Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Džeba: Novo neprijateljstvo u NBA

U NBA ligi stvoreno je novo neprijateljstvo izmeðu dva kluba. Naravno rijeè je o susretu Orlando Magica i Los Angeles Lakersa. Rijeè je o utakmicama za koje æe se ubuduæe uvijek tražiti karta više. Vjerojatno rezultat utakmice veæ znate, ako ste gledali utakmicu veæi dio kolumne æe vam biti veæ unaprijed poznat, ali ovaj susret je zaslužio nešto više od obiènog recapa s nba.com.

Zaboravio sam gledati susret od prve minute i tako samo oèito propustio tehnièku grešku Matta Barnesa i Kobea Bryanta. Zašto spominjem upravo taj dvoboj? Jer je to jedan od dva dvoboja (drugi je bio Howard – Gasol) koji se pobrinuo za dodatnu draž same utakmice, ali i dolijevanje vatre izmeðu Jezerèana i Maðionièara.

Njihova prošlost ide sve do davne 1989. godine, kada su se ta dva kluba tada prvi put pogledali oèi u oèi. Neoèekivano su tada debitanti u NBA svladali velike i moæne Lakerse koje je predvodio najbolji playmaker svih vremena, Magic Johnson. Tada je 10.10.1989, Magic je upisao 14 poena, 8 asistencija, 7 skokova, 4 ukradene lopte i 2 blokade uz oèajan šut iz igre, 3-16. Lakersi su tada u 17 odigranih utakmica imali 14 pobjeda, dok su košarkaši Orlanda u isti broj utakmica slavili samo 8 puta.

No, tada je na uopæe iznenaðenje u Orlandu pokleknula ekipa koja je uz Magica u sastavu imala i Jamesa Worthya, Byrona Scotta, Vladu Divca, Michaela Coopera i druge. Rezultat je bio 108-103, a najviše zasluge za slavlje domaæih su imali Sam Vincent (21 poen i 10 asistencija) te Terry Catledge (26 poena i 12 skokova).

No naš pješèani sat smo predugo držali naglavaèke, dosta je bilo pomutiti mraèni, crni pijesak i doæi na ovo ljeto, toènije ljeto 2009, na finale Magica upravo protiv Lakersa. Finale je veæ doslovno prežvakano, no navijaèi Magica sigurno nisu preboljeli promašen layup za pobjedu Courtneya Leeja, nesretni šut Dereka Fishera odnosno nepreciznost Howarda s crte slobodnih bacanja.

Igraèi Magica su bili vrlo blizu, ali sada su ponovno jednako daleko kao i davne 1989. godine. Sve je ponovno na nuli i sve se mora ponovno iz poèetka. Vjerojatno im nije lako, nakon 20 godina doèekati prvu pobjedu u finalu i biti tako blizu, teško je preboljeti. Još teže kada znaš da si mogao i ne bi bilo ništa manje zasluženo da su na ruke prstene stavili Vun Gundy, Howard, Nelson, Lewis, Turkoglu i drugi.

No svemu dobrom doðe kraj pa tako i sretnoj 2009. godini, ali navijaèi Magica su s pravom nakon te sezone dobili apetit za pobjede ali i za još jedno finale. Ovog puta uspješno.

I to se vidjelo juèer. Dvorana u Orlandu koja prima dobrih 17.000 ljudi je bila rasprodana, tu i tamo se našla koja žuta majica s natpisom Lakersa. No, Florida je juèer disala zajedno s igraèima, ništa drugo osim pada Lakersa nije se smijelo dogoditi.

Milijardu emocija, 10 igraèa, 1 lopta
Bio je to susret u kojem je hladni Kobe pokušao uništiti Orlando, toènije Matta Barnesa koji je juèer mogao slobodno istodobno odnijeti i nagradu Oskar za najprljavijeg igraèa godine. Nažalost morat æe pojesti još puno laktova od Bryanta da uðe u krug jedne Sandre Bullock, Jeffa Bridgesa i drugih koji su danas ujutro bili u središtu (filmske) pozornosti.

No, koliko je tanka granica izmeðu heroja i tragièara bilo je vidljivo juèer. Barnes je kroz cijeli susret odlièno držao Kobea, ali Bryant time je tek poèinjao. Kod rezultata 94:89 Kobe postiže prvo nenormalnu tricu, nešto što može pogoditi samo on i nitko drugi. Nakon jednog slobodnog bacanja Magica, Kobe postiže tricu s 7.23m, u prijevodu 2 centimetra preblizu koša i Orlando je imao koš viška. No, usprkos tome, Kobe je imao u rukama loptu za pobjedu, na kraju se pokazao kao šut za produžetak, ali Barnes je iz tog susreta izašao kao pobjednik. Njegovom sreæom, Kobe nije završio herojski u “himself action“. (Ne želim ni pomisliti što bi bilo, kad bi bilo…)

Tako se završio dvoboj Barnes-Kobe, odnosno možda otvorio novi duel za dolazeæe susrete, ali na toj utakmici je bilo lijepih poteza i prije Kobea i Matta. Taj susret je nemoguæe opisati ležeæi u krevetu. Ukratko. Verbalni konlifki, grubi prekršaji, legalni laktovi, a na kraju i jedna potez kojeg si pogledajte u ovom video zapisu.

Drugi veliki dvoboj dogodio se izmeðu Gasola i Howarda. Tu je èisti pobjednik Dwight Howard, koji je, ruku na srce, i bio krivac za sve dolazeæe sudare s Gasolom. Nakon jedne blokade nad Španjolcem Dwight je imitirao pticu, želeæi pokazati, ujedno i isprovocirati Gasola, kako je poletio pod krov dvorane. I tako se vrhunac desio u jednom od protunapada Orlanda. Akcija Gasol-Howard je poèela još pod košem Magica, gdje su se spomenuti akteri malo pohrvali, a cjelokupna akcija se završila tehnièkom greškom Španjolca. Zašto?

I tako je Gasol s tim prekršajem dao moguænost da navijaèi Magica još jednom viknu “MVP, MVP…” To se naravno èulo samo tada kad je na crti slobodnih bacanja stajao Dwight Howard. I zaslužio je juèer te nazive jer je izašao kao èisti MVP, ali zasad iskljuèivo u susretu protiv Gasola. Za nešto više, odnosno za ono što žele navijaèi Magica ima još vremena, ali James i Kobe su zasad miljama ispred njega.

I tako se Orlando revanširao za poraz u ovoj sezoni (92:98), ali i ujedno potvrdio da je u NBA ligi stvoreno još jedno neprijateljstvo. Bojao sam se napisati rivalstvo, jer za nešto tako se uvijek kupuje karta više i kada su obje ekipe na dnu, rivalstvo je uvijek nešto posebno. Pojam rivalstvo u NBA najbolje opisuju Celticsi i Lakersi, no da bi Lakersi dobili još jednog rivala morat æe odigrati još veliki broj utakmica poput one juèer protiv ovog istog protivnika.

Matt Barnes (Magic) vs. Kobe Bryant (Lakers)

Latest Posts

NE PROPUSTITE