Tuesday, April 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

Džeba: Jedan i jedini LeBron James

Godina 2003. bit æe upisana s velikim i zlatnim slovima u povijesnoj knjizi Cleveland Cavaliersa. Naime, tada se na NBA draft poslije uspješne sezone prijavio LeBron James, kojega su kao prvi izbor oèekivano izabrali èelnici kluba iz savezne države Ohio.

Zvijezda prije prve službene utakmice:
LeBron James je bio zvijezda prije prvog potpisanog profesionalnog ugovora, naime nekoliko dana prije postao je teži za 90 milijuna dolara postavši maneken priznate tvrtke Nike. Na njega se nisu lijepile samo tvrtke koje su pokušale uz njegovu pomoæ podignuti svoju popularnost nego i svih trideset trenera u ligi znajuæi da æe jednog dana on voditi ekipu do samoga vrha lige. Nisu pogriješili.

Micheal Jordan osvojio naslov poslije 8 sezona:
Micheal Jordan, jedan od najboljih igraèa na svijetu, za veæinu ljubitelja košarke vjerojatno i najbolji u povijesti sporta , u NBA svijet zakoraèio je sa 20 godina (1984. godine). Nakon èak osam sezona, odnosno 1991. godine, sa njegovih veæ 28 proljeæa doèekali smo toliko unaprijed upisan naslov Bikova iz Bullsa. Teško je usporediti dvojcu igraèa, koji æe se pamtiti i slijedeæih nekoliko desetljeæa, ali obojica imaju nešto zajednièko. Obojica su roðeni pobjednici. „Mr. Air“ je sa svojih 198 centimetara i 98 kilograma dominirao na cijelom terenu, njegovi prodori su na trenutke izgledali kaa iz bajke, a šut nezaustavljiv. Na drugoj strani LeBron James je sa svojim boljim fizièkim prepozicijama veæ u prvoj sezoni zakucao protiv 10,15 centimetara i nekoliko desetaka kilograma težih igraèa. Uzevši si legendarnu poviku Zadrana “Bok je stvorio èovika, a Zadar košarku”, mogli bi iskoristiti i za našu prièu. Ako je Zadar stvorio košarku, onda je Bog LeBrona i Micheala.

St. Vincet-St. Mary High School:
Vratimo se na poèetak. LeBron James roðen je 30.12.1984 u Akornu, saveznoj državi Ohio. Pohaðao je srednju školu St. Vincet-St. Mary High School s kojom je osvojio sve što se osvojiti moglo. Veæ u svojoj freeshman sezoni njegova je škola doživjela jedan poraz u 24 utakmice, a James je s prosjekom od 21 košem, 6,2 skoka odveo svoje sveuèilište do naslova u diviziji III. Slijedeæe sezone je ponovio uspjeh, ali s oèigledno boljom statistikom od 25,2 koša, 7,2 skoka i 5,8 asistencija. U njegovoj treæoj sezoni u srednjoj školi tzv. junior year je s odliènom igrom zaslužio jedan od najpopularnijih njegovih nadimka, koji su opisale njegovu igru u toj godinu. King James. Sezonu je završio sa 29 koševa, 8,3 skoka, 5,7 asistencija i 3,3 ukradene lopte po susretu. Veæ je u tim vremenima pokazivao svoju svestranost odnosno all-round igri, a triple-double uèinci su uvijek izgledali tako lako.

Slijedio je velik marketinški svijet za jednog od najkarizmatiènijih (NBA) košarkaša na svijetu. Njegove ime se sve èešæe spominjalo u najpoznatijim košarkaškim magazinu, SLAM, a vidjeti smo ga mogli i na raznim TV kuæama poput ESPN ili najveæih medijskih portala. To je bila i godina prve njegove zarade, taj poèetni novac koji je dao naslutiti da æe vjerojatno postati prvi košarkaš milijarder!

Zadnju sezonu je završio s prosjekom od 31,6 koša, 9,6 skokova, 4,6 asistencije i 3,2 ukradene lopte po utakmici. NIKE Hoop Summit odnosno Jordanov kamp je turnir koji je ljubiteljima radosti loptanja pod obruèima puno poznatiji poslije odliène igre Tomislava Zubèiæa na ovogodišnjem izdanju. LeBron je u svojoj posljednjoj sezoni u srednjoj školi na  tom susretu  odnio nagradu za najkorisnijeg igraèa utakmice. Za kraj njegove uspješne srednjoškolske karijere odnosno karijere prije ludog NBA cirkusa moramo spomenuti da je u èetiri godine skupio impresivnih 2,657 koševa, 892 skoka i 523 asistencije.

Dolazak u NBA svijet:
Došlo je konaèno i to ljeto, ljeto 2003. kada je u Madison Share Gardenu glavni èovjek NBA lige kao prvo ime proèitao LeBron James – Cleveland Cavaliers. Jesu li tada navijaèi mogli naslutiti da æe taj èovjek samo èetiri sezone kasnije odvesti svoju momèad do finala NBA lige i suprotstaviti se jednoj od najboljih dinastija u 21. stoljeæu, odnosno u ovoj sezoni biti glavni konkurent za naslov prvaka? Vjerojatno ne, ali svi su znali, malešni grad Clevleand je dobio to što je tražio. VOÐU.

Ilgauskas jedini vjeran suigraè:
Od poèetka svoje NBA karijere pa do danas zajedno s LeBronom Jamesom je samo jedan èovjek, litvanac Zydraunas Ilgauskas, dok su svi ostali došli odnosno otišli. Tako je u svojoj prvoj sezoni, sezoni 2003/04 sa 19 godina u sastavu imao uz prije spomenutog visokog centra i Carlosa Boozera. Sezonu su završili iznad oèekivanja, doigravanje lige je bilo tako blizu, ali na kraju ipak jako daleko. Samo jedna pobjeda odvojila ih je da budu dio završnice sjeverno-amerièke profesionalne lige. Jamesu je za utjehu ostala nagrada za novaka godine. Završnica nije bila tu, ali je bio tu LeBron, koji je dao jasan znak da ide po koracima velikog, najveæeg Michaela Jordana.

Kao zanimljivost možemo spomenuti da je u toj sezoni dres Cavaliersa nosio Bruno Šundov, koji je sa tadašnjih 23 godine upisao i èetiri nastupe za Cavalierse.

Godina eksplozije:
Dolazi godina preporoda, godina eksplozije, koja ponovno nije donijela playoff, jednak omjer s 8-plasiranim Netsima (42-40) nesretno je odluèio (ne)pošten NBA sistem natjecanja. LeBron je u prosjeku upisivao 27,2 koša, 7,4 skoka, 6 asistencija i 2,2 blokade po susretu. Taj 20-godišnji mladiæ, koji je u NBA došao kao golobradi talent s 19 godina je u svojoj drugoj sezoni imao najbolji prosjek šuta izvan polukruga (35,1%). U toj sezoni gubi Carlosa Boozera, a dobiva Sašu Pavloviæa, Andersona Varejaoa i Drewa Goodena.

Prvi playoff i drugi igraè u konkurenciji za MVP-a:
Godina 2005. je bila znak da James polako dolazi po prsten, s èak 50 pobjeda je Cavalierse postavilo na treæe mjesto tada dosta slabašnog Istoka. Ispred njih su bili tadašnji prvaci, Miami Heat i Detroit Pistonsi, koji je u konferencijskom polufinalu s 4-3 izbacio upravo LeBronov Cleveland. Kralj iz Ohia zadržao je jednake brojke u skoro svim kategorijama, jedino je bio vidljiv pomak u broju koševa, koji je narastao na nevjerojatnih 31,4. Te godine istekao mu je i rookie contract odnosno ugovor za novake, a nakon prije ogranièenih brojki James je dobio 60 milijuna dolara, koje æe zaraditi do sezone 2009-2010 kada æe postati free agent. Za kraj te godine moramo naglasiti da je to prvi njegov iskorak prema nagradi za najkorisnijeg igraèa lige, ispred njega je bio tada samo superiorni Kanaðanin, Steve Nash. No, što mu nije uspjelo u regularnom dijelu, uspjelo je na NBA-All Star vikendu kada je svoj Istok odveo do pobjede 122-120 i zasluženo odnio titulu za najboljega igraèa egzibicijske utakmice.

Mike Brown je na klupi nasljednio Paula Silasa i uspješno završio svoju prvu sezonu na klupi crveno-žutih košarkaša.

Prvo veliko Finale i poraz protiv Spursa:
Nakon impresivne igre u svojoj treæoj NBA sezoni, kada je bio jedan od glavnih konkurenata za MVP-a sezone, svoju igru je unaprijedio za najveæi pothvat u njegov NBA karijeri. Na krilima LeBrona Jamesa (27,3 koša, 6,7 skokova , 6 asistencija i 1,6 ukradenih lopti), Larrya Hughesa, Zydrunasa Ilgauskasa i Drewa Goodena dolazi Cleveland do konferencijskog finala, gdje su ih doèekali bad boysi iz Detroita. Poslije uvodne dvije pobjede Pistonsa probudio se Kralj i zakucao favorizirane Pistonse na 4-2. Slijedilo je veliko finale protiv oèigledno boljih i iskusnijih Spursa, koji su lako pomeli LeBrona i kampaniju.

Kobni Kelti, bez zaslužene MVP nagrade:
LeBron je svake godine napravio iskorak prema zacrtanom cilju i logièno je bilo da se u sezoni 2007/08 potiho oèekivao naslov. No, Danny Ainge i njegova filozofija uništila je sve nade LeBrona s odliènim potezom i dovoðenjem dvojce ponajboljih igraèa na svojim pozicijama Kevina Garnetta i Raya Allena. LeBron James, koji je veæ sa 23 godine bio jedan od najboljih igraèa u ligi je Cavalierse odvukao do majstorice, sedme utakmice protiv tadašnjih prvaka, Boston Celticsa. Tu utakmicu mogli bi nazvati i Paul Pierce vs. LeBron James, gdje su obojica postigla više od 40 koševa, a LeBron je držao prikljuèak s velikom trojkom Bostona sve do samog kraja utakmice. Ipak, nisu izdržali, pali su protiv objektivno tada boljih Celticsa i ponovno veliko razoèaranje za LeBrona, koji je veæ te godine zaslužio toliko puta spomenutu nagradu, MVP!.

Njegova godina – prvi u ligi, MVP:
Ova sezona je sezona LeBrona Jamesa. Dvije godine stariji i iskusniji od posljednjeg finala protiv Spursa. Dolaskom Moa Williamsa Cavaliersi su eksplodirali. Na domaæem terenu su u 41 utakmice izgubili samo dva puta, odnosno poraz su im nanijeli glavni rivali, LA Lakersi i u zadnjom kolu košarkaši 76ersa, koji su iskoristili izostanak LeBrona Jamesa. Poslije produžetka poraženi su 110:111, a LeBron sjedeæi na klupi u civili nije mogao proslavati izjednaèenje rekorda Boston Celticsa iz sezona 1985/86 kada su imali score u Boston Gradenu 40-1.

No, LeBron je ipak Cavalierse odveo do najboljeg omjera u ligi. Nakon ozljede Andrewa Bynuma  Lakersi su malo pali u igri i to su Cavaliersi odlièno iskoristili te sezonu završili s omjerom 66-16. 203 centimetara visoki igraè je u toj sezoni izgledao nezaustavljiv i sa malo više sebiène igre i motivacije mogao bi svakoj ekipi u ligi zabiti 50 ili više koševa. No, sedma sila je željela da LeBron bude lider, voða bilo koje ekipe i da bude timski igraè. Na trenutke bi mogli pomisliti da bi uspio s svojom igrom svaku franšizu odvesti do naslova prvaka.

Prvi krug i uništeni Pistonsi nisu imali snage suprotstaviti se svojim kolegama te su ovo doigravanje završili sa metlom. Zamjena Billups-Iverson i njezine posljedice je veæ toliko raspisana da bi bilo nepotrebno o njoj još pisati. LeBron  je poslije prvog kruga doigravanja bio meðu top 5 igraèa u 3 kategorije (koševi, skokovi, asistencije). U èetri utakmice protiv Detroit Pistonsa je završio s prosjekom od 32 koša, 11,3 skoka i 7,5 asistencija.

Na ništa boljem putu nije ni Atlanta Hawks, koja je u uvodne dvije utakmice oèekivano poražena, a treæa utakmica je na rasporedu danas u 02.00 ponoæi. Jastrebi iz Atlante su u sedmoj utakmici izbacali Wadeove Heate, a Joe Johnson je poslije utakmice izjavio: “Protiv Clevelanda æemo pokušati ostvariti èudo”. Poslije dvije utakmice bi Hawkse uistinu moglo spasiti samo èudo, jer LeBron James je na putu da doðe u konferencijsko polufinale neokrznuto odnosno bez poraza.

Brani i ponos svoje domovine:
Od 2004. godine odnosno sa dvadest godina postao je standardni èlan amerièke reprezantcije, kojoj se uvijek odazvao pa makar u sezoni imao skoro pa 100 utakmica. E, kako je tek našim izdajicama, koji su u NBA sezoni tada odigrali po 3,4 prave utakmice i zbog osobnih problema odbili braniti boje svoje domovine, zemlje koja im je omoguæila da stvore svoje ime. James ima karkater, pokazuje ga veæ od prve sezone u dresu St. Vincet-St. Marya.

S reprezantcijom je osvojio dvije zlatne i dvije bronèane medalje. Prvi (ne)uspjeh je doživio u glavnom gradu Grèke, gdje se godine 2004 odvijala Olimpijada. Amerikanci su osvojili medalju, a podcenjivanje europske taktike i njihovog stila igre koštalo ih je da odnesu objektivnu nagradu, zlatu medalju. Nije najbolje izgledalo ni dvije godine kasnije na svjetskom prvenstvu kada je ponovno James i društvo doma donio medalju broèanog sjaja. No, kasnije slijedi preporod najbolje košarkaške države na svijetu. Godinu kasnije su prvaci FIBA Americe, a na zadnjim Olimpijskim igrama u Pekingu su u svim utakmica pokazali tko je glavni na kugli zemaljskoj. Vjerojatno nebi bilo pošteno kada nebi spomenuli fantastiène igre odliènih Španjolaca u velikom finalu, ali koliko god se oni trudili ipak su Amerikanci trenutno barem nekoliko svjetlosnih milja udaljeni od europske košarke.

Nevjerojatan na parketu ali i izvan njega:
LeBron James sa svojih tek 24 godina ima i dvoje djece sa Savannah Brinson (LeBron James Jr. I Bryce Maximus James). Njegovu karizmu i popularnost su uz spomenuti Nike iskoristili i Sprite, Glacéau, Bubblicious i Upper Deck. Nikako ne smijemo izostaviti njegovu podršku 44. amerièkom predsjedniku, Baracku Obami, koji je veliki obožavatelj košarke, gdje je trenutno najdominitaniji upravo LeBron James.

Jedina mrlja u njegovom životu je bila isprovocirana izjava najpoznatijeg brabljavca Charlesa Barkleya. Tema je vezana uz godinu 2009./10., koju sam podosta izostavio u ovom èlanku, jer pitanje je kako æe se to riješiti ukoliko Cavaliersi ove godine odu do kraja što je vrlo lako moguæe. Na interes nekoliko NBA klubova gdje se najviše spomiju New Jersey Netsi i New York Knicski, James je tada u Madison Share Gardenu rekao: “Mislim da æe 1. srpnja 2010. biti velik dan. To æe vjerojatno biti jedan od najveæih dana u povijesti potpisivanja slobodnih igraèa u NBA. Mnogo momèadi se priprema kako bi se mogli naæi u poziciji dovesti jednog od velikih slobodnih igraèa.” Charles Barkljey i njegov (pre)dug jezik je morao naravno odgovoriti na tu izjavu LeBrona Jamesa.:“Da sam ja LeBron James, kvragu, zašutio bih. Veliki sam LeBronov obožavatelj i treba mu odati priznanje. Živcira me što govori što æe napraviti za dvije godine. Mislim da je to nepoštivanje igre i nepoštivanje Cavaliersa.” Izjavio je komentator TNT-a, dok je James vruæe glave odvrnuo: “On je glup. To je sve što imam reæi o tome.”

Ukoliko je izjava “on je glup” bila najveæa mrlja u njegovoj karijeri onda znamo da je LeBron James pravi uzor djeci, koja su uzela naranèanstu loptu i uputile se prema raznim obruèima. Ako na kraju kažemo da je ljetos odbio ugovor grèkog Olympiakosa od nevjerojatnih 50 milijuna dolara po sezoni, tada smo sve rekli, JEDAN I JEDINI LEBRON JAMES.

Latest Posts

NE PROPUSTITE