Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Džeba: Uskoro kreæe sveuèilišno ludilo

March Madness, najpopularnije košarkaško natjecanje veæ kuca na vrata. Rijeè je o zakljuènoj fazi natjecanja za sveuèilišnu košarku.

Nakon regularne sezone na rasporedu su konferencijski turniri, turniri koji daju sudionike March Madnessa. Rijeè je o popularnom knock-out sustavu, gdje se ekipe poredaju s obzirom na njihov poredak u konferenciji. Prvaci konferencijskih turnira se automatsko plasiraju na March Madness, bez obzira na njihove igre u konferenciji. U prijevodu to znaèi da može i 12-plasirana, posljednja ekipa, s pobjedom protiv 5-plasirane ekipe se prvo probiti na konferencijski turnir, a onda u sluèaju osvajanja turnira se probiti i na March Madness.

Utakmice u NCAA ligi se otvore s manje bitnim susretima, koji su dio ukupnog omjera ekipe, ali nemaju utjecaj na poredak u konferencijskom turniru. Znaèi u NCAA imamo:
– Predsezonske utakmice, prijateljske utakmice, koje nemaju nikakav utjecaj na sami rasplet ekipe u toj sezoni.

– Uvodne utakmice, utakmice koje se ubrajaju u konaèni omjer ekipe zajedno s konferencijskim utakmicama.

– Nakon toga slijede konferencijske utakmice, znaèi susreti iskljuèivo protiv škola iz iste konferencije. Svaka utakmica u konferenciji se ubraja u ukupni omjer, a ujedno je stvoren još jedan omjer – konferencijski omjer. U konferenciji su kao što smo spomenuli najèešæe 12 ekipa.

-Nakon toga slijedi najbitniji turnir prije March Madnessa, odnosno turnir putem kojeg se ekipe mogu plasirati na March Madness. Knock-out sustav je po slijedeæem rasporedu:
1 – 8/9
2 – 7/10
3 – 6/11
4 – 5/12

Važnost konferencijskih utakmica je u prvom redu zadržavanje dobrog ukupnog omjera, a u drugom redu na konferencijskom turniru (igra se sve na jednu pobjedu) imaš u prvom susretu prednost domaæeg terena. Polufinalni i finalni susreti se najèešæe igraju na jednom mjestu, jednom kampu, a najèešæe su organizatori favorizirane ekipe. Samo da spomenemo još da razigravanje primjerice 8-plasirane ekipe i 9-plasirane ekipe još nije rijeè o konferencijskom turniru.

U NCAA imamo 33 konferencija, dok 6 njih se tretiraju kao TOP konferencije odnosno u Americi ih zove BCS. To su: Big 10, 12, ACC, Sec, PAC-10 i Big East. Ove godine je najjaèa konferencija Big 12 koju predvodi Kansas, a slijedi im i Baylor gdje igra naš Dragan Šekelja.

Te spomenute konferencije na March Madnessu imaju više predstavnika, dok ostalih 27 imaju obièajno jednog predstavnika – prvaka konferencijskog turnira. U prosjeku imaju te BCS konferencije po 6 predstavnika, što znaèi 36 ekipa, odnosno ekipe iz tih konferencija popune polovicu mjesta na March Madnessu.

Dolazi i do neoèekivanih rezultata na konferencijskom turniru gdje nižerazredne ekipe znaju pobjediti favorite, nositelje ekipa u konferenciji. To se primjerice dogodilo Gonzagi (koja je bila 1. u konferenciji, i na konferencijskom turniru se smatrala kao apsolutni favorit) koja je izgubila od St. Marya, ali zbog odliène sezone Gonzage mogu njihovi košarkaši s pravom raèunati na wild card, pozivnicu. Gonzaga je u konferenciji West Coast, koja daje iskljuèivo jednog predstavnika, prvaka konferencijskog turnira, ali kao što smo rekli može doæi do iznimki gdje favorizirane ekipe kiksaju na turniru i tako se mogu na March Madness probiti još samo s pozivnicom.

Gonzaga æe zahvaljujuæi upravo dobrom overall ratingu, znaèi i dobrim igrama prije konferencijskih susreta i utakmicama u konferenciji, (vjerojatno) dobiti pozivnicu. U tom sluèaju, utakmice koje smo spomenuli nekoliko redova više, znaèi susret prije konferencije, ipak imaju svoju vrijednost. Wild card se zaslužuje najèešæe odliènim igrama tijekom cijele sezone.

Najbolje konferencije æe završiti 14.3, dok neke konferencije su veæ završile s konferencijskim susretom i s tim su veæ neki sudionici March Madnessa poznati. O rezultatima konferencijskih turnira proèitajte ovdje.

Za kraj dodajmo da æemo na March Madnessu imati i nekoliko predstavnika iz Lijepe Naše. Sigurni su Sandi Marcius (Purdue) i Dragan Šekelja (Baylor). Putem konferencijskog turnira proboj na MM æe tražiti Ivan Peljušiæ (Northwestern), Filip Tonèiniæ (Texas A&M-CC) te Zvonko Buljan i Marin Bavèeviæ (TCU).

Sve o dolazeæem March Madnessu æete moèi naravno naæi i na vašem omiljenom portalu NBA-Croatia.com.

Latest Posts

NE PROPUSTITE