najbolju” ligu na svijetu mogli bi razdijelit na tri djela: regularna sezona, all-star i playoff. Vjerojatno ste iznenaðeni zašto sam dodao tu i playoff, ali koliko god to bio vremenski kratak, bez tog natjecanja liga NBA ne bi bilo to što je.

Zašto svi volimo 140:139, a ne 70:69?
Nedavno je bio prijatelj na jednoj u NBA utakmica i govori on meni: “Pet minuta prije poèetka utakmice imaš osjeæaj, da si na treningu, a ne na utakmici. Kada se vrate burgermani i svi odjednom žele u dvoranu ne mogu uæi i zato se dvorana napuni tek u drugoj èetvrtini”. Da, istinito ali žalosno, jer koliko god su svi ti košarkaši za nas vanzemljaci, uvijek su manje atraktivni za gledatelje u Americi.

Pa što budi publiku?
Nepisano pravilo je da kada košarkaš ide u kontru ne smije lopti lagano položiti u koš, veæ ju mora svom snagom zakucati, jer time diže publiku, ljubitelje koje David Stern toliko obožava.  Bez gledatelja ne bi NBA bio toliko poznat jer ipak oni nose dresove, kupuju te uklete hamburgere i kupuju ulaznicu da bi vidjeli svog idola. Hoæe li netko gledati obranu 48 minuta i kako se jedan Artest, Bowen ili netko drugi trga za Jamesom, Bryantom i ne dozvoljava mu da zabije ili bi više volio gledati èarolije istog tog Bryanta ili zakucavanja Jamesa?

Rookie se mora uèiti trošiti novac, govoriti u javnosti,…
Nedavno je morao i Ukiæ napravit taj test (pretpostavljam), jer koliko znam svi rookie igraèi tj. Igraèi koji su prvu godinu u NBA ligi moraju proæi tromjeseènu školu uèenja u NBA ligi. Možda je stvarno korisno nauèiti nekoga koji iz 5.000€ mjeseèno dobije 50.000€ mjeseèno, da ne kupi odmah auto, kuæu, jer u NBA se novac ne daje mjeseèno veæ godišnje i zato moraš biti dobar ekonomist. Sve su to neke pozitivne stvari, ali da se netko mora “uèiti” govoriti i davati izjave za javnost, ponašati se “NBA kulturno” do svojih fanova je možda veæ neko pretjerivanje, slažete se? Zašto je Raheed Wallace bio kažnjen s 10.000$? Vjerojatno svi koji su proèitali najnoviji broj Superkošarke znaju, ali za one koji ne èitaju taj magazin mogu reæi, da je on kažnjen s toliko novca koliko bi dobio jedan naš nadareni junior u Ciboni ili Zadru, jer je na svako pitanje uvijek odgovorio “Bila je sjajna utakmica“. Where amazing happens -> Slažem se!

All-Star – Dallas i 100.000 ljudi?
Koji show? Krypto-Nate leti preko Supermana, Durant zabija amazing šuteve u natjecanju HORSE, a isti taj Durant zabija 46 koševa na ekshibicijskoj utakmici protiv rookieja? A gdje je tek glavni dio i prijenos u više od 200 zemalja, gdje je Shaq Show ili 300 koševa? Koliko god taj All-Star polako postaje cirkus je to vjerojatno jedna stvar koja bi mogla biti uzor svim europljanima (èitaj: i Hrvatima). Kada se prisjetim našeg All-Stara kojeg nisam mogao gledati od prve do zadnje minute, jer bi to prije nazvao uspavankom hrvatske košarke, dobijem osjeæaj da mi lovimo Amerikance puževom brzinom. Nema NBA ljubitelja koji ne zna da su Shaq i Bryant MVP tog All-Stara ili da je Nate preskoèio Howarda, a sada mi recite tko zna tko je bio najbolji igraè našeg all-stara, tko je pobijedio u zakucavanju i tricama i tko je uopæe pobijedio, istok ili zapad? Iskreno ne znam ni ja odgovore na sva ta pitanja – sramota je li? Priznajem, sram me je.

Playoff i NBA groznica?
Završnica lige je vjerojatno najzanimljiviji dio za istinske ljubitelje košarke, vjerojatno i ljubitelje NBA lige ukoliko je u playoffu njegova najdraža ekipa, ali dosadna za pisanje, jer to nije NBA. Sve osim velikog finala, ukoliko se ne susretnu neke super ekipe, se pregledava scoreboardom, jer to više nije Sternov SHOW. Zamislite si finale Atlanta Hawks – San Antonio Spurs!  To bi bila tragedija za NBA, jer u finalu nema velikog Jamesa, Bryanta, Wadea i YAO MINGA! Zašto je Yao velikim slovima?  On to zaslužuje, jer cijela Kina prati NBA zbog njega i zato je Stern zamalo ove godine napravio veliku katastrofu i dozvolio tom “dalekom istoku” da glasuje za svog ljubimca, YI Jianliana (hvala bogu pravda je pobijedila). Vidite podnaslov playoff, a pišem o Kinezima, da li je to moguæe – U NBA JE SVE MOGUÆE!

Mrzili Spurse ili voljeli Knicske je za mene potpuno razumljivo. Koliko god svi voljeli taj drugi svijet i gledali vjerojatno najsposobnije košarke na kugli zemaljskoj pitam se hoæemo li ikad moæi gledati još jednom lude 80-te i dvoboj istinskih zvijezda poput Birda i Magica ili Russell vs. Chamberlain? Naravno, mediji žele novog Jordana i sav taj cirkus živi u nadi da æe ga dobiti, ali jedno je sigurno – samo je jedan Jordan i samo je jedna NBA LIGA!

Slike prijatelja s prošlogodišnje utakmice izmeðu Raptorsa i Clippersa:
17 minuta prije utakmice
45 minuta prije utakmice

Latest Posts

NE PROPUSTITE