Tuesday, April 16, 2024

ZADNJE OBJAVE

Džeba: Tko je najbolji šuter u NBA?

Reggie Miller jednom je izjavio: “Samo je Dražen bolji šuter od mene”. Slagali se neki s tim ili ne, oboje su bili vrhunski šuteri, ali danas definirati rijeè šuter u NBA ligi znanstvena je fantastika.

Dok se budem poigravao sa slovima u nekoliko slijedeæih redova, treba napomenuti da danas rijeè tricaš nije šuter i obrnuto, veæ imamo više razlièitih šutera.

Tko je bolji šuter: Kobe Bryant, Dirk Nowitzki ili Ray Allen? Dok ovo èitate vjerojatno imate svog favorita, ali sigurno je da niste pogriješili. Kobe je roðeni strijelac i svakako pravi stroj za koševe, Dirk je jedan od najboljih kreatora vlastitih šuteva a Ray Allen svakako je najbolji tricaš današnjice.

Kvalitetni tricaši danas su potrebni svakoj momèadi. U ekipi gdje Tricaš èeka na svoju loptu obrana si  ne smije dozvoliti da udvaja bilo kojeg drugog protivnièkog igraèa, jer tu onda svoje lopte èekaju igraèi poput Allena, Stojakoviæa, Kapona, Redda, Korvera, M. Millera i ostalih. Opet moramo znati granicu te rijeè “ostali”, jer nisu svi tricaèi koji imaju postotak šuta za tri 40% ili više. Nisam namjerno upalio caps lock kod rijeèi Tricaš, jer je razlika izmeðu tricaša i Tricaša. Kakva? Pa Tricaši su naprimjer bili Reggie Miller i Dražen Petroviæ, igraèi koji su iz veèeri u veèer mogli pogodit 4,5 ubaèaja za tri poena, pa makar to bio njihov loš ili dobar dan. U ligi je puno talentiranih tricaša, meðu kojima moramo spomenuti i Rogera Masona te Daniela Gibsona.

Kreatori su igraèi koji uvijek moraju imati jednu dozu više respekta protiv protivnièke obrane. Igraèi koji mogu sami sebi iskreirati šut i pogoditi ili u najtežim trenucima se može uslonit iskljuèivo na sebe, toènije na svoj šut. Na poèetku èlanka sam za glavnog kreatora stavio Dirka, ali uz njega ne spomenuti Piercea, Bryanta, Anthonya, Wadea, Iversona, McGradya, Aenasa bio bi grijeh. Paul Pierce je to što sada pišem najviše puta pokazao u prošlogodišnjem playoffu, najviše se pamti sedma utakmica finale istoka, kada je Pierce sam uništio Jamesove Cavse. Kobe – èudo od košarkaša i vjerojatno èovjek koji je sposoban pogoditi bilo kada s bilo kojeg mjesta terena.

Clutch šuteri? Koji igraèu su se vama sada prolistali po vašim mislima? Jordan, R. Miller. Bird, Magic, West, Havlicek i vjerojatno još netko. Od današnjice su vjerojatno tu Turkoglu, Bryant, Dirk, McGrady, a valja spomenuti i dvojcu igraèa koji su bili majstori završnice i kljuènih šuteva. Jedan je umirovljeni Robert Horry, dok drugi danas igra u Hornetsima – James Posey. Clutch šuteri ili šuteri koji su najsigurniji u završnici utakmice ili u šutovima za pobjede su danas najcjenjeniji igraèi, jer oni donose one vrijedne pobjede. To je nekada bio i naš Dražen, koji se nikada nije bojao uzeti loptu dok je sirena odbrojavala, ali vjerojatno nekoga poput Jordana NBA liga neæe više imati. Igraè koji je u takvim trenucima bio vjerojatno na 80% uspješnosti rodio se samo jednom.

Na pitanje »tko je najbolji šuter?« mogli bi reæi onaj koji je najkompletniji. Jednaka stvar je vjerojatno i u pitanju tko je najbolji igraè, gdje nije najbolji onaj tko ima najviše asistencija, skokova, koševa veæ onaj koji je najkompletniji. Igraè koji nema limita odakle æe zabiti i kako æe zabiti koš. Najpoznatiji je svakako bio veæ spomenuti Michael Jordan, koji je bio sposoban zabit koš od bilo kuda, a recimo danas su to Kobe, Roy, Pierce. Dok pišemo u šuterima nepošteno je ispustit i igraèe koji su bili ili jesu specijalizirani za slobodna bacanja. Danas najbolji i još uvijek 100%-tni Jose Calderon ima svakako konkurenciju u Steveu Nashu, Mo Williamsu, T.J. Fordu… Svi oni su isto dobri šuteri, ali nisu igraèi koji su sposobni prelomiti, odluèiti ili preokrenuti utakmicu sa svojim šutom.

Ako sam si dozvolio napraviti razliku izmeðu Tricaša i tricaša onda isto tako moramo reæi da postoje Šuteri i šuteri. Šuter sa velikim “Š” je igraè koji se uvijek može osloniti na svoj šut, ali opet moramo znati da postoje igraèi koji su sposobni zabit otvoren šut, iskreirat šut, zabit za pobjedu ili sa bilo kojeg dijela terena. Zato za kraj mogu samo reæi najbolji šuter u NBA ligi je: Bryant, Nowitzki, Redd, Allen, Hamiliton, Gibson, Carter, Pierce, Wade, Ginobilli, Miller, Korver, Stojakoviæ, Durant, Gordon, Nash, Calderon, Arenas, McGrady, Billups, Butler, Bibby, Iguodala, Turkoglu, Anthony, Martin, Terry, Richardson, Johnson, Gay, Parker, Kapono, Gibson, Mason, Vujaèiæ, Lewis…. Bilo koga izabereš nisi pogriješio!

Izjave naših korisnika na forumu u temi “najbolji šuteri”, koji su još jednom dokazali koliko je teško objasniti tko je najbolji šuter:

Beziimeni: “Jason Kapono je gotovo uvijek meðu vodeæima u postotku za tri poena!”
KobeBryant: “Najbolji šuter na otvorenom šutu je Ray Allen a najbolji šuter preko ruke i u teškim pozicijama je Kobe Bryant!”
Celtic from Croatia: “Nije ni Mike Miller daleko od najboljeg šutera  – 28 trica iz 31 pokušaja”
JohnnyBlaze: “Ray Allen je èisti suter koji može pogodit odakle hoæe i kako hoæe i preko koga hoæe….a Kobe je svoj šut usavršio treniranjem i jedan je od najopasnijih šutera”
Sego: “da ray allen je onaj po meni klasièni šuter ali Kobe, od kud hoæe, kad želi, preko koga ma sve mislim da je najbolji igraè u NBA ikad”
Shyn3: “ja mislim da ovdje neki ljudi brkaju neke pojmove. jedno je scorer (kobe, AI, t-mac, pierce) a drugo je šuter (kapono, m.miller, peða,….). ja sam siguran da saša vujaèiæ na treningu lakersa zabije više šuteva od kobe-a (kad je slobodno šutiranje) i to znaèi da je saša bolji šuter ali kobe je i dalje bolji igraè jer on može zabit koš na više razlièitih naèina, u tome je bit”
ralf_gevens: “jedan od najboljih šutera, ako ne i najbolji je nash.”
jman: “Po meni su najbolji šuteri Ray Allen,Szczerbiak,Nowitzki i Hamilton.
gocek: “najbolji šuter je bez ikakve konkurencije ray allen i slažem se da neki košarkaši poput iversona ili kobea traže kontakt u šutu te da im to možda više leži od otvorene pozicije za 3 jer da im ne leži pa zar ne bi kobe katkad izlazio iz blokova da mu to leži
bonzi:
“ray allen the beast”
nets_the_best: “Michael Redd”
The Emperor:Stojakoviæ i Allen,i dobar šut ima i Nowitzki za svoju poziciju i visinu”
iverson1: “allen i rip hamilton”

Latest Posts

NE PROPUSTITE