Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Ekskluzivno: Dario Šariæ za NBA-Croatia.com

Darija Šariæa sam imao priliku gledati prije dvije godine u Mariboru na tradicionalnom turniru Rad igram košarko, gdje je hrvatski wunderkind svakako bio najveæe ime tog turnira. Turnir se održava svake godine u svibnju za kadetske generacije, ovog ljeta je bio šesti po redu, a Dario je prije dvije godine zajedno sa Martinom Junakoviæem i ostalim suigraèima osvojio prvo mjesto pobijedivši talijanski Benetton, a uz to je odnio i titulu najboljeg igraèa turnira.

To ne bi bilo ništa iznenaðujuæe da tada Šariæ nije bio dvije godine mlaði od veæine prisutnih na turniru. Veæ tada su se svi prisutni ljubitelji košarke mogli uvjeriti, da “u ton malon dalmošu, ima nešto posebno“. Tako je i tada jedan od trenera košarkaške škole Maribor izjavio svojim igraèima na zadnjom danu turnira: “jednog æete dana biti ponosni što ste igrali protiv njega“. I imao je pravo tada trener Maribora, deèki se veæ sada mogu pohvaliti da su igrali protiv njega, protiv najboljeg kadetskog igraèa Europe!

Godinu kasnije, Dario se opet vratio u Maribor, naravno i dalje mlaði od veæine košarkaša i ponovno je bio igraè turnira. Nakon nekih (ne)spornih detalja sa suðenjem trener Šibenika je tada povukao dosta neoèekivan potez, prvu petorku stavio na klupu i Šibenèani su se mogli oprostiti da obrane naslova prvaka. No svejedno, i te smo godine mogli uživati u majstorijama Darija Šariæa koji je pokazao izniman talent i raznovrsnost u svojoj igri, igravši na svih pet pozicija.

I nisu su se samo igraèi Maribora mogli pohvaliti da su igrali protiv Šariæa, u mojoj maloj životnoj karijeri ostati æe jedna lijepa uspomena, a to je da sam na drugom turniru upravo ja imao priliku prozvati Šariæa MVP-jem ispred nekoliko stotinjaka ljudi.

I eto tako sam se veæ ponadao ovog ljeta da æemo vidjeti hattrick Šariæa po titulama MVP-a, no naš novi biser je ipak odluèio za smjer Trnsko, a ekipa Zagreba nažalost nije bila pozvana na ovaj turnir. Uh, kakva bi to tek prièa bila. No, kako god, za taj turnir, ali i za sve košarkaše na ovom turniru Dario æe i dalje biti nedodirljiv i neponovljiv.

No, da dovršim svoju kratku prièu o Dariju, prije nekoliko dana nakon odliènih utakmica u Crnoj Gori gdje je pokorio Europu, ponovno je ostavio odlièan dojam na mene. Nakon kratkog kontakta i molbe bi li mogao nakon nekoliko desetaka izjava i intervjua ovih dana nešto reæi i za naš portal – èudo od djeteta sa Baldekina je kao iz stopa reklo: “Nema problema”.

I da, to je naša nadolazeæa zvijezda, a više o njemu proèitajte u nešto kraæem intervju, gdje smo ipak malo ogranièeni, jer na NBA portalu moramo dati prostora košarci sa one strane Atlantika, gdje æe jednog dana, ako Bog da, i Dario zaigrati.

U vrijeme EP, a (po)najviše nakon njega sve više i više ste “najtraženija roba” meðu novinarima. Kako se nosiš sa tim medijskim pritiskom i raznim medijskim obavezama?
Odlièno se nosim s tim i to mi ne stvara pritisak te jednostavno mislim da to treba uvijek maksimalno korektno odraditi jer s medijima treba imati dobar odnos.

Novine veæ pišu naslove “Rodio se novi Dražen”, je li to dodatna motivacija ili nepotreban pritisak za tvoj razvoj?
S takvim velikanom uvijek gode usporedbe, ali on je jadan jedini i teško je takvog igraèa dostignuti.

Da se vratimo malo na EP, bilo je dosta gusto protiv Španjolca. Kako je bilo pratiti one zadnje minute kada zbog 5 osobnih nisi više mogao pomoæi svojim suigraèima?
Je, istina je, bilo je teško gledati svoju ekipu kada je bila u minusu, ali sam znao da ekipa ima karakter i da æe izdržati.

No, i tu kao i sve ostale utakmice na prvenstvu odigrao si briljantno. Jesi li prije odlaska u Crnu Goru vjerovao da ekipa može postiæi takav uspjeh, a i da ujedno ti možeš prezentirati ovakvu, mogli bismo reæi, velemajstoriju?
Mi smo vjerovali u sebe, i svi smo htjeli osvojiti to zlato. Što se tièe moje igre, kao što sam veæ prethodno izjavio, bez mojih suigraèa ne bi bilo tog individualnog priznanja tako da sve èestitke i njima.

Zagreb se veæ okupio, ti se prikljuèuješ nešto kasnije. Kakve su tvoje ovogodišnje klupske ambicije, što se tièe juniora vjerojatno ciljaš ovog puta na stepenicu više?
Za seniorsku momèad teško mogu nešto sada govoriti, no mogu za juniore sigurno reæi da ovog puta želimo zlato.

Da dovršimo ovaj kratki europski (hrvatski) dio, za desetak dana poèinje SP, Hrvatska dolazi iz sjene, kakve su tvoje prognoze, može li ova ekipa napraviti neki veæi korak i nastaviti sa odliènim reprezentativnim uspjesima ovog ljeta?
Mislim da ova naša nova, pomlaðena ekipa može postiæi dobar rezultat, no sigurno æe im ovo natjecanje više pomoæi kod stjecanja novog iskustva za dolazeæe Europsko prvenstvo u Litvi.

Daleko je još od moguæe prijave na NBA draft, no da li maštaš možda o tome, da se za koju godinu prijaviš na NBA izbor?
Da, maštam, ali sve u svoje vrijeme, naravno ako budem dovoljno dobar.

Imaš li nekog svog favorita sa one strane Atlantika, èiji bi dres volio obuæi?
Pa mislim da je uspjeh svakog igraèa dolazak u NBA, tako da nemam nekog posebnog favorita.

Vjerojatno ne bi bilo loše ovog ljeta biti na Floridi, naravno u dresu Miamija. Hoæe li nova Velika trojka do naslova?
Mislim da teško. Naime, svakome od njih trojice je potrebna lopte, no više bih tu volio istaknuti Kobea Bryanta koji æe po mome mišljenju imati puno više motiva da doðe do 6. naslova i da dostigne velikog Michaela Jordana.

Kako komentiraš potez LeBrona, je li uèinio pravu stvar, ili se slažeš primjerice sa Jordanom koji je rekao da on ne bih nikada napustio Bullse dok s njima ne pobijedi ostale?
Kao prvo, NBA je potpuno drugi planet što se tièe košarke. Drukèija su ponašanja, ulaganja i teško je to usporediti s europskom košarkom. Mislim da je to loš potez LeBrona, no èuda se dogaðaju. Ja se slažem sa Jordanom, odnosno da sam ja na njegov mjestu postupio bih kao Jordan.

Negdje sam uspio proèitati da ti je idol Magic, a koga u ova doba najviše voliš pogledati?
Pa svakog igraèa volim pogledati, te od svakog nešto novo nauèiti.

Za kraj, jesi li ikada razmišljao o moguæem odlasku na neko priznato sveuèilište? Ili bi ipak više volio svoj košarkaški put razviti europskom stazom?
Mislim da veæina igraèa koja odaberu put preko sveuèilišta, nisu nezadovoljni svojom odlukom, dapaèe, mislim da je to sigurno odlièan potez, no ja bih ipak za svoj razvoj izabrao Europu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE