Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Džeba: Koga èeka Miami Heat?

Nakon što sam se protekli petak poigrao sa sudbinom klubova u Zapadnoj konferenciji ovog puta æu pokušati svoj pogledat prebaciti na Istok gdje možemo isto tako pronaæi veoma zanimljiva imena. Pošto se u tih desetak dana puno stvari promijenilo spomenut æemo neke igraèe koji još nisu riješili svoj status: Allen Iverson, Stephon Marbury, Glen Davis, Nate Robinson, David Lee, Ramon Sessions i Anthony Parker.

Slobodni i zaštiæeni igraèi na zapadu:
(napomena: slobodni igraè može primat ponude ostalih ekipa, ali njegova trenutna ekipa može izjednaèit tu ponudu i zadržati igraèa)

Atlanta Hawks
Slobodni igraèi: Mario West, Josh Childress, Solomon Jones i Marvin Williams
Zaštiæeni igraèi: Thomas Gardner, Othello Hunter, Zaza Pachulia, Mike Bibby i Ronald Murray

Atlanta Hawks je produžila ugovore sa organizatorom Mikeom Bibbyem (3 godine) i Zazom Pachuliom (4 godine), dok za status Othella Huntera, Ronalda Murraya i Thomasa Gardnera æe morati prièekati reakciju drugih ekipa zbog njihov zaštiæenog statusa. Bivši košarkaš Hawksa, odnosno još uvijek aktualnih košarkaš grèkog Olympiacosa, Josh Childress je najavio ponovni dolazak preko bare, dok æe vjerojatno Atlanta izgubiti dva mlada košarkaša, Maria Westa i Marvina Williamsa. Ovih dana se još moglo pronaæi i ime Flipa Murraya koje se spominje svugdje, samo ne u Atlanti. Hoæe li napustiti Jastrebe, vidjet æemo ovih dana u ovogodišnjoj veoma ludoj off-sezoni.

Boston Celtics
Slobodni igraèi: Glen Davis
Zaštiæeni igraèi: Stephon Marbury, Mikki Moore i Leon Powe, Eddie House

Boston je ovoga ljeta svoje napravio jer je uz svoju sigurnu petorku – Rondo, Allen, Pierce, Garnett i Perkins doveo još jednog All-Star igraèa, Rasheeda Wallacea, zato ih razna ne potpisivanja vjerojatno ne zabrinjavaju puno. Problematiènog Stephona Marburya više neæemo gledati u dresu Bostona, a ista sudbina æe vjerojatno doletjeti i Eddiea Housea koji je iskoristio klauzulu u svom ugovoru i postao zaštiæeni igraèi. Zanimljivo æe biti vidjeti hoæe li Boston prekoraèiti još više svoj luksuz i potpisati Glena Davisa odnosno ukoliko bude potrebno izjednaèiti ponudu za Leona Powea.

Charlotte Bobcats
Slobodni igraèi: Raymond Felton
Zaštiæeni igraèi: Juwan Howard, Cartier Martin, Sean Singletary i Sean May

Èelnici Bobcatsa su si ovog ljeta oèito uzeli jedan malo duži ljetni odmor i prepustili se gledanju kakve promjene æe napraviti preostalih 29 konkurenata. Ovoga ljeta imaju 5 slobodnih igraèa, odnosno zaštiæeni su Juwan Howard, Sean May, Sean Singletary i Cartier Martin koji su trenutno bez ponude, dok za usluge Raymonda Feltona nisu pokazali puno interesa. Dogodine æe slobodni biti Raja Bell, Vladimir Radmanoviæ i Nazr Mohammed, zato bi veæ polako bilo vrijeme da i Joradnovi Bobcatsi naprave neke promjene.

Chicago Bulls
Slobodni igraèi: Aaron Gray, Jerome James
Zaštiæeni igraèi: Ben Gordon i Lindsey Hunter

Ben Gordon je napustio Bikove iz Chicaga, dok sudbina Lindseya Huntera, Aarona Graya i Jeromea Jamesa vjerojatno ne zabrinjava èelnike Bucksa koji bi ih vjerojatno voljeli otpustiti u paketu. Spomenuti trojac skupa u prosjeku ne bilježi više od 4 koša, odnosno statistike su slijedeæe: Hunter (1 koš, 0,8 skokova i 0,8 asistencija), Gray (0,5 skokova) i James (3 koša i 1,5 skoka) odnosno ukupna statistika (4 koša, 3,3 skoka i 0,8 asistencija). Ukoliko sam se sada veæ toliko poigrao sa brojkama red bi bio da se malo poigram sa imenima koje dogodine postaju slobodni (zaštiæeni) igraèi. Status zaštiæenih imat æe DeMarcus Nelson i Tyrus Thomas, dok æe slobodni biti Linton Johnson, Brad Miller, Anthony Roberson, John Salmons i Tim Thomas.

Cleveland Cavaliers:
Slobodni igraèi: /
Zaštiæeni igraèi: Joe Smith, Wally Szczerbiak, Anderson Varejao i Lorenzen Wright

Ostanak Andersona Varejaoa, koji je produžio za šest godina, i dolazak zvijezde NBA lige, Shaquillea O’Neala svakako su bili glavni ciljevi èelnika Cleveland Cavaliersa. U posljednje vrijeme se uzdrmala i pozicija Zydrunasa Ilgauskasa kojem oèito teško pada moguæi ulazak sa klupe, a sa svojih 34 godina vjerojatno bi volio osvojiti NBA prsten. No, ipak mi se  najviše èini da bi mu najbolje bilo ostati uz dvojac O’Neal-James. Cleveland još nije stavio toèku na i, jer ipak bi im cilj moralo biti zadržati Wallya Szczerbiaka i dovesti još jednu zvuèno ime jer ova sezona može biti dupla kruna. Naslov + James, ili još jedna sezona bez prstena i odlazak LeBrona Jamesa.

Detroit Pistons
Slobodni igraèi: /
Zaštiæeni igraèi: Walter Herrmann, Allen Iverson, Antonio McDyess i Rasheed Wallace

Klub su napustila dva slobodna igraèa, Antonio McDyess otišao je u Spurse, dok je Rasheed Wallace odletio prema Bostonu. Ovih dana se èeka i status jednog od najboljih igraèa u posljednjih 10 godina u ovoj ligi, Allena Iversona koji se spominje kao moguæe pojaèanje Memphis Grizzliesa. No, ipak Detroit se može uvrstiti u momèadi koje su ove godine povukle odliène poteze. Allen Iverson i Rasheed Wallace su skupa oslobodili preko 40 milijuna dolara što se potrošilo za mlaðe igraèe, Bena Gordona (Bulls) i Charliea Villanuevu (Bucks). Zanimljivi æe biti vidjeti gdje æe svoju karijeru nastaviti Walter Herrmann, a upitni za nastavak u gradu automobila su Willi Bynum te Kwame Brown.

Indiana Pacers
Slobodni igraèi: Jarrett Jack i Josh McRoberts
Zaštiæeni igraèi: Maceo Baston, Marquis Daniels, Stephen Graham i Rasho Nesteroviæ

Jarrett Jack æe vjerojatno svoju karijeru nastaviti u Kanadi, ukoliko Pacersi ne izjednaèe ponudu Toronto Raptorsa. Pacersi bi uz Jacka morali zadržati i Marquisa Daniela koji je u protekloj sezoni bilježio 13,6 koša, 4,6 skokova i 2,1 asistenciju po susretu, dok Stephen Graham 5,4 koša i 1,8 skokova za samo 14 minuta. Rasho Nesteroviæ svoj put skoro sigurno neæe nastaviti u Indiani, trenutno postoji opcija da ode u glavni grad Amerike, ali prema rijeèima bivšeg slovenskog reprezentativca on æe svoju karijeru završiti na starom kontinentu.

Miami Heat
Slobodni igraèi: Joel Anthony i Jamario Moon
Zaštiæeni igraèi: Luther Head i Jamaal Magloire

Miami, što èekaš? (Po)najbolji igraè NBA lige, Dwyane Wade je prije nekoliko dana bio veoma jasan. Stvorite mi konkurentu momèad, u protivnom napuštam topli Miami. No, èelnici Miamija su možda propustili tu poruku jer trenutno osim toga mi još nismo ništa èuli, a ni proèitali o promjenama oko rostera ekipe. Trenutno je veoma zanimljivo vidjeti status Jamaria Moona koji je ove godine slobodni igraè, ali trenutno Miami nije pokazao zanimanja da bi ga zadržao u svojim redovima. Ponude æe svakako dobiti i Luther Head te Jamaal Magloire koji su ovog ljeta zaštiæeni slobodni igraèi. Miami æe morati povuæi neke promjene jer kada pogledamo dogodine zaštiæene slobodne igraèe: Mark Blount, Yakhouba Diawara, Udonis Haslem, Jermaine O’Neal, Chris Quinn, Dwyane Wade i Dorell Wright te zaštiæenog Maria Chalmersa možemo lakoæom zaslužiti da Heat ne stoji na tvrdih temeljima.

Milwaukee Bucks
Slobodni igraèi: Erslan Ilyasova i Ramon Sessions
Zaštiæeni igraèi: Malik Allen, Keith Bogans, Francisco Elson, Damon Jones i Charlie Villanueva

Erslan Ilyasova se poslije igre na starom kontinentu (ponovno) zaželio malo košarke sa druge strane Atlantika. No, ipak on nije toliko zanimljiv slobodan igraè kao Ramon Seassions kojeg doslovno želi pola lige, kao što je prijatelj Jere Žarko napisao u svom sadržaju. No Buckse su napustili Charlie Villanueva (Pistons) i Richard Jefferson (Spurs). Ipak æe biti zanimljivo vidjeti borbu oko zaštiæenih slobodnih igraèa Bucksa, koji su svi veæ u drugoj polovici svoje košarkaške karijere.

New Jersey Nets
Slobodni igraèi: /
Zaštiæeni igraèi: Maurice Ager

Jarvis Hayes produžio je vjernost Netsovom dresu još za jednu godinu, dok je klub napustila skupa zvijezda lige, Vince Carter, a drugim smjerom došli su Rafer Alston i Courtney Lee. Potpuno oèekivani potez èelnika Netsa koji su veoma rasteretili svoj salary cap te pripremili sve stvari za nadolazeæu godinu. Ukoliko k tome dodamo veæ odliène igraèe u Netsima – Devin Harris, Brook Lopez, Chris Douglas-Roberts (odlièna igra na ljetnoj ligi u Orlandu), Yi Jianlian (vjerojatno dogodine najbolji Kinez u NBA ligi) i spomenuti dvojac Alston-Lee mogli bi uskoro gledati nove Netse, Netse koji æe se boriti za sami vrh, a za koju godini i za naslov.

New York Knicks
Slobodni igraèi: David Lee i Nate Robinson
Zaštiæeni igraèi: Chris Wilcox

Knicski su trenutno doveli iskljuèivo Srbina, Darka Milièiæa koji æe vjerojatno nadomjestiti prazninu nastalu odlaskom Davida Leea koji je postao mamac za nekolicinu kluba. No, ipak drugi problem bi mogao biti status Natea Robinsona, atraktivnog organizatora igre koji se ove godine odlièno uklapao sa Chrisom Duhonom. Hladan tuš su doživjeli na ovogodišnjem NBA draftu kada su ispred nosa izgubili odliènog šutera, Stephena Currya, što im je oèito malo poremetio planove, ali dok na klupi sjedi prekaljeni Mike D’Antonio navijaèi Knicksa se ne trebaju brinuti za novu poraznu sezonu.

Orlando Magic
Slobodni igraèi: Marcin Gortat i Jeremy Richardson
Zaštiæeni igraèi: Adonal Foyle, Tyronn Lue i Hedo Turkoglu

Na Floridi se još uvijek èeka sudbina njihovog drugog centra, Poljaka Marcina Gortata. No, ipak najveæe promjene kod aktualnih prvaka Istoka su se veæ desile. Klub je napustio Hedo Turkoglu koji je otišao u Kanadu, dok je iz New Jersey Netsa stigao Vince Carter. Orlando je u tom tradeu izgubio dva bitna kotaèiæa iz ove sezone, Rafera Alstona i Courtneya Leea. Magic æe zato puno manje energije potrošiti za ostale promjene. Naime Jeremy Richardson je jedini mlaði igraè uz Marcina Gortata koji ove godine ima status slobodnog igraèa.

Philadelphia 76ers
Slobodni igraèi: /
Zaštiæeni igraèi: Royal Ivey, Donyell Marshall, Andre Miller, Theo Ratliff i Kareem Rush

Philadelphia je u ovom razdoblju veoma pasivna odnosno pasivnu su ju stvorili konkurenti koji trenutno nisu ponudili konkretne ponude za njihove zaštiæene igraèe. Na popisu su svi veoma zanimljivi košarkaši Royal Ivey, Donyell Marshall, Andre Miller, Theo Ratliff i Kareem Rush. Vjerojatno æemo u dolazeæim danima puno više èitati o Sixersima koji æe se morati boriti za svoje slobodne igraèe ukoliko ih žele zadržati u svojim redovima.

Toronto Raptors
Slobodni igraèi: Carlos Delfino i Pops Mensah-Bonsu
Zaštiæeni igraèi: Joey Graham, Shawn Marion, Anthony Parker i Jake Voskuhl

Toronto Raptors je u ovom djelu off-sezone veæ napravio velike promjene. Dovevši Hidayeta Turkoglua iz Orlando Magica te ponudivši Jarrettu Jacku, zaštiæenom igraèu Indiane novi ugovor, Raptorsi su pripremili kostur ekipe za novu sezonu. Glavni cilj æe svakako biti zadržati Joeya Grahama, Anthonya Parkera te Jakea Voskuhla. Zanimljivo æe biti vidjeti i rasplet sa Argentincem Carlosom Delfinom koji je proteklu sezonu proveo na Apeninskom poluotoku.

Washington Wizards
Slobodni igraèi: /
Zaštiæeni igraèi: Juan Dixon

Èelnici Wizardsa ovoga ljeta nemaju puno posla oko svojih slobodnih igraèa. Jedini koji æe vjerojatno napustiti glavni grad Amerike je 30-godišnji Juan Dixon koji si ni nakon 7 godina u NBA ligi nije uspio stvoriti ime i prezime. U prošloj sezoni je bilježio 5,4 koša 2,4 asistencije i 1,3 skoka po susretu. No, Washington bi ipak mogao pripaziti na slijedeæe ljeto kada æe zaštiæeni biti Randy Foye, a slobodni Brendan Haywood, Mike James, Mike Miller i DeShawn Stevenson. Za kraj moramo spomenuti i potencijali dolazak Rashe Nesteroviæa, Channinga Fryea, Jasona Collinsa i Jamaala Magloirea.

Latest Posts

NE PROPUSTITE