Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Džeba: Odlazi li Allen Iverson u mirovinu?

Prije 108 godina, toènije 15. prosinca James Naismith je izmislio igru – košarku. Vjerojatno u njegovo doba nitko nije mogao vjerovati da æe se ta igra razviti u jedan od najpopularnijih sportova na svijetu. Iz košare za breskve razvio se koš visok 305 centimetara, a 122 centimetara manji igraè rodio se 7. srpnja 1975. godine.

Zašto sam poèeo èlanak o legendi kojoj se mogu zahvaliti Chamberlain, Jordan, Iverson, ja i vi? Zato jer je pitanje ”Je li netko mogao vjerovati da æe se ta igra toliko razviti’‘ dobro pitanje i za ovaj èlanak. Toènije moje pitanje glasi ”Je li netko vjerovao da æe se taj maleni deèko pretvoriti u legendu NBA lige?”

Veliki borac bez straha
Naravno rijeè je o Allen ”The Answeru” Iversonu. Prije 33 godine i nekoliko mjeseci svijet nije dobio samo jednog odliènog košarkaša nego nevjerojatnog borca. Deèko koji se borio od prve minute života, nastavio je tako i u svojoj 34. godini. Jedina razlika je da se onda borio preživjeti, a sada se bori s onim što najbolje u životu zna – igrati košarku. Beskompromisnom igrom iz utakmice u utakmicu oduševljavao je navijaèe širom svijeta upuštajuæi se bez straha u ponekad sulude proboje prema košu izmeðu gotovo dvostruko težih igraèa.

Od trenutka kada je kao prvi pick na draftu 1996. stigao sa sveuèilišta Georgetown promijenio je naèin na koji se gledalo na igraèe njegove visine. Tijekom njegovog igranja u Philadelphia 76ersima svojom je igrom i ogromnim srcem postao ikona kluba, ali morao je napustiti ”svoj” grad zbog prevelikog pritiska nakon loših rezultata. Sigurno mu nije bilo lako donijeti takvu odluku, ali želja za naslovom bila je puno jaèa. Najbolje je tu situaciju opisao sam Iverson koji je za jedan amerièki èasopis izjavio ”Bilo mi je strašno teško na kraju karijere u Philadelphiji. Sve oèi na košarkaškom terenu bile su uprte u mene, a nismo imali nikoga tko bi barem malo pritiska skinuo s mojih leða.”

Veliko finale s Lakersima donijelo samo titulu MVP-ja
Iz sebe je ostavio titulu za najkorisnijeg igraèa, nekoliko nagrada za prvu, drugu i treæu momèad, te titulu novaka godine. Najbolje igre je prikazivao u prvoj godini novog tisuæljeæa kada je bio na prosjeku od 31 koša i 5 asistencija, što je bilo dovoljno za veliko finale s Los Angeles Lakersima. Odmah je bilo jasno da se Sixersi ne mogu nositi s takvom ekipom, ali Iverson je uz MVP-ja lige te godino odnio i titulu MVP-ja All-Stara.

Svoju desetu sezonu u NBA ligi zapoèeo je u bijelo-plavom dresu, dresu Nuggetsa. Ogromni naslovi su pucali u svim medijima, od naslova prvaka do velikog dueta kojeg bi morao tvoriti s Carmelom Anthonyem. Oèigledno se Allen Iverson podredio ekipi (poslije deset godina), smanjio je broj koševa, a podigao broj asistencija. Uz svu želju i htijenje nisu uspjeli ostvariti svoj cilj, a najgore dolazi na kraju. Da nije sve bilo bajno u Denveru, dovoljno govore i izjave trenera Georga Karla poslije zamjene s Detroit Pistonsima: ”Mislim da je za svakog trenera frustrirajuæe kad mu igraè nema mentalitet playmakera i kad ne dodaje lopte. Iverson je ponekad imao problema s povjerenjem u suigraèe koji su bili otvoreni.”

Èinjenica je da u Philadelphiji Iverson nikada uz sebe nije imao igraèa koji bi ga rasteretio. Nažalost se ni ekipa Denvera na èelu s Anthonyem i Cambyem nije pokazala kao puni pogodak, a jedna lopta za dvije zvijezde bila je premala. Oèigledno su se u privatnom životu odlièno razumjeli, ali obojica vole biti u središtu pažnje i bilo je oèito da te stvari neæe dugoroèno funkcionirati.

Najteži (košarkaški) trenuci u njegovom životu
Kasnije slijedi za Iversona vjerojatno najteže razdoblje u njegovom životu, a to je nedavno potvrdio poslije utakmice protiv New Jersey Netsa: ”Prvi puta u životu se nalazim u ovakvoj situaciji. Teže je nego što sam mislio da æe biti. Zbog ozijede leða moram biti na klupi na poèetku utakmice, zatim igrati, pa se opet vratiti na klupu. Teško je uigrati se. Skidam kapu momcima koji mogu ulaziti sa klupe i biti uèinkoviti. Za mene je to teško, ne ide mi dobro.”

Generalni menadžer Detroit Pistonsa, Joe Dumars, objavio je kako je ova sezona za Allena Iversona završena. Allen Iverson je od kraja veljaèe propustio èak šesnaest utakmica, ali svejedno je pitanje je li to glavni razlog da je generalni menadžer zakljuèio njegovu sezonu nekoliko dana prije kraja regularnog dijela, kada Detroit još nije osigurao playoff. Detroit je izgubio svoju prepoznatljivost s dolaskom Allena Iversona i svi ljubitelji Pistonsa nisu bili oduševljeni s potezom èelnika njihovog kluba, jer 33-ogodišnji organizator igre je oèigledno poremetio odnose meðu igraèima.

Kako æe se završiti prièa “Detroit and Iverson” ?

Bilo je jasno da Iversona u Detroitu neæe èekati puna minutaža i da tamo neæe imati status prve zvijezde kluba. Iversonova strast i brzina se gubila iz noæi u noæi, a slavlje Pistonsa je bilo rijetko. Iversonu se uvijek moglo predbaciti da je bezobrazan ili bahat, no nikada se nije moglo reæi da ne želi igrati, ali poslije prièe ”Detroit and Iverson” borac iz Hamptona je prvi put spomenuo rijeè mirovina.

Iverson, koji je u Detroit stigao u zamjenu za Chaunceya Billupsa, rekao je kako neæe prihvatiti ulogu zamjene sljedeæe sezone. ”Radije bih otišao u mirovinu nego da opet moram ovo raditi’‘ izjavio je ”The Answer’‘. S obzirom da Iversonu ugovor  vrijedan malo manje od 22 milijuna istièe ovog ljeta, ne bi bilo èudno kad bi rekli da je odigrao posljednu utakmicu za Detroit, a možda i posljednju u svojoj karijeri.

U karijeri ispunjenoj ozljedama, kontroverzama i sukobima s trenerima Iverson je zaslužio status velikana i dokazao da je najvažniji èovjekov mišiæ ipak srce, ali je li zaslužio da svoju veliku karijeru završi s mizernim šutom 1-8 za 18 minuta provedenih na parketu? Hoæe li se Iversonovo ime pojavljivati i ovog ljeta na tržištu za slobodne igraèe?

Latest Posts

NE PROPUSTITE