Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Džeba: Najbolji meðu najboljima

NBA ligu su u zadnjem desetljeæu najviše promovirale zvijezde poput Bryanta, Jamesa, Anthonya i Wadea. Taj krug je u tom svijetu nedodirljiv, zvjezdice na NBA nebu æe uvijek sjajiti, ali je samo pitanje kada æe se jedna ugasiti ili nova pojaviti.

Odlaskom Birda, Magica i Jordana mnogi su strahovali da li æe ti velikani dobiti dostojne zamjene, hoæe li se pojaviti neki njihov klon, da li æemo ponovno vidjeti igraèa koji leti zrakom ispruženog  jezika?

Naravno došle su nove zvijezde. Zvijezda sjevernica novog vala je bila u obliku Kobea Bryanta koji je najveæi sinonim za NBA u ovom desetljeæu. No, gore spomenuto društvo dobilo je novog èlana.

Rijeè je o najboljem strijelcu ovogodišnjeg regularnog dijela, igraèu koji je sa svojom ekipom uspio napraviti najveæi podvig u ovoj sezoni. Naravno, rijeè je o Kevinu Durantu, po mnogima uz Kobea glavni konkurent LeBronu za ugrožavanje titule MVP-ja, no to je ipak druga tema.

21-godišnji košarkaš, roðen u Washingtonu je veæ u svojoj treæoj sezoni pokazao  sav raskoš svog talenta. Prije dvije godine, na Oden’s draftu o njemu su prièali kao o deèku koji nema dovoljno snage za NBA svijet usprkos odliènim igrama na sveuèilištu. Pisalo se o golobradom deèku koji svojom konstitucijom ne bi mogao braniti ni najslabijeg playa u tadašnje vrijeme.

U kruti svijet profesionalizma je tada ušao sa tek 85 kilograma, a igrao je na poziciji visokog krila. No, usprkos tome Durant je 2007. godine oborio sve moguæe rekorde u NCAA svijetu pokupivši sve moguæe nagrade za igraèa godine, ukljuèujuæi tri najvažnije; Sporting News Player of the Year, James Naismith Award i John Wooden Award.

Sa sveuèilištem Texas odigrao je svih 35 utakmica, u njih 20 je upisao double-double uèinak i zasluženo je bio dio finala u konferenciji Big 12. No, na Velikom plesu je ispao u drugom krugu izgubivši protiv USC-a. Sveuèilišnu karijeru je završio sa prosjekom od 25,8 poena (preko 80% slobodna bacanja i preko 40% trice), 11,1 skokova, 1,9 blokada, 1,9 ukradenih lopti i 1,3 asistenciju po susretu.

Medijski je bio puno više zasjenjen nego njegov kolega Greg Oden kojem su veæ od srednje škole zapisali status prvog picka, buduæe All-Star zvijezde. I ostao je zasjenjen sve do poèetka prve NBA sezone, kada su se nakon ozljede Odena i odlaska Allena i Lewisa iz Sonicsa sva svjetla uprla prema njemu. Sa tek 19 godina je veæ u 10. utakmici u NBA pokazao svoj pobjednièki mentalitet. Sa zvukom sirene skinuo je Atlantu Hawksu, a ujedno i veliki dio tereta koji ga je gušio da mora opravdati svoj status i potvrditi da je rijeè o košarkašu koji æe obilježiti slijedeæih 10-tak godina u NBA.

Durant je te godine odnio titulu za novaka godine ispred Ala Horforda, ali kritièari su i tada tražili dlaku u jajetu i pod poveæalo pratili njegov nekonstantan šut. Naime, prvu sezonu je završio sa prosjekom od 43% šuta iz igre i 28,8% šuta za tri poena. U prosjeku je postizao 20.3 poena, 4.4 skoka i 2.4 asistencije u 80 odigranih utakmica. Meðutim, Sonicsi su ostvarili omjer 20-62, što je bio najgori omjer u 41-godišnjoj povijesti kluba.

To je bio dodatan motiv za Duranta da još više proradi na svojoj igri, u najveæoj mjeri podigne svoju fizièku spremu. Tada mu je na pomoæ skoèio i Dwight Howard, ponudivši mu da preko ljeta zajedno rade na tjelesnoj spremi.

Godinu kasnije klub se seli u Oklahomu gdje su odluèili da æe klub pisati novu povijest na leðima Duranta. Mora se istaknuti njegovo postignuæe u toj godini, naime na utakmici izmeðu Rookiea i Sophmoresa, Durant je svojoj ekipi je donio pobjedu odigravši simultanku i pritom ubacivši èak 46 poena.

No, ova godina, ova sezona je njegova. Oklahomu City je doveo u playoff, uz malo sreæe mogli su se probiti i do 6. mjesta. Na kraju su imali isti broj pobjeda kao i Blazersi i Spursi. Ali ljepše najave od Bryanta vs. Durant veæ u prvom krugu playoffa sigurno nismo mogli poželjeti.

Iako ima iza sebe tek tri regularne sezone odnosno ispred njega je prvo doigravanje, Durantu nije nepoznanica nositi se sa pritiskom. Jednom je izjavio: “Moj cilj je uništiti protivnika. Ne zanima me protiv koga igram, tko me drži, želim samo uništiti protivnika”. To bi na prvi pogled djelovalo podosta bahato, ali dapaèe, Durant je svojim radom, ponašanjem na terenu i izvan njega potvrdio da je rijeè o skromnu igraèu kojem je usaðeno pobjeðivanje. Na njemu je sada da pokaže je li spreman uništiti najtvrði orah, Crnu Mambu iz Los Angelesa.

Nabacao je više od 20 kilograma, ovaj Durant je u usporedbi sa onim iz prve godine neusporedljiv, rijeè je o puno kompletnijem igraèu koji može jednako dobro odigrati leðima prema košu, kao i jedan na jedan. Popravio je konstanost šuta, što potvrðuju i brojke. Primjerice trice je sa 28,8% podigao na 36,5%, a nikako se ne može zanemariti i 90% šuta sa crte slobodnih bacanja. Takav Durant sigurno se može jednakopravno nositi sa veæ naèetim Kobeom.

Oklahoma ima igraèa oko kojeg se isplati graditi ekipu, ima igraèa koji æe godinama biti u krugu najboljih, najveæih, igraèa koji zna kako i što treba uraditi da se doðe do pobjede. Kevin Durant je napravio stepenicu više, više nije rijeè o košarkašu koji se adaptira na novi svijet, o mladom igraèu kojem fale iskustva, on je sa svojih tek 21 godinu ušao u svijetu najveæih zvijezda. No, najteže je preživjeti meðu najboljima, na Durantu je sada da potvrdi je li on onaj Najbolji meðu najboljima.

Latest Posts

NE PROPUSTITE