Saturday, July 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Džeba: Pierce – As u rukavu

Najveæi rivali su nam tijekom regularne sezone, a i doigravanja ponudili mnoga toga, ali šlag na torti još èekamo. Slijedi nam majstorica koja neæe odluèivati samo o novom prvaku NBA lige, veæ i o ponosu tih dviju strana. Malo je takvih koji mogu neutralno pratiti ovo veliko finale, dvoboj dvojice najveæih medu najveæima i biti ravnodušni kada recimo u šestoj utakmici Lakersi zakucaju Boston.

U svoj protekloj kolumni najavio sam novi naslov Bostonu, koji me je oduševio igrom protiv Clevelanda. Izjavio sam da nitko ne može dobiti Boston u sedam utakmica i da je to ekipa koja æe upisati novi NBA naslov, 18 po redu.

Magija sa Floride je prekasno poèela djelovati i stari Kelti su izvukli živu glavu dok još floridsko sunce nije postalo prevruæe. Spremni i koliko-toliko zdravi došli su u dvoboj sa Lakersima, u utakmicu gdje vremena za nove eksperimente, loše dane, promjene taktike više nije bilo.

Tko je bolji, tvrdi, spremniji, iskusniji – taj prolazi, a gubitnik, gubitnik æe ponovno održati svoju 2-dnevnu slavu, a onda kao mali dio prašine u svemiru æe upasti u crnu rupu i izgubiti se u vremenu. Možda æe se samo oni najzagriženiji fanovi za koju godinu podsjetiti da su ipak oni bili protivnici tog velikog pobjednika.

A tko æe biti taj veliki pobjednik?
Kada jednom prijedeš prag, teško se je vraæati, pa tako je i meni. Ostajem kod toga da je Boston kvalitetnija ekipa i da æe Boston slaviti u sedmoj utakmici te svojim fanovima donijeti novu ljetnu radost.

Prema zadnjoj utakmici ta najava je odlièna prepozicija da bi me netko nazvao izgorjelim likom. No, Boston ima Asa u rukavu, Boston ima osobu, voðu, koja može preokrenuti utakmicu u samo nekoliko sekundi, ima igraèa koji diše za takve utakmice.

Nije to ni Ray Allen, ni Kevin Garnett, ni Rajon Rondo. Nitko drugi ne preostaje, nego Paul Pierce. Moja nada za koju se nadam da me neæe razoèarati, i iz velikog experta pretvoriti me u loosera*. Paul je atipièan lik, koji je u životu prošao sve od A do Ž. Igrao je u dvije potpuno razlièite krajnosti, u gubitnièkoj ekipi, gubitnièkoj atmosferi i šampionskoj ekipi.

*Da ukradem našem Hrvoju njegovu zvjezdicu. Expert? Dosta je da danas živiš u Americi i imaš priliku prognozirati susret na ESPN-u i ne daj bože, pogodiš dva susreta. Veæ imaš poseban naziv, posebnu sekciju i prostor za pisanje sveznale èlanke.

No, imaju te dvije krajnosti sa Paulom ipak jednu zajednièku toèku, a to je da je u obje situacije bio lider ekipe. Paul je strašno napredovao u zadnje dvije tri godine, rijeè je o igraèu kojem više nije bit ubaciti 30ak poena, razbijati protivnike i to danima. Nije više rijeè o bahatom momku ili razmaženom dijetetu, rijeè je o èovjeku koji je danas spreman uèiniti sve za svoju ekipu, svoje suigraèe i na kraju krajeva i za svoje navijaèe.

Paul, podjednako kvalitetan u oba smjera biti æe sigurno prvi igraè veèeri u sedmoj utakmici. Biti æe ispred Kobea, Gasola, Garnetta, Rondoa i ostalih. Èak i ispred svih manekena šou-biznisa. To æe biti njegova veèer, on æe morati uraditi èudo i srušiti Kobea u njegovom hramu gdje je godinama nedodirljiv.

Da li on to može ili ne, nije sporno. Pokazao je veæ puno puta da može protiv bilo koga, bilo kada, bilo gdje. No rijeè je o jednoj utakmici, možda o jednom šutu, skoku, ukradenoj lopti. Ili æe upasti ili neæe. To æe biti možda šut koji æe Paula postaviti uz boka jednog velikog Birda ili ipak šut koji æe ga zabilježiti samo kao voðu ove jedne nove generacije Celticsa koja neæe više dugo sijati na NBA parketima.

Latest Posts

NE PROPUSTITE