Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Džeba: Na HRT-u sutra picigin, kada NBA?

Završnica NBA lige tj. Playoff uskoro æe poèeti, a izjednaèenost lige bi nam mogla priuštit puno “radosti loptanja pod obruèima”, ali bez autora tog citata.

Hvala OBN!
Prošla su vremena Jordana ili Magica što je vjerojatno i razlog lošeg praæenja lige, ali zvijezde poput LeBrona Jamesa, Dwyanea Wadea i Kobea Bryanta zaslužuju veæu pozornost nego što nam trenutno nudi sportska redakcija Hrvatske radiotelevizije na èelu s Brunom Kovaèeviæem. Iza nas je i najveæi dogaðaj u sjevernoamerièkoj profesionalnoj ligi, vikend zvijezda odnosno All-Star vikend. Taj dogaðaj pratilo je više od 300 meðunarodnih medija, a prijenos utakmice išao je u èak 215 zemalja gdje su mogli vidjeti èarolije Shaquille O’Neala i Kobea Bryanta, a naravno meðu tim zemljama kao i obièno nije bilo Hrvatske. Ovim putem hvala bosansko-hercegovaèkoj televiziji OBN koja je prenosila All-Star spektakl, a takoðer i svaki tjedan veæ nekoliko godina uživamo u nedjeljnoj utakmici na ovoj televiziji kao i utakmicama Playoff-a.

Na HRT-u ni R od Roka!
Roko Ukiæ odluèio utakmicu, Ukiæ se poigrao sa Spursima, Roko preko Parkera. To su bili neki od naslova u hrvatskim medijima kada je Roko uništio Spurse i svojoj ekipi donio pobjedu. Ali poslije ovako fantastiène igre Ukiæa na HRT-u (osim nekoliko reèenica na teletextu) nismo uspjeli dobiti ni kratak sažetak sa utakmice, niti izjavu Ukiæa, ma skoro ni U od Ukiæa. Reportaža o Roku s poèetka sezone i par  NBA akcija (starih bar 2 ljeta) iz rubrike »arhiva sporta« je sve od NBA-a što smo mogli vidjeti na našoj nacionaloj televiziji ove godine.

Picigin vs. NBA!
Kad vidimo kako jedna odbojka na pijesku,uz dužno poštovanje prema tom sportu, dobiva prednost u sportskom programu ispred finala domaæeg košarkaškog prvenstva onda možemo reæi da je košarka u glavama naših sportskih TV urednika pala na jako jako niske grane. Vjerojatno æe u skoro vrijeme i neki turnir u piciginu imati prioritet ispred sporta kojeg prati cijeli svijet, ispred sporta koji je toliko puta preko našeg Dražena, Tonija ili Dina promovirao Hrvatsku u najboljem svijetlu.

NBA na Treæem?
Obeæan je taj HRT3, navodno sportski program, ali trenutno u njemu ni rijeèi, zašto? Ukoliko bi stvarno došlo do realizacije tog obeæanog Treæeg programa, zanima me koliko bi godišnje sati, minuta ili ne daj Bože sekundi dobila NBA liga? Poèelo je medijsko prepucavanje veæ prije godinu dana, pa i puno ranije, pa onda razne najave kako æe krenuti u novoj godini, a kada stvar ni tada nije napravljena sve je pomjereno za veljaèu. Znamo koji je sada mjesec, a nada da æemo dobiti naš sportski program se svakim danom sve brže gasi kao što se i gase naše nade da æemo napokon na HRT-u pogledati jednu NBA utakmicu.

Cijena prijenosa?
Iz pouzdanih izvora znam da je cijena NBA prijenosa puno manja nego recimo prijenosi nekih drugih veæih sportskih prijenosa. Moramo spomenuti da prièamo o godišnjem ugovoru NBA lige, ali nažalost nemam toène brojke jer je svaka TV kuæa taj podatak zadržala za sebe i etiketirala ga kao poslovna tajna. Jedan od urednika televizijske kuæe gdje prenose NBA potvrdio nam je da su zakupili ugovor na više godina, a u paket je ukljuèeno:
– 42 utakmice regularnog dijela
– All-Star vikend
– 12 utakmica Playoff-a
– Veliko finale (sve utakmice)
– Tjedna emisija
Naravno to je paket s kojim bi svi ljubitelji ovog sporta u Hrvatskoj bili prezadovoljni.

“Košarkaški sladokus(r)ci” probudite se!
Koliko naši TV novinari uopæe prate NBA ligu govori nam izjava našeg najveæeg košarkaškog sladokus(r)ca Slavka Cvitkoviæa sa posljednjih Olimpijskih igara u Pekingu u kojoj kaže kako je Chris Paul pravo otkriæe ovih OI-a, a taj isti Chris Paul je u netom završenoj NBA sezoni imao u prosjeku 21,1 koš i 11,6 asistencija. Pitam se šta je razlog tolikoj nezainteresiranosti i odbojnosti prema NBA-u. Jedini pravi razlog koji sam našao jest nedovoljna profitabilnost tog projekta i tu se djelomièno moramo složiti. Jer tko æe bdjeti pred TV-om do 2. ujutro èekajuæi NBA utakmicu, a da nije pravi ljubitelj tog sporta,vjerojatno malo tko. Problem je u tome što ja ( a nisam sam) mislim da je u Hrvatskoj puno više istinskih NBA ljubitelja nego što se zapravo misli. Uvjeren sam da bi mnogi navili svoje satove ili mobitele da bi se probudili i pogledali najbolju košarku na svijetu,uvjeren sam da bi mnogo mladih skratilo svoj veèernji izlazak petkom ili subotom samo da bi stigli na tu tekmu, a to su takoðer sve TV pretplatnici koji financiraju ovu televiziju. Stoga moramo se i dalje nadati da æe se “košarkaški sladokus(r)ci” probuditi i da æe nam omoguæiti da konaèno poènemo uživati u èarolijama NBA èarobnjaka i to na vlastitoj televiziji.

Latest Posts

NE PROPUSTITE