Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

EKSKLUZIVNO: Intervju s Rokom Lenijem Ukiæem

Donosimo Vam intervju s jedinim hrvatskim predstavnikom u NBA ligi, Rokom Lenijem Ukiæem. Poslije pobjede protiv Washingtona i povratka u Hrvatsku, Roko je odgovorio na nekoliko naših kratkih pitanja.

Bliži se kraj regularnog dijela, Raptorsi nisu uspjeli uhvatiti mjesto meðu osam najboljih na Istoku. Što je glavni razlog za takav pad poslije dobrog poèetka sezone?
Glavni uzrok je nekonzistentno voðenje kluba od poèetka. Veæ nakon 18 utakmica smo promijenili trenera, a onda smo napravili trade s Marionom te uz to smo imali dosta ozljeda i poraza u završnicama pa bolje nismo mogli ni proæi.

Nedavno si zamalo upisao svoj prvi double-double uèinak, kakav je tvoj osvrt na tvoju rookie sezonu i kako si zadovoljan s minutažom?
Generalno sam zadovoljan. Odigrao sam preko 70 utakmica,istina minutaža nije bila prevelika, a od tih 70 utakmica nekoliko ih je bilo jako jako dobro gdje sam èak bio u poziciji da odluèujem pobjednika. Mislim da sam imao najbolji uèinak od svih Hrvata koji su došli prije 25. godine u NBA i to nije loše. Meðutim ova sezona æe bit vrijedna samo ukoliko se iduæe sezone napravi korak ili dva naprijed,ukoliko ovo ostane standard to neæe zadovoljiti ni mene ni moje suigraèe.

Kakvo imaš mišljenje o svojim suigraèima, s kojim igraèem se najbolje razumiješ i što misliš o prvoj zvijezda kluba Chrisu Boshu?
Odnos prema svima je profesionalan i prijateljski i ne bih nikoga posebno isticao. Chris je jedan dobar momak, on jest prva zvijezda kluba i naš najbolji igraè, ali mi smo jedna ekipa i unutar ekipe svi smo jednaki i meðusobno se poštujemo.

Imaš suprugu i kæerku Saru, ali njih ponekad ne vidiš nekoliko dana. Koliko je teško živjeti onih par dana kad si na gostovanjima, kad nisi blizu obitelji i s èim se zanimaš u slobodno vrijeme kad si izvan Kanade?
Kad si udaljen od obitelji nikad nije lako, ali na putovanja i udaljenost od kuæe sam navikao još dok sam igrao u Splitu tako da ona nisu veliki problem. Obièno nemam jako puno slobodnog vremena jer gostovanja znaju biti dosta zgusnuta, ali kad uhvatim vremena pogledam neki film, malo surfam po internetu i to je to, ništa posebno.

Svi koji gledamo NBA utakmice na TV-u èesto možemo èuti s tribina “defense, defense”. Kakvo je tvoje mišljenje o NBA publici i s kojim navijaèima bi ih usporedio u Europi?
U Europi su gledatelji mnogo strastveniji, više su uživljeni u igru pa je i navijanje, tako reæi, mnogo žešæe i dinamiènije. U Americi tek u playoffu poèinje neko ozbiljnije navijanje iako i ono, izuzev možda 7,8 ekipa, nije na europskoj razini.

Gore smo spomenuli NBA košarka na TV-u. Nažalost i dalje na HRT-u nemamo prijenose utakmica,a rijeè NBA se spominje sve rjeðe i rjeðe. Kakvo je tvoje mišljenje?
Žalosno je, ali je to naša realnost. NBA lige nema veæ 5,6 godina i vjerojatno neæe ni biti dok reprezentacija ne uzme medalju na nekom velikom natjecanju, pa dok to ne digne košarku na neku višu razinu ili dok ja ne poènem kontinuirano igrati 25, 30 minuta u pobjednièkoj ekipi i tako postanem zanimljiviji široj javnosti, a samim tim i NBA TV kuæama.

Ubrzo slijedi playoff kojeg æeš vjerojatno pratit iz svog Splita, pa me zanima tvoja prognoza za veliko finale i tko æe biti novi prvak?
Moja prognoza su Lakersi i Cavsi,a pobjednika æe odluèiti detalji, tko æe bit sretniji u odreðenom trenutku ili trenutak inspiracije Lebrona i Kobea.

Puno si pisao o najboljem igraèu u NBA ligi i uvijek si dao glas Dwyaneu Wadeu. Kakvo je tvoje mišljenje o izboru ovogodišnjeg MVP-a i kako bi proanalizirao igru Kobea, LeBrona i Dwyanea?
Sva trojica su na najveæoj moguæoj kvalitativnoj razini, o njima se sve zna i neæu ih posebno komentirat. Moj glas ide Wadeu zato šta bi Lakersi i Cavsi i bez Kobea odnosno Lebrona bili ekipe koje bi konkurirale za playoff dok bi Miami kao i lani možda uhvatio 10,12 pobjeda bez Wadea.

Uvijek su u NBA neke prièe o tradeu, pa me zanima ako bi bio mijenjan da li bi više volio otiæi u klub koji se bori za naslov gdje ne možeš oèekivati puno minuta ili bi se prije odluèio za neki slabiji klub gdje bi bio startni play?
Uvijek bih izabrao igru jer vjerujem u svoje kvalitete i vjerujem da bih, ako bih igrao punu minutažu,mogao pomoæi slabijoj ekipi da podigne svoju igru na višu razinu. Znaèi uvijek bih izabrao igranje nego li “navijanje” u nekoj velikoj momèadi bez obzira na plaæu ili bilo šta drugo. Kako sada stvari stoje, ukoliko ne bude nekih drastiènih promjena, i iduæe sezone sam Raptor.

Ove godine, odnosno za pet mjeseci èeka nas EP u Poljskoj. Kakvi su tvoji planovi u reprezentaciji, da li æemo te vidjet u dresu Hrvatske?
Naravno da æu igrat, to nikad nije ni bilo upitno.

Kakva je tvoja prognoza za ovogodišnje EP, da li može Hrvatska do samoga kraja?
Šanse su nam dobre, imamo iskustvo sa Olimpijade i mislim da smo spremni na korak ili dva više nego zadnjih nekoliko godina. Ja se nadam da æu i ja odigrati napokon za repku onako kako sam igrao u klubu jer je èinjenica da svake godine budem na slabijoj razini s reprezentacijom nego što to budem preko sezone u klubu. Moramo ostati zdravi, vjerovati u sebe i onda je sve moguæe.

Ovom prilikom volio bih se zahvaliti Roku na odliènim ovogodišnjim kolumnama i nadam se da æemo ih i ubuduæe èitati na našem portalu, veæ u iduæoj NBA sezoni.

Latest Posts

NE PROPUSTITE