Tuesday, April 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

Džeba: Lov na Kentucky

Sveuèilišna završnica polako ide prema kraju. Od 64 najboljih škola, od njih èak 48 smo se veæ morali oprostiti. Meðu njima su moæni Kansas i Georgetown u regiji Midwest, uz veoma lošu igru od natjecanja se oprostila i jaka Villanova, dok nam na zapadu fali Pittsburgh.

No znate onu poslovicu, koga nema bez njega se mora. I morati æe se održati sve do kraja, do uskrsnog ponedjeljka. Najbolji, najjaèi su izdržali taj veliki pritisak, nekoliko njih je iznenadilo (doduše moglo bi se o tome i prièati koliko je to iznenaðenje), ali 16 najboljih sveuèilišta na svijetu je poznato.

March Madness, 2010:

Midwest:
Michigan State (5) – UNI (9)
Tennessee (6) – Ohio State (2)

U regiji gdje je bilo doista najviše iznenaðenja, u prvom redu je bilo ispadanje glavnog favorita, Kansasa. Sve bi to bilo manje èudno da se i Northern Iowa nije muèila u prvom krugu, i jedva izvukla pobjedu s veoma lošom igrom. No, kada je bilo najbitnije odigrali su najbolje. Isto tako, pad Georgetowna u prvom krugu od Ohia bi morali oznaèiti kao veliko iznenaðenje, dok je Tennessee nakon loše igre protiv San Diega State, pobijedio oèito ispražnjene igraèe Ohia. Michigan State se dva puta vadio u zadnjim sekundama, odnosno protiv Marylanda tricom s zvukom sirene, zato me njihove pobjede baš i nisu impresionirale. Usprkos tome što je Michigan State, prošlogodišnji sudionik Final Foura gdje ih je zastupao i Sarajljija, Goran Suton, u ovom dvoboju favorit, prednost ipak dajem Northern Iowi. Drugi par, bez veæe dileme pripada Ohio Stateu. Zašto sam njihov izostavio? Jer æu o njima moæi pisati kada se probiju na Final Four, a sa Evanom Turnerom nitko ih ne može zaustaviti. Vjerujete mi 🙂

East:
Kenutcky (1) – Cornell (12)
West Virginia (2) – Washington (11)

Danas kreæe novi krug March Madnessa, i dvije od èetiri utakmice su u regiji Istok. Po meni daleko najluða regija, makar sam veæ  u svojoj prethodnoj kolumni najavio, da tu jednostavno konkurent Kentuckyu može biti iskljuèivo West Virginia, i tako je i bilo. New Mexico i Wisconsin su pali. New Mexico me nije tako iznenadio, mogao bih reæi da sam to oèekivao, dok me Wisconsin ipak malo iznenadio. Pobijedio ih je Cornell, glavni hit ovogodišnjeg March Madnessa. U prvom krugu su pobijedili Temple, doista simpatièna ekipa koja je mogla (ali neæe!) pomrsiti raèune Kentuckyu, ali Cornell je odigrao dvije odliène utakmice. No, hazarderi, bacajte oklade (nemojte novac …) Kenutcky noæas razbija Cornell sa više od 15 poena, vjerujete mi. Wall igra fantastièno, ali Cousins i Miller daju tu širinu ekipi koji je užitak gledati, barem ih je meni bilo gledati protiv Wake Foresta. Nakon pada Kansasa više ne sumnjam u njihov naslov! I druga, po meni škola s najviše peha koja je upala u regiju Kentuckya je West Virginia. U finale istoka bi mogli, u biti uskoro æemo nazvati mini-finale, pobjednik Istoka je po meni najveæi favorit za osvajanje naslova (oprosti regija Zapad, ali… ). Tako da kad sam se veæ bacio na prognoze, Washington je svoje za ovu godinu odradio, sutra je gotova sezona!

South:
Duke (1) – Purdue (4)
Baylor (3) – St. Mary’s (CA) (10)

E ta regija je najzanimljivija. Gdje æeš ljepše finale nego Purdue – Baylor. Marciuš – Šekelja. No, stvar i nije baš tako bajna, Purdue se u dvije utakmice izvukao i ruku na srce tražiti i treæu sreæu, u ovom primjeru je nerealno. Duke i Krznyewski, su ipak mali prevelik zalogaj i ovdje æe vjerojatno prièa mladog Meðimurca završiti, ali samo za ovu godinu. Bude li sreæe vjerujte mi gledati æemo ga ove godine u Zadru (naravno EP do 20 godina). Iskreno ne znam kakvi su planovi Dragana Šekelje zasad oko EP, no on s pravom može trenutno fokusirati na March Madnes, naime njegov Baylor ipak ima više moguænosti, odnosno u subotu oèekuje se pobjeda, oèekuje se povijesni dogaðaj na Baylor, odlazak u finale regije. Možda slijedeæa stepenica Final Four… Pustimo se iznenaditi, ali nemojte zaboraviti St. Mary’s (CA) igra fenomenalno, izbacili su Villanovu, kako god oni igrali, rijeè je ipak u super-jakoj ekipi.

West:
Syracuse (1) – Butler (5)
Kansas State (2) – Xavier (6)

Za kraj sam sebi ostavio najdražu regiju, prije poèetka mislio sam da se radi i o najjaèoj no kako se stvar razvija, na Zapadu æe se danas ipak saznati da je finale Kansas State – Syracuse. Nakon toliko jakih ekipa, obje æe se jednom istrošiti i koliko god tu zvuèalo smiješno, mislim da im u Final Fouru slijedi brza eliminacija. Ruku na srce i Kansas State i Syracuse su u jednoj utakmici u  stanju dobiti svakoga. Druga ekipa iz Kansasa (ipak je sveuèilište Kansas bilo ispred njih) realno gledano imat æe veæ danas problema s Xavierom (inaèe bacio samo nešto sitno novaca na pobjedu Kansasa St., ali…) no ukoliko proðu i taj krug, Syracuse je prejak. Nego, kada smo veæ kod Sirakuzica, to je ekipa koja igra tipiènu šutersku igru, veoma atraktivnu s puno trica. Što u prijevodu znaèi, dobiti svakog, izgubiti od svakoga. Wes Johnson igra fenomenalno, ali kad njega ne krene, može krenuti nekog drugog, trice sijevaju s svih strana, ali na upit što je igra bliže od 3 metra košu – nemaju pojma. I toga me strah, kad stane trica, Syracuse æe završiti rat bez ispaljenog metka. Mogu dobiti, ali.. Po mome mišljenju hoæe Butler, možda i Kansas State, ali ne i jedan jaki Kentucky, Ohio State… Nego u toj regiji dragi moji ispali su veæ Pittsburgh, Vanderbilt i drugi, zato nemojte se èuditi budem li ja sutra ujutro malo populjuvao te škole jer sam izgubio svoj listiæ, jer ta regija je èudna!

Kada bi morao veæ sada pisati o Final Fouru bez razmišljanja bi rekao Kentucky, Ohio State, Syracuse i Duke. Vjerojatno bi to bilo i pošteno, i zasluženo, a i matematièki najvjerojatnije. No, tko god da proðe vjerujete mi, biti æe gusto, biti æe ludilo, kao što sam ja to veæ nazvao – sveuèilištno ludilo.Dosad je bilo sveuèilišno, sada kreæe veæ košarkaško, a za koji dan sportsko ludilo. Dragi moj, March Madness je pri kraju, šta èekate? Dogodine? Nemojte, propustit æete jednog Turnera, Walla!

Latest Posts

NE PROPUSTITE