Tuesday, April 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

Džeba: LeBronovih sedam godina

Poslije ponoæi, toènije pola sata nakon što sat otkuca novi dan LeBron James kreæe u svoju sedmu NBA sezonu, sezonu nove nade, da æe mu upravo ona konaèno donijeti naslov i iz gubitnika pretvoriti ga u pobjednika.

Odmah na poèetku dobio je najteži moguæi zadatak, ljutog rivala s Istoka i ponajveæeg favorita za osvajanje naslova, Boston Celticse. Željeli ili ne to reæi, Kelti su ponovno broj 1, ponovno glavni favoriti i vjerojatno bi, da je prošle godine ostao zdrav Kevin Garnett, danas krenuli po treæi uzastopni naslov. No, ova kolumna nije namijenjena Bostonu, veæ Kralju koji ima iza sebe pustih 6 sezona, sezona gdje je skupio mnoštvo individualnih priznanja, najveæe u prošloj sezoni kada je bio izabran za najkorisnijeg igraèa lige, ali i Kralju bez najpriznatijeg momèadskog trofeja.

No, sedma sezona je bila prijelomna i za najveæeg èarobnjaka, za košarkaškog Maradonu, Michaela Jordana koji je nakon istih takvih šest sezona nanizao 6 uzastopnih naslova, s godinom i pol pauziranja od NBA košarke. Teško je usporediti LeBrona i Michaela, njegove Cavalierse i Jordanove Bikove, te sadašnje vrijeme s najljepšim košarkaškim vremenima.

U maleni gradiæ Ohio stigao je najdominantniji centar u ovom desetljeæu, Shaquille O’Neal koji ima iskustvo osvajanja naslova sa superzvijezdama. Pokazao je to tri puta sa Kobeom Bryantom, jednom je dominirao u Wadeom Miamiju i sada svi oèekuju da pred kraj karijere zajedno s LeBronom Jamesom, koji se tek približava svom zenitu, donese franžizi u Clevelandu prvi povijesni naslov.  Sve to lijepo izgleda kada dodamo i Anthonya Parkera, košarkaša koji je godinama dominirao u Euroligi i jednu godinu bio proglašen najboljim igraèem. Brat najbolje košarkašice na svijetu, Candace Parker, æe donijeti dimenziju više Cavaliersima, koji su prošle godine pali upravo kada je bilo najpotrebnije.

Nisu se ojaèali samo Cavaliersi, veæ i svi najveæi favoriti. Spomenuli smo veæ Boston kojem je najveæe pojaèanje povratak Kevina Garnetta, no nikako ne smijemo izostaviti dolazak Rasheeda Wallaca, koji æe biti glavni kandidat za najboljeg šestog igraèa lige. Problem sa šestim igraèem neæe imati niti Greg Popovich koji je od Manu Ginobilija stvorio najboljeg  igraèa s klupe u ovom desetljeæu. Spursi su ponovno na okupu, pomlaðeni te osnaženi u napadu za odliènog Richarda Jeffersona.

Kobe Bryant
je dobio gladnog Rona Artesta, koji æe samo natjerati veæ ionako motiviranog Bryanta da ponovi uspjeh iz prošle sezone i dodatno se približi velikom Michaelu Jordanu.  Orlandu je otišao košarkaški mozak, Hidayet Turkoglu koji æe od Toronta svakako stvoriti ekipu za doigravanje, ali došao je Vince Carter, koji sav svoj talent prije nego ode u mirovinu želi pretvoriti u jedan NBA prsten. Nikako ne smijemo izostaviti ni odliène Denver Nuggetse koji su pružili pravi otpor aktualnim prvacima.

Hoæe li LeBron nakon sedam godina, i to ne onih o kojima pjeva naš proslavljeni pjevaè (moj najdraži), Dražen Zeèiæ, nego onih sedam koje je morao èekati i i veliki Air, napokon slaviti? Hoæe li LeBron uspjeti zakoraèiti na stazu Michaela Jordana i hodati po njoj ili æe ipak napraviti krivi korak koji bi ga mogao odvesti u neki drugi grad, možda New York…

[embed:http://www.youtube.com/watch?v=Dw9pZGvd_qA]

Latest Posts

NE PROPUSTITE