Saturday, July 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Džeba: “Where Amazing New Year happens”

NBA sezona je službeno završena, odnosno sa juèerašnjim draftom krenuli smo prema novoj sezoni, sezoni 2009/10. gdje nas prema trenutnim najavama èeka jedna od najuzbudljivijih godina. Hvala globalnoj krizi, koja je rastrošne prisilila da spuste letvicu ispod financijskog ogranièenja i ne ulaze u luksuzno prekoraèenje.

Tako æe uskoro proæi mjesec nevjerojatnih promjena, promjena igraèa. Trade je sastavni dio lige i nažalost igraè nema puno utjecaja u njegov rasplet. Ta sudbina je pogodila neke od najboljih igraèa NBA lige – Shaquillea O’Neala, Vincea Cartera, Richarda Jeffersona, Jamala Crawforda, Bena Wallacea, Quentina Richardsona

Ponos ili lova?
Vodu je poèeo kuhati turski reprezentativac Hidayet Hedo Turkoglu, koji prema posljednjim najavama neæe braniti naslov Istoka sa Orlando Magicom. Malo me te prièe podsjeæaju na poèetak prošle sezone, kada su prièe o odlasku Crne Mambe poplavile sve amerièke pa i ostale medije. No, na kraju je ipak u Lakerse došao Pau Gasol i èovjek sa èetiri prstena, Kobe Bryant, je zadržao jezik za zubima i nije pogriješio jer je ovogodišnje slavlje bilo toliko slaðe.

Naravno teško je usporediti te dvije situacije, jer Kobe je tada bio (po)najbolji košarkaš na kugli zemaljskoj i htio je osvojiti barem još jednom ono što on zaslužuje. Na drugoj strani je Turèin odlièan momèadski i polivalentan igraè, koji može igrat na tri pozicije, a uz to je jedan od najboljih clutch igraèa, odnosno igraèa za posljednje poteze. No, Kobe je tada dobio svoje, dok Hedo još èeka. Èeka novi, bolji ugovor.

Sada se postavlja jedno možda nekima èudno pitanje: “Hoæeš li se Hedo podrediti kolektivu i uzeti samo jednu polovicu koja mu pripada te uæi u sezonu mnogo jaèi ili otiæi negdje te uzeti puni plijen, ali samo u financijskom smislu.” Sumnjam da bi ekipe koji se bliže luksuznoj taksi (luxury tax) odnosno one koje su prošle dozvoljeni limit, u stanju ponuditi višegodišnji ugovor igraèu, koji zaslužuje puno više od sadašnjih 6,8 milijuna amerièkih dolara. U vrijeme recesije, odnosno štednje za godinu 2010. kada slobodni postaju jedni od najboljih igraèa na svijetu, meðu njima i LeBron James bi to nazvao i nemoguæom misijom.

Naravno ukoliko ekipa ima tu moguænost onda je skoro pa sigurno rijeè o ekipi, koja ne raspolaže sa velikim brojem dobrih igraèa,a onda smo opet u zaèaranom krugu. Hedo ima sada sve u svojim rukama, je li spreman uzeti manji ugovor i prikljuèiti se magiènoj èetvorici Dwightu Howardu, Rashardu Lewisu, Vinceu Carteru i Jameeru Nelsonu? Magic bi tako mogao dobiti ekipu koja bi zavladala ligom u slijedeæih nekoliko sezona, ali jedan od najboljih europskih igraèa u ligi mora progutati nekoliko milijuna dolara i shvatiti da nekad jednostavno nije sve u lovi.

Hvala recesiji!
Slušam iz dana u dan da je ova globalna kriza veæ zarazila cijeli svijet, a ja još uvijek tvrdim da u lošim stvarima ima uvijek nešto dobrog. I evo ima! Recesija je tako pomogla Davidu Sternu, kojem je oèito životni cilj poravnati snage svih ekipa. Tako je do izražaja došla njegova filozofija o 100% porezu kojeg plaæaju ekipe kada preðu salary cap. Navodno æe se taj limit (salary cap) dogodine spustiti, što znaèi da æe porez biti još veæi, odnosno èelnici klubova æe biti prisiljeni raditi promjene koje inaèe ne bi pomislili ni u snu. To u prijevodu znaèi da æe ekipe (još) napuštati (po)najbolji igraèi i tako æe liga dobiti veliki broj kvalitetnih ekipa.

Samo je pitanje kada æemo proèitati da je Stoduremire napustio Sunse odnosno McGrady Rocketsa, a oni nisu jedini koji se spominju o odlasku iz svojih ekipa. Ako opet okrenemo drugu stranu medalje, onda æe zbog toga liga dobiti manje love, jer neæe biti toliko velik porez, ali ipak æe se ta mizerna zarada brzo zaboraviti sa velikim (veæim) brojem zanimljivih utakmica. Zar ne?

No, prema trenutnom raspletu pitam se da li bi Magic doista dogodine dominirao ukoliko ostane Hidayet Turkoglu. Kada sam pogledam tandem LeBron James – Shaquille O’Neal odnosno kada Ginobilliju, Parkeru i Duncanu pridodam sjajnog Richarda Jeffersona, a uz to ne zaboravimo na Lakerse i Celticse mogu samo reæi Where Amazing New Year Happens.

[embed:http://www.youtube.com/watch?v=WCkOmcIl79s]

Latest Posts

NE PROPUSTITE