Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Džeba: Kralj priredio Božiæni show

Nakon dužeg vremena ponovo se prièalo u jednoj NBA utakmici, naravno rijeè je bila o juèerašnjoj Božiænoj poslastici koja je u Staples Center dovela Shaquille O’Neala u pratnji aktualnog najboljeg igraèa lige, LeBrona Jamesa.

Prièalo se o njoj jer je bio Božiæ, jer su igrala dva najbolja igraèa na svijetu, ali prièalo se jer NBA ponovno veæina nas može pratiti na televiziji pa sam tako i ja u miru mogao uživati u èarolijama LeBrona Jamesa i neslomljivog Kobea Bryanta koji je usprkos ozljedi prsta juèer bio na korak do triple-double uèinka.

Poèetak utakmice bio je potpuno u znaku Lakersa, koji su u nekoliko napada napravili prednost od 6 koševa (8:2), ali LeBron prvom tricom na utakmici i Shaquille O’Neal s tri nezaustavljiva zakucavanja dovodi Cavalierse u prednost.

Zanimljivo je bilo vidjeti dva potpuno razlièita napada, Cavaliersi su sve radili u leða,  veoma brzom tranzicijom Moa Williamsa i LeBrona Jamesa otvarali su veliki broj otvorenih šuteva, dok su Lakersi sve radili na postavljenu obranu, pa tako èesto dolazili do smiješnih i nerezonskih šuteva. Najzanimljivije mi je na poèetku bilo gledati Pau Gasola, igraèa koji je juèer produžio ugovor vrijedan 60 milijuna dolara za tri godine, a uz veterana Shaqa izgledao poput novaka u ligi koji se još mora adaptirati.

Bila su dva izravna dvoboja u tim minutama uz spomenuti centarski okršaj. Jedan je bio Kobe Bryant i Anthony Parker, koji nikako nije mogao držati motiviranog Bryanta, ali Kobe je imao puno problema s ubaèajem iz igre, no nekako sam dobio osjeæaj da mu ni suci nisu bili naklonjeni u prvom djelu. Prvo je sumnjivo sviran prekršaj za tri poena na Anthonyu Parkeru, nakon toga imao sam osjeæaj da nije šutirao bez dodira, ali iz drugog napada napravljen je malo vidljiviji prekrškaj uz vidljivu ljutnju Kobea Bryanta. I dok kritiziram suce, zaboravio na drugi dvoboj izmeðu LeBrona i Rona Artesta. U biti oèekivao sam veæi dvoboj, ali Cleveland je bio prebrz, a Ron nije specijalec za pressing veæ najbolji obrambeni igraè jedan na jedan.

Èesto je LeBron gubio kontrolu kada je igrao na postavljenu obranu Lakersa, ali Ron uz svu svoju masu nikako nije mogao leðno pokriti LeBrona koji je u prvih 12 minuta upisao 9 koševa, a uz to odlièno razigrao svoju momèad.

Nakon toga krenulo je ludilo Andersona Varejaoa koji zabija 6 koševa, uz jedne èiste korake, ali to nije bitno, veæ me to podsjetilo na prvu utakmicu u ovoj sezoni izmeðu Cavaliersa i Celticsa, kada isto tako Cleveland na krilima Varejaoa radi visoku prednost. Ishod prve utakmice je poznat, na kraju je Boston rabio Cleveland i baš sam se juèer toga sjetio kad su jednom gosti stekli prednost od 19 koševa. U zadnjim minutama Lakersi dolazi na minus 9 i dvije sekundi do kraja LeBron pogaða tricu sa sredine terena, ali zakasnio je za dijeliæ stotinke. Ruke je držao gore, no nije ih spustio ni kada su mu sa 54 vratili na 51 koš njegove ekipe, jer imao je razloga za veselje.

U tom prvom poluvrijemenu vidjeli smo i jedno strašno zakucavanje LeBrona Jamesa (pogledajte 30. sekundu ovog video zapisa). U drugom djelu Kobe sa èetiri uzastopna koša vraæa Lakerse u igru na samo šest koševa zaostatka, ali LeBron i Shaq vraæaju stvari na svoje mjesto. Prekrasan alley-oop koji je podsjetio starije navijaèe na tandem Shaq-Kobe, a nakon toga trica LeBrona i Mo Williamsa vodi Cavalierse ponovno na nedostižnu prednost od 16 koševa. Pred kraj utakmice tricu za Cavalierse je dodao Jamario Moon kada je pogodio od table i potpuno razbio srca Lakersa, koji su zbog ljutnje bacali i navijaèke rekvizite, a našlo se i nekoliko punih boca s vodom. Nije ni to sprijeèilo Cleveland da zadrži visoku prednost i zasluženo pobijedi protiv vodeæe ekipe lige.

Završio nam je tako još jedan božiæni NBA dan. Pitam se tko æe pamtiti 35 koševa, 9 skokova i 8 asistencija Kobea Bryanta u veèeri kada je LeBron osvojio Staples Center. Vjerujem da su navijaèi Clevelanda dobili još jedan dodatan lijepi božiæni poklon, dok je Kobe još jednom dokazao da je jedan od najboljih igraèa ovog desetljeæa i jedan od najveæih karaktera, jer ekipu nije ostavio na cjedilu ni kada je slomio prst.

Bravo za dva najveæa velikana, hvala vam za prelijepu božiænu veèer, za vaše èarolije. Rezultat je ipak na kraju manje bitan, jer vi igrate za nas, a mi možemo biti zadovoljni!

Latest Posts

NE PROPUSTITE