Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Džeba: Raspada se velika trojka?

Prema pisanju medijske kuæe Yahoo Sports, èelnici Boston Celticsa traže potencijalnu zamjenu za (po)najboljeg bek šutera u ligi, Raya Allena.

Ray Allen, koji je veæ u svojoj 35. godini života sve je bliže odlasku u mirovinu, a njegov ogroman ugovor od 20. milijuna dolara jako tereti salary cap Celticsa koji bi ga voljeti rasteretiti sa mladim i jeftini(ji)m branièem.

Predsjednik Danny Ainge svakako nije pred lakom odlukom jer najtrofejnija ekipa NBA lige (opet) ima po mnogima najbolju momèad na kugli zemaljskoj. Voða Paul Pierce nikada nije bio bolji, kompletniji, a kada je zdrav Kevin Garnett obrana je bezprijekorna. Pojaèani za Rasheeda Wallacea i mladim tonusom kojeg daju Perkins i Rondo, sastavljena je najbolja moguæa kombinacija i spoj mladosti i iskustva.

Ainge je dovoðenjem Garnetta i Allena probudio košarku u Bostonu. Prije dvije godine u velikom Finalu slomili su Lakerse, a prošle godine ih je po mnogim procjenama ozljeda Garnetta zaustavila na putu prema obrani naslova.

Zadržati dominaciju ili pomladiti momèad?
No, sada treba biti (ponovno) pametan i povuæi pravi potez u pravo vrijeme. Vrijednost Allena pada iz utakmice u utakmicu i to ne zbog njegovih igara veæ zbog toga što se sve te njegove utakmice zbog godina polako odbrojavaju. Svaki moguæi trade koji ukljuèuje Allena tako æe uvijek manje zanimati ostale NBA klubove, zato treba dobro prevagnuti koliko još koristi može biti od Allena?

S druge strane Allen bi sa svojim iskustvom i šutom koji se rijeko raða mogao pomoæi Celticsima u još nekoliko sezona, odnosno pokušati osvojiti svoj drugi prsten (pa èak i treæi …). Uz sve to, vjerojatno niti jedan mlaði bek šuter ne bi mogao poželjeti takvog mentora.

Svakako, sada bi prvi cilj Celticsa morao biti da u doba recesije odvagnu mogu li zadržati porez na luksuz, koji sada iznosi visokih 28 milijuna dolara. Naime, salary cap je ove godine snižen na 57,7 milijuna dolara, a Celticsi za svoje zvijezdice plaæaju više od 85 milijuna dolara. Ukoliko Celticsi mogu zadržati taj luksuz do kraja godine, onda bi ovoga ljeta, kada Allenu istekne ugovor mogli tu uštedjeti jer on više neæe moæi dobiti 20-ak milijuna u novom ugovoru.

Celticsi bi svakako tim potezom puno uštedjeli (èitaj: 20 milijuna dolara), ali i još više izgubili. S novom politikom – pomlaðivanjem, Kelti bi mogli ponovno upasti u crnu rupu, koja bi ih ispljunula u krug prosjeènih igraèa.

Da li æe Allen biti samo sluèaj ili putokaz za sve svoje suigraèe vidjet æemo uskoro. Mi se možemo samo nadati da Ainge pokuša zadržati drugog najboljeg tricaša u povijesti NBA lige (zaostaje 197 trica iza Reggie Millera) i tako vidimo superjaki finale Istoka Celtics-Cavaliers, a onda revanš Lakersa protiv Celticsa.

Latest Posts

NE PROPUSTITE