Wednesday, April 17, 2024

ZADNJE OBJAVE

Džeba: LeBron završio, Boston poèeo!

Èièa mièa gotova je prièa. Boston je prošao u finale Istoka a LeBron objesio svoje tenisice o klin i jedino što mu preostaje je èekati ludi rasplet ovog ljeta. Barem æe tu uistinu biti prva zvijezda.

Milijardu je misli, komentara, želja, tuga, veselja, ali vrijeme se ne može zaustaviti, ne možemo se vratiti ponovno u TD Garden i nadati se da LeBron ovog puta odigrati bolje.

Sjeæam se jedne slavne izreke velikog, najveæeg Dražena Petroviæa. Sjeæa se starija generacija nesretnog dvoboja sa Zvezdom, poraza u Ledenoj dvorani, poraza koji je Cibonu stajao finala. Day After. Ljudi su bili u depresiji, Tuškanac je bio poplavljen tugom. Noæ je možda bila teška, ali nikakav poraz nije mogao slomiti Dražena.

“Znaš, ja sam svoje sinoæ napravio. Najbolje što sam mogao. Nije bilo dovoljno. Ništa, sutra je novi dan”, rekao je Petroviæ.

I LeBron je izgubio, i Ohio je poplavljen, i LeBronova noæ nije bila laka, ali pitam se sljedeæe: “Da li je LeBron pružio ono najbolje što je mogao?” Vjerojatno je pokušao, naravno sa toliko lošom igrom nije bilo dovoljno za obrambeno jak i iskusan Boston koji je po meni trenutno daleko najjaèa kolektivna košarkaška ekipa na planetu.

Nakon utakmice LeBron je potvrdio èinjenicu da prolazi kroz noæne more: “Prijatelj mi je rekao da na putu do ostvarenja sna stoje mnoge noæne more. Tako se sada osjeæam”. Osjeæat æe se tako još dugo, naime veliku priliku da osvoji ono što priželjkuje veæ sedam (prokletih) godina, palo je u vodu. Godine prolaze, a LeBron je i dalje bez najvrjednijeg nakita u NBA ligi.

No, bacimo malo naš sat za nekoliko sati unazad, na noæašnji susret.

Onaj tko nije pratio noæašnji susret pomislio bi kojeg vraga pišem, 27+19+10 su brojke koje se viðaju jednom mjeseèno (ako i toliko), u playoffu još rjeðe. Promašiti 13 šuteva, izgubiti 9 lopti u takvoj utakmici nije dopustljivo za nekog tko je tjedan dana ranije uzeo titulu MVP-a. Koliko god je juèer vukao (pitam se da li je on bio taj motor ili je to ipak bio Mo Williams) svoju ekipu toliko ju je i usporavao u kljuènim trenucima. Pregršt kljuènih krivih dodavanja, a ono što je najbitnije, nekolicina njegovih izgubljenih lopti je završavala s kontrama Ronda, dvojice Allena i ostalih. U glavnim trenucima sa teškim prodorima nije uspio uhvatiti prikljuèak i tu se prièa završava.

Za mene je LeBron najbolji igraè na svijetu i nakon te utakmice, ali možda sa jednim dodatkom. U regularnom dijelu sezonu, odnosno u nebitnom dijelu sezone. Koliko god to zvuèalo teško, to je èinjenica. Ove godine  imao je ekipu, imao je potporu svih ali je zakazao u kljuènim trenucima. Koliko puta je u takvim trenucima zakazao Bird, Magic, Jordan (!) ili Kobe? Nikada, jer takve stvari dijele najbolje meðu najboljima.

Pozabijao je LeBron nekolicinu buzzer-beatera u utakmicama gdje je znao da gubi samo ekipnu statistiku, da možda ukoliko sve to promaši ulazi u playoff kao 2. ili tek 3. ekipa sa Istoka, strah pred porazom je bio manji, pritiska nije bilo, jer je prije toga protiv (nikakve !) protivnièke obrane pozabijao 40-ak poena i mislio si: “Ja sam svoje napravio”. Ušao je buzzer-beater, Cleveland je ponovno pobijedio, naslovi na našem portalu i tuðim portalima su o LeBronu i tom šutu bili u superlativima, a on je uživao u toj slavi. No, znao je i on da ti koševi ne znaèe ništa.

Svi ti pobjednièki koševi u mjesecu svibnju padaju u vodu, sve se briše i poèinje iz poèetka. A LeBron je još jednom dokazao, da usprkos svemu uvijek ima netko bolji, netko mudriji, netko spremniji i netko tko je ipak zasad puno iskusniji u takvim situacijama. Kada je najbitnije LeBrona nema, LeBron promašuje, LeBrona svi èitaju.

Mislim da nije problem èitanja, nego njegovog stila igranja košarke, kojeg jedna ekipa poput Bostona bez problema brani. Sa pametnim udvajanjem (i èak utrostruèenjem) ubijali su ga, nisu mu dozvolili da se razigra, da zabije, da poène raditi svoj show, gdje melje sve ispred sebe.

Najveæi poraz bi mu bio sada otiæi u svijet biznisa, postati najbogatiji sportaš, košarkaš bilošto, to mene nije briga. Mene zanima sljedeæe. Hoæe li izgubiti motiv da u ovom dresu osvoji naslov. To bi bilo porazno, LeBron bi priznao da je nemoæan, da nije dovoljno dobar i da u Clevelandu ne može osvojiti naslov. Da li bi nakon tog poteza i dalje bio u igri za najboljega? Nakon toga, sigurno NE. Ispred njega iskoèio bi barem Kobe (ako ne i još netko), èovjek koji je bio blizu te granice da skokne u drugi klub, ali je razlika izmeðu njih ta da je Kobe prije toga imao 3 naslova, a LeBron 0. I tu je još jedna razlika izmeðu njih kada sam ih veæ usporedio. Kobe u doigravanju sve napravi da ekipa dobije. LeBron to pokušava, ali ne napravi.

U svim mojim kolumnama pokazao sam sklonost prema LeBronu, za mene je on bio nedodirljiv, dok su drugi pisali Wade, Durant, Kobe. No, nakon dvije utakmice stvari se mogu promijeniti, LeBron je juèer nakon utakmice htio sa odreðenim potezima pokazati neki nivo zrelosti, ali èinjenica je da LeBron još nije sposoban osvojiti naslov. Mogu svi reæi da je West odigrao loše, da Jamision nikada nije bio lošiji, ali LeBron je imao prednost domaæeg terena, imao je puno jaèi roster nego prije dvije godine kada je zamalo tukao taj veliki Boston u 7. utakmici u TD Gardenu. Imao je sve, odnosno sada nema više ništa.

Da dovršim svoju misao o LeBronu i njegovim špekulacijama za odlazak u New York, Chicago ili New Jersey. Može otiæi bilo gdje, pamtiti æe 14. svibanj, kao što sada u nebesima pamti Dražen poraz protiv Zvezde, pamtit æe sve te poraze protiv Bostona gdje god bio. Pamtiti æe da je u Clevelandu ostao slabiæ, da ništa nije donio svojim fanovima. Dobiti æe $$$$$, imati æe milijunske ugovore, smiješiti æe se na svim naslovnicama raznih reklama, magazina – ali kakav æe to biti smiješak? Imat æe novac, ali svi znamo da u NBA novac ne znaèi ništa. Ne možeš potkupiti utakmicu kao što je to moguæe u Hrvatskoj, teško je kupiti nekolicinu superzvijezda zbog sustava salary capa, jedino je moguæe svojoj ženi kupiti kuæu od 10.000 èetvornih metara i jesti ruèak svaki dan u tjednu u drugoj prostoriji, spavati svaki dan na drugom krevetu, i gledati NBA finale uvijek na drugoj televiziji.

Gleda LeBron veæ dugo ta NBA finala, samo je jednom uspio probiti se u finale (a i tada mu je bolje bilo da se nije gurao u finale…). Ne znam da li na istoj TV ili ne, ali slavna reklama kaže – Neke stvari se ne mogu kupiti novcem. Za sve ostalo je tu Mastercard!

Boston kroèi prema novom naslovu!
Ako smo poèeli èlanak o LeBronu sa slavnom reèenicom koju djeca rijetko èuju jer prije zaspu, moram za ovaj dio kolumne reæi – Nemojte dirati šampionsko srce dok spava. Dirnuli su ih, nazvali da nisu pravi, da su prestari, da su u regularnoj sezoni pokazali koliki je njihov domet. Ukoliko u ovih nekoliko utakmica u playoffu nisu dokazali suprotno, budite sigurno još æe pokazati u oba finala.

Oba? Da, Orlando koliko god ih poštujem i skidam kapu za sve što su napravili, ruku na srce protiv Bostona šanse su im minimalne. Boston je odigrao ma ne odlièno, nego briljantno. Imaju pravi timski duh, timsku obranu, raznovrstan napad, iskustvo, voðu – sve imaju!

Big Three? Nije Three nego Eight. Rondo, Rasheed, Tony Allen, Perkins, Doc Rivers. Tony Allen otkriæe ovogodišnjeg playoffa igra fenomenalno, Perkins postaje jedan od boljih centara u ligi, Rasheed uèinkovit s klupe, Doc Rivers djeluje kao novi Red, a za kraj … Rondo! Rajon. Rondo. Još jednom. Rajon Rondo. Zapamtite!

Napisao je jedan kolega na jednom drugom portalu da je rijeè o najboljem playu na svijetu. Svaka èast za to, ali još nije došao do te razine, ali jedno je sigurno. DOÆI ÆE! Kada? Kada popravi šut! Igra u obrani, filozofija igre, organizatorske sposobnosti, usaðenost da bude voða na terenu i neizmjerno iskustvo u tim godinama su sve odliène predispozicije za to.

Netko bi rekao, lako njemu kada ima takve suigraèe uz sebe. Pogledajte veliki Real Madrid, ima sve, novac, Ronalda, Kaku, ali nemaju nekog tko bi to povezao.

Volio bih pisati o njima još, ali ne želim, jer znam da je ova godina njihova, titula æe biti njihova koliko god djeluje to sada podcjenjivaèki pogotovo prema Lakersima (ali i Sunsima koji su po meni èak veæi favoriti zasad od Lakersa), ali ovakav Boston nitko ne može dobiti u 7 utakmica. NITKO!

Zato završimo sa Celticsima, jer o njima æe se pisati cijelo ljeto, a o LeBronu tek kada se o Bostonu zasitimo i bacimo oko na free agente. Do tada, LeBron uživaj gledajuæi novo NBA finale!

Latest Posts

NE PROPUSTITE