Tuesday, April 16, 2024

ZADNJE OBJAVE

Džeba: Rasplet sudbine na zapadu

NBA tržnica ovih je dana na veliko otvorila svoja vrata, a popis slobodnih igraèa svakako nije toliko primamljiv kao što æe biti slijedeæe godine, ali na Zapadu se ipak mogu pronaæi imena poput Jasona Kidda, Linasa Kleize, Rona Artesta, Trevora Arize, Lamara Odoma, Drewa Goodena i drugih.

Slobodni i zaštiæeni igraèi na zapadu:
(opomena: slobodni igraè može primat ponude ostalih ekipa, ali njegova trenutna ekipa može izjednaèit tu ponudu i zadržati igraèa)

Dallas Mavericks:
Slobodni igraèi: Ryan Hollins
Zaštiæeni igraèi: Brandon Bass, Gerald Green, Jason Kidd i James Singleton

Vlasnika Dallas Mavericksa, Marka Cubana, više bi briga morala stvoriti slijedeæa godina kada æe slobodni igraèi postati Dirk Nowitzki, Josh Howard, Jerry Stackhouse i Antoine Wright. No, svakako ne smijemo podcijeniti dvojicu igraèa koji bi morali biti cilj Dallasu da ih zadrže u svojem redovima, a to su mladi Gerald Green i iskusni Jason Kidd, koji se ovih dana spominjao kao moguæi kandidati za pojaèanje ekipe Mikea D’Antonia. Uz njih zanimljivo æe biti popratiti i situaciju oko Brandona Bassa, igraèa koji ima tek 24 godine, a prošlu je sezonu odradio sasvim solidno, možda i iznad oèekivanja, pa je moguæe da Cuban bude ponovno morao izjednaèiti ugovor odnosno ponovno preplatiti svog igraèa.

Denver Nuggets
Slobodni igraèi: Linas Kleiza
Zaštiæeni igraèi: Chris Andersen, Anthony Carter, Jason Hart, Dahntay Jones i Johan Petro

Linas Kleiza, košarkaš koji je na prosjeku od 10 koševa i 4 skoka, dobro je zapisan u slovima hrvatske košarkaške povijesti u ovom desetljeæu. Naime, pamtiti æe se njegove trice sa Olimpijskih igara u Pekingu kada je Kleiza jednostavno pogaðao nemoguæe šutove, a hrvatski izabranici nisu imali riješena zaustaviti odliènog krilnog košarkaša. Dodatna potvrda njegove karijere je i Jabbarov popis deset najboljih neamerièkih igraèa u ligi, meðu kojima je bio i naravno simpatièni Litvanac. Od zaštiæenih igraèa moramo spomenuti Chrisa Andersena, koji je u ovoj sezoni oduševljavao odliènim blokadama.

Golden State Warriors
Slobodni igraèi: Rob Kurz i C.J. Watson
Zaštiæeni igraèi: /

Golden State æe izgubiti jednu važnu kariku u svojoj ekipi, C.J. Watsona. Mladi organizator igre je u prošloj sezoni bilježio 9,5 koševa, 2,7 skokova i 1,2 asistencije po susretu. Na draftu su neoèekivano izabrali Stepehena Currya i zato æe manjak na poziciji jedan biti veliki problem. Drugi slobodan igraè, Rob Kurz je manje poznat, ako smo iskreni, sa svojom igrom ni nije zaslužio veæu pozornost. Brojke od 4 koša i 2 skoka govore sve.

Houston Rockets
Slobodni igraèi: /
Zaštiæeni igraèi: Dikembe Mutombo i Von Wafer

Houston se iz godine u godinu bori sa ozljedama. Nekima možda èudan potez dovoðenjem Rona Artesta za jednu sezonu se ipak na kraju pokazao kao totalni promašaj. Artest je veæ otišao u nove NBA prvake, Los Angeles Lakerse. Von Vafer je svakako jedan od pozitivnih stvari u prošlogodišnjim Raketama. Naime, taj mladiæ sa svega 24 godine je prošlu sezonu završio sa 9,7 koševa i 1,1 asistencijom, ali i odliènim šutom za tri, 39%. Dikembe Mutombo je svoje dao, sa 43 godine se više i nije moglo oèekivati, kapa dolje! No, èelnike Rocketsa neka zabrinjava slijedeæa godina kada slobodni igraèi postaju Luis Scola, Kyle Lowry i Carl Landy, dok zaštiæeni Yao Ming, Tracy McGrady, Brent Barry,

Los Angeles Clippers
Slobodni igraèi: Steve Novak
Zaštiæeni igraèi: Alex Acker, Fred Jones i Brian Skinne
r

U èetvrtak košarkašku je javnost možda malo iznenadila vijest da Clipperse napušta Zach Randolph, dok drugim smjerom ide Quentin Richardson, koji je u nekoliko dana promjenio 3 kluba (iz Knicksa poslan u Grizzliese, a sada u Clippersima). Naravno to je bio sasvim oèekivan trade, jer Clippersi su tako oslobodili prostor za ovogodišnji prvi izbor, Blakea Griffina. Uz Barona Davisa i Rickya Davisa bilo bi skoro pa nemoguæe ponoviti prošlogodišnju sezonu. Od sadašnjih slobodnih igraèa valja spomenuti Freda Jonesa (7,3 koša, 3,6 skoka) i Stevea Novaka (6,9 koševa i 1,8 skokova).

Los Angeles Lakers
Slobodni igraèi: Shannon Brown
Zaštiæeni igraèi: Lamar Odom

Najbitnija stvar kod aktualnih prvaka je neiskorištavanje klauzule s strane Kobea Bryanta koji je ovog ljeta mogao postati slobodan igraè. No najbolji igraè ovogodišnjem finala odluèio je u dolazeæoj sezoni braniti naslov i pokušati osvojiti svoj peti naslov. No, Lakersi su u nedoumici ponuditi li ugovor Lamaru Odomu. Trevor Ariza je otišao u Houston, a doveli su Rona Artesta, igraèa s kojim su vjerojatno dodatno ojaèali svoju veæ veoma moænu ekipu.

Memphis Grizzlies
Slobodni igraèi: Juan Carlos Navarro i Hakim Warrick
Zaštiæeni igraèi: Chris Mihm, Quinton Ross i Mike Wilks

U Memphisu imaju svakako razlog za veselje nakon izbora u njujorškoj dvorani Madison Squre Garden, gdje su èelnici Grizzliesa izabrali Hasheema Thabeeta, a uz to dobili i Zacha Randolpha iz Clippera. No, ipak nije sve tako lijepo jer slobodan igraè je Hakim Warrick koji je bio veoma bitna karika u ekipi Memphisa i igraè koji æe vjerojatno sreæu potražiti u nekom drugom dijelu Amerike. Ostala èetvorica nisu vrijedni spomena, pogotovo ne Chris Mihm koji je potpuno podbacio u svojoj karijeri, ali neka Memphis malo baci oko na 2010. godinu kada slobodan postaje Rudy Gay,

Minnesota Timberwolves
Slobodni igraèi: /
Zaštiæeni igraèi: Rodney Carney, Jason Collins, Kevin Ollie i Shelden Williams

Minnesota bi mogla više brinuti o svojima izborima na ovogodišnjem izboru jer birajuæi kao 5. i 6. igraèa organizatora igre je jako zaèuðujuæe, trenutno jako smiješno, ali možda se uskoro ugrizem za jezik. Prema rijeèima vlasnika Minnesote Davida Kahna to nije probleme, dapaèe to je buduænost kluba, a ako ga ne zabrinjava izbori onda bi ga morala ogromna odšteta za Rickya Rubia. Od igraèa koji bi ove sezone mogli napustiti Minnesotu nema zvuènih imena, ali ipak treba malo pozornosti posvetiti 25-godišnjem Rodneyu Carneyu koji je pokazao talent na poziciji krila i svakako bi uz tvrdi rad i kontrolirano praæenje njegovog napretka mogao izrasti u solidnog NBA igraèa.

New Orleans Hornets
Slobodni igraèi: /
Zaštiæeni igraèi: Ryan Bowen, Melvin Ely i Sean Marks

New Orleans nema ovu godinu razloga za brigu, barem kada je tema slobodni igraèi. Sumnjam da æe njihovi zaštiæeni igraèi dobiti bilo kakvu ponudu, jer skupa nisu upisali 10 koševa, a ukoliko bude neka manja ponuda moguæe je da bude New Orleans ostavljao prostor u svojoj ekipi za traženje drugih slobodnih igraèa. No, ipak bi trebala posvetiti malo više vremena slijedeæem ljetu kada slobodni postaju Tyson Chandler, Peja Stojakoviæ i Rasual Butler. Draft je donio 21. poziciju, a izabrali su prema amerièkim struènjacima odliènog defanzivnog igraèa Darrena Collinsona.

Oklahoma City Thunder
Slobodni igraèi: /
Zaštiæeni igraèi: Desmond Mason, Malik Rose i Robert Swift

Oklahoma je dovoðenjem mladog i perspektivnog, Jamesa Hardena (3. izbor drafta) stvorila jednu od najperspektivnijih ekipa u ligi. U ekipi je još jedan igraè koji je bio izabran kao drugi izbor, Kevin Durant koji je okosnica nove franšize, a uz njega je tu i perspektivni Russell Westbrook, povratnik na NBA parketima, Shaun Livingston, Srbin Nenad Krstiæ i 25-godišnji Thabo Sefolosha. Budi li uspjeli zadržati jednog od najiskusnijih igraèa, 32-godišnjeg Desmona Masona koji je ovog ljeta zaštiæeni igraè, onda bi svakako stvorili ekipu koja bi se iz dna lige mogla objektivno ukljuèiti u borbu za završnicu natjecanja. Od preostale dvojce slobodnih igraèa bi možda mogli spomenuti Roberta Swifta, koji je još daleko do svog vrhunca, dok je Malik Rose veæ pred poèetkom kraja odnosno ulazi u vrijeme kada njegova karijera polako na zalasku.

Phoenix Suns
Slobodni igraèi: /
Zaštiæeni igraèi: Matt Barnes, Grant Hill i Stromile Swift

Sunsi su dotakli dno, odnosno pitam se je li gore uopæe moguæe? Steve Nash, dvostruki najkorisniji igraè lige je prošao svoje 35. proljeæe i pitanje je koliko dugo æe moæi se boriti sa mlaðim, svježijim i bržim igraèima. Uz to mogli bi reæi da Granta Hilla èeka posljednja sezona u ligi, jer sa svojih 37 godina æe teško nadomjestiti ono što je propuštao u Magicu kada je u šest moguæih sezona odnosno 492 utakmice odigrao svega 200 utakmica. Igraè koji je mogao i morao postati novi èlan Kuæe slavnih i igraè o kojem bi pisali i godinama nakon njegove karijere su nažalost njegovu košarkašku prièu više obilježile ozljede i zato je èešæe bio vidljiv red iza svoje klupe. No, kako god Hill ima moguænost odlaska ukoliko Sunsi ne izjednaèe ponudu druge ekipe, a èelnicima Sunsima bi morao prvotni cilj biti zadržavanje 28-godišnjeg Matta Barnesa koji je ovu sezonu završio sa 10,2 koša, 5,5 skokova i 2,8 asistencije po susretu. Sve èešæe se spominje i odlazak Amarea Stoudemirea koji æe dogodine postati zaštiæeni slobodni igraè, a odlaskom Shaquille O’Neala u Cleveland su svakako puno izgubili pod košem. Hoæe li to moæi nadomjestiti 35-godišnji Ben Wallace?

Portland Trail Blazers
Slobodni igraèi: /
Zaštiæeni igraèi: Channing Frye, Raef LaFrentz, Shavlik Randolph, Michael Ruffin

Blazersi se ovog ljeta ne trebaju brinuti o svojim slobodnim igraèima jer sumnjam da æe izjednaèiti ponude drugih ekipa za svoje èetiri igraèe koji imaju zaštiæeni status. Shavlik Randolph i Michael Ruffin su potpune nepoznanice u krugu NBA ljubitelja, dok Channing Frye i Raef LaFrentz nisu oduševili sa svojom igrom. Èelnicima Blazersa bi morao glavni cilj biti zadržavanje Brandonya Roya i LaMarcusa Aldrigea koji dogodine postaju slobodni igraèi, dok zaštiæeni status æe imati Steve Blake i Travis Outlaw. Prema trenutnoj reakciji španjolskog bisera Rudya Fernandeza u slijedeæoj sezoni neæemo u dresu Portlanda gledati Hidayeta Turkoglua. Blazersi imaju veoma respektabilan sastav ukoliko svim spomenutim igraèima dodamo Grega Odena, Jerryda Baylessa i Joela Przybillu dobijemo ekipu koja ima buduænost, ekipu koja može napraviti korak više nego prošlu sezonu.

Sacramento Kings
Slobodni igraèi: Rashad McCants
Zaštiæeni igraèi: Calvin Booth, Ike Diogu, Bobby Jackson i Cedric Simmons

Sacramento Kings je prazninu sa vjerojatnim odlaskom Rashada McCantsa koji je ovog ljeta slobodan igraè zapunio sa ovogodišnjem draftu. 25. lipnja je kao èetvrtog igraèa David Stern proèitao Tyreke Evans kojeg su izabrali èelnici Kingsa. Evans je perspektivni odlièni šuter koji je bio potreban Sacramentu jer klub æe najvjerojatnije napustiti i drugi bek-šuter 36-godišnji Bobby Jackson koji ima zaštiæeni status. Zanimljiv i drugi izbor u prvom krugu ovogodišnjeg drafta sa strane Kingsa kada su izabrali krilnog košarkaška, Omrija Casspija. 21-godišnji košarkaš je prošlu sezonu nosio dres izraelskog ponosa, Maccabija gdje je u prosjeku bilježio 12,8 koševa, 4,6 skokova i 1,9 asistenciju po susretu. Hoæe li Kevin Martin, Andreas Nocioni i Beno Udrih sa dvojicom mladiæa uspjeti podignuti Kingse, koji su u prošloj sezoni imali najlošiji omjer u ligi.

San Antonio Spurs
Slobodni igraèi: /
Zaštiæeni igraèi: Drew Gooden, Ime Udoka i Jacque Vaughn

Spursi su dolaskom Richarda Jeffersona dobili novu super zvijezdu a izgubili trojcu starijih igraèa: Brucea Bowena, Kurta Thomasa i Fabricia Oberta. Puno sreæe su imali i na ovogodišnjem draftu kada su u drugoj rundi drafta izabrali bivšeg centra Pittsburgha, Dejuana Blaira kojem je inaèe prirodna pozicija mjesto krilnog centra. Blair nije mogao poželijeti boljeg mentora nego Tima Duncana, koji se može pohvaliti i sa nagradom najkorisnijeg igraèa lige. Od zaštiæenih igraèa moramo spomenuti bivšeg Cavaliera, Drewa Goodena i mladog Ime Udoku, dok treæi zaštiæeni igraè, organizator Jacque Vaughn neæe donijeti velike glavobolje Gregu Popovichu sa potencijalnim odlaskom iz savezne države Texas. Na mjestu playmakera je sigurni Tony Parker, a Spursi još mogu raèunati na usluge Manua Ginobillija, Rogera Masona, Micheala Finleya te George Hilla.

Utah Jazz
Slobodni igraèi: Paul Millsap
Zaštiæeni igraèi: Morris Almond, Jarron Collins, Brevin Knight i Ronnie Price

Utah Jazz godinama ne postiže rezultate koje bi mora s obzirom na njihova imena u veoma respektabilnom rosteru. Ove godine æe grad mormona napustiti odlièni Paul Millsap koji je u minuloj sezoni bilježio 13,5 koševa, 8,6 skokova i 1 asistenciju po susretu. Zaštiæeni igraèi su manje zanimljivi odnosno puno manje bitni od slobodnih i zaštiæenih igraèa za slijedeæe ljeto. Bez ugovora æe biti Ronnie Brewer, a zaštiæeni status æe imati Mehmet Okur, Kyle Korver, Carlos Boozer i Matt Harpering. Hoæe li iskusni Jerry Sloan konaèno postiæi rezultat kojeg zaslužuju prije spomenuti igraèa skupa sa još Deronom Williamsom i Andreiem Kirilienkom. Za kraj možemo još spomenuti da Utah Jazz na ovogodišnjem draftu kao 50. igraèa izabrao potencijalnog hrvatskog reprezentativca, Gorana Sutona, a uz to još uvijek drže prava na hrvatskog dragulja, Antu Tomiæa.

Latest Posts

NE PROPUSTITE